Tomris Hatun kimdir? Tomris Hatun ne zaman öldü? Bilinmeyen hayatı

Tomris Hatun kimdir? Tomris Hatun ne zaman öldü? Merak edildi. İşte detaylar…

Tomris Hatun kimdir? Tomris Hatun ne zaman öldü? Bilinmeyen hayatı
Yayınlanma:

MÖ 6. yüzyılda yaşadığı düşünülen Tomris, Antik çağda Pers ve Medya arasında gerçekleşen çatışmalarda önemli bir rol oynamıştır. Tomris, Pers İmparatoru Büyük Kiros ile mücadele etmiş ve ona karşı zafer elde etmiştir.

Tomris, barışçıl bir lider olmasına rağmen, savunma stratejilerine büyük önem vermiştir. Pers İmparatoru Büyük Kiros, Tomris'in zayıf olduğunu düşünerek sürekli olarak Saka topraklarına saldırılar düzenlemiştir. Ancak Tomris ve Sakalar, geri çekilerek savaş için uygun bir anı beklemiş ve Persleri boş ellerle geri göndermiştir. Büyük Kiros, Sakaları takip etmekten bıkmış ve İran'a geri dönmek zorunda kalmıştır.

Büyük Kiros, Tomris'e kendisine tabi olması ve evlenmeyi kabul etmesi durumunda onunla uğraşmayacağını vaat etmiştir. Ancak Tomris, bu teklifi bir tuzak olarak gördüğü için reddetmiştir.

adsiz-tasarim-1-20220721134846.jpg

Bunun üzerine Büyük Kiros, bir ordu toplayarak tekrar Saka topraklarına saldırmıştır. Tomris, kaçılamayacağını anladığı için savaş için uygun bir alan seçmiş ve Büyük Kiros'un ordusunu beklemeye başlamıştır. İki ordu arasında birkaç kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Ancak gece Büyük Kiros, bir tuzak kurmak için içinde içecek ve yiyeceklerin bulunduğu bir çadır kurmuştur. Tomris'in oğlu Spargapises, çadıra saldırı düzenlemiş ve içerideki birkaç Pers'i öldürmüştür. Ancak bir süre sonra Büyük Kiros'un bir baskın düzenleyen kuvvetleri çadırı basarak Tomris'in oğlu ve diğer Sakaları öldürmüştür.

Tomris, oğlunu kaybetmenin acısıyla yeminler eder ve intikam almaya karar verir. İki ordu, MÖ 529 yılında Seyhun Nehri yakınlarında savaş düzeni alır. Savaşta Sakalar, kanca temrenli oklarını, güçlü yaylarını ve atlarını ustalıkla kullanarak Perslere karşı üstünlük sağlar. Savaş arabalarını da etkili bir şekilde kullanırlar. Tomris'in liderliğindeki Sakalar, Persleri mağlup eder ve zafer elde eder.

Tomris'in Pers İmparatoru Büyük Kiros'a karşı kazandığı bu zafer, tarihçi Heredot tarafından "Yunan toprakları dışındaki en kanlı savaş" olarak tanımlanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.