Turan: Onun gibisi bir daha gelmez

AK Parti Ankara Milletvekili Hacı Turan “Sesiyle, sazıyla, engin hoşgörüsü ve yüreğimizi ısıtan eserleriyle kalbimizde yaşayacak olan sanatçımızı özlüyoruz. Neşet Ertaş ustamızı rahmetle anarken onun gibi bir kişiliğin, değerin bir daha gelmeyeceğini iyi

Turan: Onun gibisi bir daha gelmez
Yayınlanma:
Güncelleme:

GÜLFERİ ÖZBEK

Merkezi Ankara'da bulunan Kırşehir ve İlçeleri Dayanışma Kültür Derneği’nin geleneksel hale getirdiği büyük usta Neşet Ertaş'ı anma gecesi ölümünün 6. yılında Keçiören Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde biraraya gelen Kırşehirliler eşliğinde anıldı.

GECEYE SİYASİ VE BÜROKRASİDEN YOĞUN KATILIM

Kırşehirler Derneği Genel Merkezi (KIR-DER) Tertiplediği Keçiören Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen geceye Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK, AK Parti Ankara Milletvekili Hacı Turan, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Eski Kırşehir Milletvekili Sabri Yavuz,  Eski Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır, Kırşehir eski Belediye Başkanı Halim Çakır,  Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Baloğlu, Keçiören Meclis Üyesi Özlem Gürbüz, CHP Pursaklar İlçe Başkanı Mehmet Aydın, Mamak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Adem Öztürk, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, DSP Parti Meclisi Üyesi Nursel Kızılırmak, Yenimahalle Etimesgut ilçe başkanlığı Seçim ve hukuk işlerinden Sorumlu Başkan yardımcısı Avukat Mehmet Çakmak, Karacaörenliler Derneği Genel Başkanı Bayram Can, Kaman Başköy Eski belediye başkanı Osman Dayı, Mermerler Odası Başkanı İbrahim Kaleözü, Kırşehirliler Vakfı Eski Sekreteri İyi Parti Kırşehir Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Altıparmak, MHP Kırşehir Belediye Başkan Aday Adayı Onur Köksal, Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf KOÇ, Başkent Doğalgaz Sendika Temsilcisi Serdar Dönmez, Türk hava Yolları Hava-İş Dendikası Şube başkanı Yasin Özer, Yeşil Kamanlılar Derneği Onursal Başkanı İhsan Güzelküçük, Keçiören CHP Belediye Başkan Aday Adayı Av. Halil İlker Çelik, Kırıkkaleliler Federasyonu Genel Başkanı Cemal Sertkaya, Küçük Orta Ölçekli İşadamları Derneği Ankara Şube Başkanı Yurdanur Gödek, Şeyh edebali İnaç Köyü Dernek Başkanı Mahmut Kayaoğlu ve yönetimi, KIR-DER eski genel başkanlarından Lokman Yıldırım, Yücel Aydoğan, KIR-DER Keçiören Eski Şube Başkanlarından Arif Ardıç, Osman Hoşcan, KIR-DER Genel Merkezi eski Çankaya Şube Başkanı Naciye Önen, Altınay Özel Eğitim Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yılmaz, Kurtoğlu Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Kurt, Keçiören ilçesinde bulunan muhtarlar ve muhtar adayları, Botaş Müşaviri Zeki Yürekli, Emekli ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Zülfikar Altay’ın yanı sıra Kırşehirli vatandaşlar ve davetliler katıldı.

img-20180930-wa0056.jpg

VEKİLLERDEN TELGRAFLI MESAJ

Geceye katılım sağlayamayan Kırşehirli milletvekillerden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli göndermiş oldukları telgraflarla hemşerilerinin bir arada olmalarından duydukları iyi dileklerini ilettiler.

AMACIMIZ KIRŞEHİRLİLERİN BİRLİK VE BERABERLİĞİ

Düzenlenen Program sunuculuğunu Av. Sezen Gürhan ile Murat Köksal'ın ortaklaşa yaptığı etkinlik saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından KIR-DER Genel Başkanı Orhan Aydın'ın açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Aydın yaptığı konuşmada "Büyük usta Neşet Ertaş'ı anma gecemize katılan herkese iyi akşamlar diliyor, davetimize büyük Kırşehir buluşmamıza ve bu büyük birlikteliğimize katılım sağlayan milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, mülki amirlerimize, sivil toplum örgütleri başkanlarına, yönetimlerine, bürokratlarımız ile birlikte siz değerli hemşehrilerimize saygı ve selamlarımı sunarım. Ayrıca bu gecemizin oluşmasında büyük emekleri geçen kıymetli KIR-DER yöneticilerimize teşekkür ederken kendilerini bir kez daha kutluyorum. Bize bu adı gibi güzel olan salonu ile ev sahipliği yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve ekibine huzurunuzda bir kez daha hürmetlerimi sunuyorum. Değerli hemşehrilerim KIR-DER 1987 yılında Kırşehir sevdalıları ve gönüllüleri tarafından Ankara'da kurulmuş olup günümüze kadar Kırşehirli hemşehrilerimizin birlik ve beraberliklerini sağlayarak duyulmayan seslerin sesi olmuştur. Bundan sonrada olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

KIRŞEHİR GÖNÜL İNSANLARININ ŞEHRİDİR

Başkan Orhan Aydın konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Kırşehir Anadolu’muzun tam ortasında şirin küçültülmüş bir şehir olup adı ve geçmişi büyük olan gönül insanlarının olduğu bir ildir .Kırşehir bu vatana alim insanlar ilim insanları siyasetçiler şair ve ozanlar yetiştirmiştir. Tüm dünyaya Kırşehir’den yayılan ses olan gönüllerimizde taht kurmuş büyük usta Neşet Ertaş Kırşehir'de yetişmiş olup herkesin bağrına bastığı alçak gönüllüğü ile yanık türkü ve bozlaklarıyla halkın yüreklerine su serperek herkes olmuştur. Kendisini bir kez daha ölümünün 6. yılında rahmet ile anıyoruz. Bu gece o büyük ustayı türküleri ile yad edeceğiz. Onun sayesinde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayacağız. Sen rahat uyu büyük usta. Sevenlerin ile birlikte bugün senin için bir aradayız. Olmayada devam edeceğiz. Değerli misafirler sözlerime son verirken saygı ve sevgilerimi bildirir iyi eğlenceler dilerim."

"BUGÜN SÖZ SAZIN ÜSTATLARININ"

Başkan Orhan Aydın'ın konuşmasının ardından geceye ev sahipliği yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’da kısa bir konuşma yaptı. Başkan Ak konuşmasında, “Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’ni üç yıl önce TRT Müzik kanalından canlı yayınlanan bir konser ile hizmete açtık. Bugün söz sazın üstatlarının olacak. Modern mimarisi ile Ankara’nın yeni simgeleri arasına giren Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi, kısa sürede Keçiören’deki kültür ve sanat faaliyetlerinin odak noktası haline gelmeyi başardı. Bugün burada Neşet Ertaş’tan esintiler dinleyeceğiz. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun” dedi.

"ERTAŞ'I ANLAMAK, TÜRKİYE'Yİ ANLAMAKTIR."

 Konya İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş’ta düzenlenen programda bir konuşma yaptı. Yokuş yaptığı konuşmada "Neşet Ertaş'ı anlamak, Türkiye'yi anlamaktır. Cumhuriyetin çınarlarından Neşet Ertaş için bu anlamlı programı düzenleyen KIR-DER ve Yönetimine teşekkürlerimi sunarken birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.” dedi.

YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ: NEŞET ERTAŞ

Ankara milletvekili Hacı Turan'da sözlerine Türk halk müziğinin ve bozlak kültürünün en önemli temsilcilerinden birisi olan Neşet Ertaş’ı rahmetle anarak başladı. Tarihi ve kültürel değerleriyle her döneme damgasını vuran Kırşehir’in bozlak ve abdal kültürünün yaşatıldığı önemli bir merkez olduğunu belirten Ankara Milletvekili Hacı Turan “İlimiz asırlar boyunca birçok saz ve söz ustasına ev sahipliği yapmıştır. Neşet Ertaş’ta  bu kültürün içinde yoğrularak şekil bulmuş, kendi deyimiyle 'Aynı Ruhun İnsanlarıyız' dediği babası Muharrem Usta’nın yolunu takip ederek, yeri göğü inleten yanık sesi ve elinden hiç düşürmediği sazı ile birçok eseri havalandırmıştır. Kendine has üslubuyla gönül telimizi titreten Neşet Ertaş, en büyük ilhamını yoksullukla ve acılarla dolu hayatından almış, üzüntüsünü, sevincini, sevgisini ve hasretini türkülere dökmüş, sazıyla teselli bulmuştur. O, sadece iyi bir saz ve söz ustası olmasının ötesinde, özündeki insan sevgisi ve hoşgörüsüyle, insanları güzele ve kardeşliğe çağıran yeri doldurulamaz bir halk ozanıdır. Sanatçı duruşu ve mütevazı kişiliği ile ünü ülke sınırlarını aşan Neşet Ertaş, 2006 yılında 'TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülmüş, 2010 yılında ise UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ilan edilmiştir. Hayat verdiği bozlaklarla halkımızın gönlünde taht kuran Neşet Ertaş; acılarla, yoksullukla ve gurbet hasretiyle doldurduğu ömrünü 25 Eylül 2012’de tamamlayarak sevenlerini derinden üzmüştür. Sesiyle, sazıyla, engin hoşgörüsü ve yüreğimizi ısıtan eserleriyle kalbimizde yaşayacak olan sanatçımızı, bugün hazırlanan programla saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

dsa_6178.jpg

 "NEŞET ERTAŞ, ANADOLU İNSANININ DUYGUSU"

 Neşet Ertaş'ı anma gecesinde konuşma yapan Çankaya Kaymakamı Kadir Çakır, "Büyük ustayı 6. ölüm yıl dönümünde dua ve minnetle anıyoruz. Bu toprakların yetiştirdiği en önemli değer Neşet Ertaş, Anadolu insanının duygusu, hüznü ve aşkıdır. Merhum için ne söylesek az kalır. Neşet Ertaş, hayatı boyunca hiçbir zaman mütevaziliğini elden bırakmamıştır. Sanatı ve kişiliği ile de örnek olan bir insandır. Vefatından yıllar sonra dahi örnek alınabiliyor. Hala şehrine hizmet edebiliyor. Allah'ın herkese bahşedeceği bir güzellik değil bu. Önemli bir insan rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

NEŞET ERTAŞ BELGESELİ DUYGULANDIRDI

Düzenlenen Neşet Ertaş'ı anma gecesinde KIR-DER tarafından hazırlanan doğumundan ölümüne kadar olan Neşet Ertaş belgeseli salondaki konuklara duygusal anlar yaşatırken belgesel sonrası davetliler Büyük Usta Neşet Ertaş’ı dakikalarca ayakta alkışladı.

kadir-cakir-001.jpg

İŞTE KIRŞEHİR İŞTE KIRŞEHİRLİ

Belgesel sonrası sahne alan Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı, Ustalar ve Müzik topluluğundan Aydın Çekiç, Fevzi Çekiç, Birol Ertaş, Zafer Başaran, Tamer Akkuş ve Kaşık oyuncusu Doğan Ünal söylemiş oldukları türkülerle gelen konuklara gurbette hasret giderttiler.

Abdal geleneğinin son temsilcilerinden olan ustaların muhteşem konserinin ardından sahne alan Kırşehirli genç sanatçı Yasin Çakır söylemiş olduğu iki Neşet Ertaş türküsü ile Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde adeta Kırşehir rüzgarı estirdi.

neset-ertas-(2).jpg

Son olarak ustaya saygı gecesinde TRT Ankara ses sanatçısı Zeynep Cihan sahne aldı. Yirminin üzerinde Neşet Ertaş türküleri söyleyen Zeynep Cihan işte Kırşehir işte Kırşehirli dedirtti.

neset-ertas-(3).jpgimg-20180930-wa0053.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.