14 MAYIS RÜZGÂRI

14 MAYIS RÜZGÂRI

14 MAYIS RÜZGÂRI
Yayınlanma:

Deprem felaketinin ardından yaraların sarılması için seferber olan Türkiye, seçim havasına girmiş durumda. Herkes depremin vurduğu kentlerde yaşanan zorlukların aşılması için dua ediyor ve elinden gelen yardımı yapmaya çalışıyor. Bir yandan ise gözler 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin sonuçlarına çevrilmiş durumda… Zaman daralıyor, merak artıyor…

Seçimin galibi Cumhur İttifakı mı, Millet İttifakı mı yoksa başka bir aday mı olacak? Adaylar ve liderler seçim çalışmalarına deprem bölgesinden başlamış durumda…

YSK SEÇİM YASAKLARI AÇIKLANDI

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs 2023 günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde uygulayacağı seçim yasakları ve uygulamaları Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçim günü alkollü içki satışı olmayacak. Düğünler saat 18.00’den sonra olabilecek. Eğlence yerleri ise seçim günü kapalı olacak. Ayrıca yine saat 18.00’e kadar radyo ve yayın organlarında seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Hatay’a gitti. Erdoğan, destek olan herkese teşekkür ederek şu açıklamayı yaptı: “Devlet ve millet hep beraber, tek yürek tek bilek olarak deprem bölgesine doğru adeta sel olup aktık. Kamu görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, gönüllüleriyle, ferdi olarak yardıma gelenleriyle birlikte neredeyse yarım milyon insan deprem bölgesinde vazife üstlendi. Askeriyle, polisiyle, jandarmasıyla, sağlıkçısıyla, diğer kurumlarımızın ekipleriyle devletimiz sahadaydı. Belediyelerimiz, başkanları, personelleri ve araç gereçleriyle birlikte ilk günden itibaren buradaydı. Bunlarla birlikte ülkemizin dört bir ucundaki, ihtiyaç duyulabilecek her türlü iş makinesini ve malzemeyi bölgeye yönlendirdik.”

“YAPTIKLARI BİR ŞEY YOK” DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da eleştirilerde bulundu: “Depremde zarar gören Hatay Havalimanını bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirerek çalışmaların kolaylaşmasını sağladık. Ama gel gör ki ana muhalefet ‘havalimanını biz onardık’ yalanını ortaya koydu. ‘Oranın hafriyatını biz taşıdık’ yalanını ortaya attı. Yaptıkları böyle bir şey yok.”

DİĞER ÜLKELERE TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem felaketinin ardından yardım elini uzatan ülkelere ise teşekkür ederek, “Yaptığımız uluslararası çağrıya cevap veren 100 ülkenin 90’ından gelen arama kurtarma ekipleri çok faydalı çalışmalar yürüttü. Ülkemizin bu zor gününde bizimle dayanışma sağlayan herkese yurt içindeki ve yurt dışındaki tüm gönül dostlarımıza bir kez daha milletim adına şahsım olarak şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KONUT İHTİYACI NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar yapılan tespitlere göre inşa edilecek konut sayısının 650 bini bulduğunu söyledi. Erdoğan, “Hasar tespit çalışmalarının bitmesiyle birlikte netleşecek olmakla birlikte mevcut duruma göre Hatay’da 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı planlıyoruz. Kırıkhan’da 15 bin 785, bölge genelinde inşa edeceğimiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor. Yer seçimi yapılan zemin ve etüt çalışmaları biten her safhada inşaata başlıyoruz” diye konuştu.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU…

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Kahramanmaraş’a gitti. Kılıçdaroğlu, “Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programlar mutlaka kamuoyu ile paylaşılması lazım. Kısa vadede esnafın, sanayicinin, tüccarın evi veya iş yeri yıkılanların faiz borçlarının mutlaka silinmesi lazım. Kredi borçlarının ise belirlenecek takvim ile takside bağlanması lazım. Ciddi sorun yaşayan sanayi kuruluşları var, bu sanayi kuruluşlarının en kısa zamanda ayağa kaldırılması gerekiyor. Bu noktada kredilerle desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİLER İÇİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEVREDE

Kılıçdaroğlu, “En önemli sorunların birisi de nitelikli eleman sorunudur. Çok sayıda insan Malatya ve Hatay’ı terk ettiği gibi Kahramanmaraş’ı da terk etti ve bunların çoğu da Kahramanmaraş dışında kalıyorlar. Usta, mühendis gibi birçok nitelikli personel olmadığı için birçok fabrika verimli çalışamıyor ve bazı fabrikalar ise hiç çalışamıyor. Dolayısı ile nitelikli personelin tekrardan dönmesi, fabrikalarda tekrardan iş başı yapması belirli teşviklerle mümkün. Çiftçilerimizin de sorunu var, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız bir protokol yaptı. Burada esnafla ilgili, çiftçi ile ilgili bir düzenleme olacak ve Ankara Büyükşehir Belediyemiz kendilerini destekleyecek. Onlara gübre ve yem desteği yapacağız” dedi.

İYİ PARTİ LİDERİ AKŞENER…

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Hatay’daydı…
Akşener, “Belediye başkanlarımızı dinledik, epeyce mesafe alınmış içimize su serpildi. Başkanımız İstanbul depreminden bahsetti. İstanbul depreminin tedbirini almazsak eğer, bu bölgedeki gibi deprem olduğu takdirde Türkiye’nin beka sorunu tavan yapar. Tedbir alınması lazım. Bu depremden çıkarılması gereken dersler var” yorumunda bulundu.

GÖÇ ENGELLENMELİ ÇAĞRISI

Akşener, “Esnaflarla ilgili pandemide olduğu gibi gereğinin yapılması gerekir. Faizsiz kredi başta olmak üzere o insanların ayağa kaldırılması gerekir. Göçün engellenmesi gerekir. Hatay’dan başta olmak üzere deprem bölgesinde arsa satışlarının yasaklanmasını talep etmiştim. Kayıp çocuklara sahip çıkılması gerekir. Birlikte el ele, el birliğiyle bu asrın afetinin yaralarını saracağız” ifadelerini kullandı.

SÖZÜN ÖZÜ…

Liderlerin açıklamalarında özellikle konut yapımı, göç sorunu ile oluşan nitekli çalışan eksikliği, esnaf için ödeme kolaylı ve desteği ön plana çıktı. Bazı aileler kayıp yakınları için yardım istiyor. Facianın ardından bölgeden uzaklaşanlardan geri dönmeyi bekleyenler de var; yeni bir hayat için dönmek istemeyenler de… Önümüzde hem tarihi bir seçim süreci hem de atılması gereken çok hayati bir adımlar var… Bakalım memleketin geleceği nasıl şekillenecek?..

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.