Yine Çin yine 'belirlenemeyen' hastalık!

COVİD-19 salgınının ardından Çin, yeni bir 'bilinmeyen' hastalık ile gündeme geldi. DSÖ konu hakkında bilgi talep ederken ABD, Çin'e karşı seyahat kısıtlaması üzerinde duruyor...

Yine Çin yine 'belirlenemeyen' hastalık!
Yayınlanma:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Yine Çin yine 'şüpheli' hastalık vakaları... Tarihler 11 Mart 2020'yi gösterdiğinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi ve tüm dünyayı COVID-19 virüsü esir aldı. İnsanların sosyalleşme, çalışma ve yaşama alanı dört duvarla kısıtlandı.

2 yılı aşkın süren pandemi süreci, kısıtlamalar ve maskeler hiç şüphesiz insanlar arasında geri dönülmez değişimlere de imza attı. İşte şimdi tekrardan gündemimiz Çin ve belirlenemeyen hastalık vakası.

PANDEMİNİN İZLERİ HENÜZ SİLİNMEZKEN...

Çin, 1 Aralık 2019 tarihinde virüs salgınını ilan etmiş, 9 Ocak 2020'de de ilk ölüm gerçekleşmişti. Türkiye'de ise ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde tespit edildi. Aynı gün DSÖ'nün 'küresel pandemi' ilanıyla birlikte sokağa çıkma yasağı, maske ve eldiven önlemleri, Türk vatandaşlarının yurt dışından tahliyeleri ve yurtlara yerleştirilme süreçleri; ülkenin tüm cadde ve sokaklarında, parkların, halka açık alanlarında dezenfekte çalışmaları ve karantinada kalma süreçleri yaşandı.

Tüm bu yaşananların ardından dijital dünyanın yatırım değerleri artmış, 'uzaktan çalışma' iş modeli de yaygınlaşmıştı. Kısaca, tüm dünya 'küresel köy'ün içerisine hapsolarak, tüm hayatlar 'ekran' üzerinden yürütülmeye başlandı. Dünyadaki düzen artık 'pandemi öncesi ve sonrası' olarak ikiye ayrıldı.

İnsanlığın yaşadığı bu süreç her yeni hastalığa karşı önce korku sonra panik olmalarıyla da sonuçlandı. Bu etkilerin en büyük nedeni ise hastalık haberlerinden önce medyadan yansıtılan 'korku' oldu.

BELİRLENEMEYEN HASTALIKLARIN ÜLKESİ ÇİN

Yine yeni yıla girmeden önce Çin ve 'bilinmeyen' çocuk hastalığı gündeme geldi. Belirtilene göre, çocuklar arasında yayılan ve henüz tanısı koyulamayan zatürre vakaları artış gösteriyor.

Pekin Çocuk Hastanesine çok sayıda vakanın geldiği ve öksürük belirtisinin olmadığı, sadece yüksek ateş ve solunum yolu iltihaplanması olduğu açıklanırken DSÖ konu ile ilgili Çin'den bilgi istedi.

Çinli yetkililer ise bu tarz hastalıkların yayılmasında pandemi önlemlerinin kaldırılmasının etkili olduğunu belirtiyor.

Öte yandan ABD'deki senatörler Joe Biden'e solunum yolu hastalıklarının artış gösterdiği Çin ile ABD arasında seyahat kısıtlamasına gidilmesi talebinde bulundu.

SORU İŞARETLERİYLE DOLU BİR PANDEMİ SÜRECİ VE TEKRAR EDEN SÜREÇ

COVİD-19 pandemisi tüm yönleriyle soru işaretleriyle dolu olurken bilim dünyasında da birçok zıtlıklara, fikir ayrılıklarına neden oldu. Üretilen aşılar ve zorunluluklar bugün başka bir hastalığın nedeni olarak kabul edilebilirken aşıların yan etkileri, artan kalp krizi vakaları ve ilaç sektöründeki değişimler yeni soru işaretlerin de adresi oldu.

Çin'de vuku bulan yeni hastalığın boyutu ve yaygınlığı ise henüz belirlenemedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.