Türk milletinin kurtuluşu '19 Mayıs'ta başladı!

Türk halkının kurtuluş mücadelesi 19 Mayıs 1919 tarihinde başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurtuluş mücadelesinin başlatıldığı bu gün, her sene büyük bir coşku ve farklı etkinliklerle 81 ilde kutlanıyor. İşte 19 Mayıs'ın etkileyici tarihi...

Türk milletinin kurtuluşu '19 Mayıs'ta başladı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

19 Mayıs, Türkiye'nin tarihinde dönüm noktalarından biri. Bu tarih, Türk Milleti'nin kurtuluş mücadelesinin başlangıcı olarak tarihe damga vurdu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması, Türk Milleti'nin karanlık günlerden çıkmasını ve küllerinden yeni bir devletin doğmasını sağladı. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından ülkenin içinde bulunduğu zor koşullarda, ileri görüşlülüğü, zekası ve askeri yetenekleriyle ortaya çıkan Mustafa Kemal, Samsun'a ayak basarak kurtuluş yolunu açtı.

bayram.jpg

1938'E KADAR GAZİ GÜNÜ OLARAK KUTLANIYORDU

Savaşların bitmesi ve yeni bir Türk devletinin kurulmasının ardından 19 Mayıs, 'Gazi Günü' olarak kutlanıyordu. Ancak 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla, Atatürk'ün Milli Mücadele'yi gençlere hediye etmesi sebebiyle 19 Mayıs tarihi, milli bayram olarak ilan edilerek Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

19mayisbayram.jpg

1981'DE İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Daha sonra 1981 yılında Kenan Evren'in başkanlık yaptığı Milli Güvenlik Konseyi, Atatürk'ün 100. doğum günü dolayısıyla, bu yılı 'Atatürk Yılı' ilân etti. 1981'den itibaren Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başladı.

19 Mayıs'ta, Türk gençliği bu tarihi anlamı coşkuyla kutluyor. Atatürk'ün izinde, ülkenin geleceğine umutla bakarak, spor ve gençlik etkinlikleriyle bir araya geliyor. Bu bayram, Türk gençliğinin milli mücadele ruhunu ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığını yeniden hatırlatıyor ve gelecek nesillere bu mirası aktarma görevini üstleniyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.