TÜİK açıkladı: Mart ayı İşgücü İstatistikleri'nde önemli gelişme!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin "İşgücü İstatistikleri, Mart 2024" araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

TÜİK açıkladı: Mart ayı İşgücü İstatistikleri'nde önemli gelişme!
Yayınlanma:

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), mart ayına ait verilere göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puanlık azalışla yüzde 8,6 olarak kaydedildi. Aynı dönemde, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise önceki aya kıyasla 0,4 puanlık düşüşle yüzde 24,1 seviyesine geriledi.

İŞGÜCÜ İSE BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 121 BİN KİŞİ ARTTI

Hane halkı İşgücü Araştırması'na göre, 15 ve üzeri yaş grubundaki işsiz sayısı bir önceki aya kıyasla 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişiye düştü. Böylelikle işsizlik oranı 0,1 puan azalışla yüzde 8,6 seviyesine geriledi. Cinsiyet bazında incelendiğinde, işsizlik oranının erkeklerde yüzde 6,8, kadınlarda ise yüzde 12,0 olduğu belirlendi.

İstihdam oranı ise mart ayında bir önceki aya göre 139 bin kişi artarak 32 milyon 588 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde istihdam oranı 0,2 puanlık artışla yüzde 49,5'e ulaştı. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü ise bir önceki aya göre 121 bin kişi artarak 35 milyon 645 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranının erkeklerde yüzde 71,8, kadınlarda ise yüzde 36,9 olduğu tespit edildi.

Genç nüfusu kapsayan işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 15,1 olarak kaydedildi. Bu oran erkeklerde yüzde 11,7, kadınlarda ise yüzde 21,2 olarak belirlendi.

Referans döneminde işbaşında olanların haftalık ortalama fiili çalışma süresi ise bir önceki aya kıyasla 0,3 saat artarak 43,8 saat olarak gerçekleşti.

Son olarak, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 24,1 olarak kaydedildi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,1 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,3 olarak tahmin edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.