Bacak şişliklerini hafife almayın

Yaz aylarıyla birlikte artan bacak ağrısı şikayetlerini ne kadar önemsiyoruz? Bacaklarda meydana gelen şişmelerin, böbrek yetmezliğinden kalp hastalıklarına kadar birçok nedene bağlı olarak geliştiğini biliyor muydunuz.

Bacak şişliklerini hafife almayın
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yaz aylarıyla birlikte artan bacak ağrısı şikayetlerini ne kadar önemsiyoruz? Bacaklarda meydana gelen şişmelerin, böbrek yetmezliğinden kalp hastalıklarına kadar birçok nedene bağlı olarak geliştiğini biliyor muydunuz.

Konunun uzmanları bacaklarda meydana gelen ödemlere karşı vatandaşları dikkatli olmaya davet ediyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Soner Sanioğlu, konuya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Ödemin oluşmasına dair bilgiler veren Sanioğlu, “Toplardamar ya da lenfatik sistem rahatsızlıkları, kalp ya da böbrek yetmezliği, hamilelik, fazla kilo ve hareketsizliğin bu mekanizmalar üzerinde etkili olarak ödemin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bununla birlikte, enfeksiyon, bağ dokusu hastalıkları, bazı tansiyon ilaçları ve bazı antiromatizmal ilaçlar yan etki olarak ödeme neden olabiliyor.” dedi.

Ödemin bir bacakta görülebildiği gibi iki bacakta da aynı anda ortaya çıkabileceğini ifade eden Sanioğlu, ödemlerin ağrılı ve ağrısız olabileceğini kaydederek ödemlerin ani başlangıçlı, tek taraflı ve çok ağrılı olduğunda tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu.

Bacaklarda görünen şişliğin ödem denip geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Sanioğlu, her iki bacakta görülen simetrik şişmelerin, şişmesi kalp, böbrek ya da troid yetmezliği, kanda protein düşüklüğü gibi hastalıkların habercisi olabileceğini aktardı. Ödemin tek bacakta görünmesi ise varis ya da lenf yetmezliğinin belirtisi olabileceğin yüksek bir ihtimal olabileceğini ifade etti.

Şişmeye dayalı şikayetlerin erken tanı ile tedavi edilmediğinde kronikleşmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Sanioğlu, gerekli tedaviyi görmeyen hastalarda, ödemin kalıcı olabileceğini ve dinlenmekle geçmeyeceğini söyledi.

Ödemi azaltmanın birkaç yöntemi olduğuna işaret eden Sanioğlu, hastalığa ilaçlarla ve cerrahi yöntemlerle müdahale edilebildiğini kaydetti. Sanioğlu, “Ancak lenf kaynaklı ödemlerin yaygın fikir birliği sağlanan cerrahi ya da ilaç tedavisi yoktur. Bacakların özellikle kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde kaldırılması, hareketin artırılması, fazla kiloların verilmesi, uygun varis çoraplarının kullanımı, bacaklara uygulanacak masaj tüm hastalarda periferik ödemin azaltılmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.