Türkiye'de satın alma gücü ortalamanın altına düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan "Satınalma Gücü Paritesi" (SGP) verileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ortalamasının gerisinde kaldığını gösteriyor. Verilere göre, Türkiye'nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri 73 olarak belirlendi. AB ortalamasının 100 olduğu göz önüne alındığında, Türkiye bu değerin yüzde 27 altında kalıyor.

Türkiye'de satın alma gücü ortalamanın altına düştü!
Yayınlanma:

Eurostat tarafından açıklanan SGP verilerine göre, 2023 yılı geçici sonuçlarına göre 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye'nin değeri 73 olarak kaydedildi. Bu durum, Türkiye'nin AB'ye kıyasla yüzde 27 daha az mal ve hizmet satın alabileceği anlamına geliyor.

LÜKSEMBURG İLK SIRADA

Verilere göre, karşılaştırılan 36 ülke arasında kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke, 239 ile Lüksemburg oldu. En düşük endeks değeri ise 35 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek'e ait. Lüksemburg, AB ortalamasının yüzde 139 üzerinde yer alırken, Arnavutluk ve Bosna-Hersek yüzde 65 altında kaldı.

BİREYSEL TÜKETİMDE DE ORTALAMANIN ALTINDAYIZ

Kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri, tüketicilerin göreli refah düzeylerini karşılaştırmak için kullanılıyor. Bu endekste de Türkiye, AB ortalamasının altında kalıyor. 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu değer 86. Bu da Türk vatandaşlarının AB sakinlerine kıyasla yüzde 14 daha az mal ve hizmet tükettiği anlamına geliyor.

BAZI ÜRÜNLER DAHA UCUZ, BAZILARI DAHA PAHALI

Fiyat düzeyi endeksi ise Türkiye'nin AB'ye göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu, Türkiye'de aynı mal ve hizmetlerin AB'ye kıyasla daha ucuz olduğu anlamına geliyor. Ancak giyim endeksinde Türkiye en düşük ülke konumunda. Bu da giyim ürünlerinin Türkiye'de AB'ye kıyasla daha pahalı olduğunu gösteriyor. Lokanta ve oteller grubunda da Türkiye endeks değeri düşük. Bu da lokanta ve otel hizmetlerinin Türkiye'de AB'ye kıyasla daha ucuz olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.