Erdemli'de 'evde kalmış erkekler' Erdoğan'dan medet umuyor

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Üzümlü mahallesinde evlenecek kadın bulamadıklarını öne süren...

Erdemli'de 'evde kalmış erkekler' Erdoğan'dan medet umuyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

İlçeye 45 km uzaklıkta, köyden mahalleye dönen, 135 hane ve 233 nüfusa sahip Üzümlü mahallesinde bulunan 25 genç seslerini duyurmak için bir etkinlik düzenledi. Mahalle ortasında düzenlenen ve kadınların da destek verdiği etkinliğe katılan vatandaşlar, gençlerin dertlerine ortak olmak amacıyla saz çalıp türküler söyledi. Evde kaldıklarını öne süren gençler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da atıfta bulunarak ‘Mevzu derin ustam’, ‘Usta sözümüz söz en az 5 çocuk’, ‘Ne olursan ol yine de gel’ yazılı dövizler taşıdı.

'3 DEĞİL 5 ÇOCUK YAPARIZ'

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan muhtar Mustafa Başbilen şunları söyledi:

erdemlide-evde-kalmis-erkekler-eylemi“Bizim mahallede yaşları 25 ile 45 yaş arasında evlenmemiş bekarlar var. Dokuz yıldır düğün olmuyor. O zaman nüfus 400 iken bu sayı şimdi 233’e kadar düştü. Mahallemizde dış göç yaşanmaya başlandı. Genç kızlarımız dışarıya gitmeye başladı. Gençlerimiz ise ‘Vatanımızı, milletimizi seviyoruz. Mahallemizi bırakmak istemiyoruz’ diyerek burada kalmak istiyor. Defalarca bu sorunları bizlere söylediler. Bizler de bu sorunları duyurmak istedik. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Her aile üç çocuk yapsın’ diyor. Biz buradan söz veriyoruz. Bu gençler evlenirse en az beş çocuk yapacaklar. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız bizlere bu konuda yardımcı olsunlar.”

'SORUNUMUZ TERÖRDEN DAHA BÜYÜK'

Mahallenin bekar gençlerinden 32 yaşındaki Ahmet Telli ise evlenecek eş bulamadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Sorunumuz gerçekten büyük. Kırsaldan şehir merkezine doğru büyük göç başladı. Çarenin ne olduğunu bilmiyoruz. Bu sorun terörden daha büyük bir sorun. Çoğalmayan bir nüfus, yaşlanan bir nesil var. Bunun çözümü için büyükşehre olan özentinin yok olması gerekiyor. Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Burayı terk etmek istemiyoruz. Mahallemizin gençleri evlenecek kız bulamayınca asgari ücretten çalışmayı göze alarak şehirlere gidiyorlar. Bu sorunumuza bir çare istiyoruz. Dışarıdan yerleşmelere de kapımız açık. Herkesi bekliyoruz.”

'GENÇ NESİL KÖY HAYATINI İSTEMİYOR'

Mahallede en son dokuz yıl önce yapılan düğünün sahibi Osman Deynekli ise şunları söyledi:

“Eşim köyde kalmak istemediği için şimdi şehirde yaşıyoruz. Kızlarımız köyde kalmak istemiyor. Eğitim seviyesi ile kızlarımız belli bir düzeye geliyorlar. Kızlarımız okuduğu için köyde yaşamak istemiyorlar. Ben de mecburen buraya gelin getiremedim. Buraya uzak bir kasaba vardı. Eşimi oraya ikna edebildim. Genç nesil köy hayatını istemiyorlar. Artık modern tarım da yapılıyor. Artık zor bir çalışma şartı yok ama yine de kızlar köyden evlenmek istemiyorlar. Üzümlü’nün tarihten silinip gitmesini istemiyoruz” diye konuştu.

'ÇOCUK SESİ KALMADI'

Mahallenin en yaşlısı olan 85 yaşındaki Zeynep Öztürk de gençlerin sorununa çare bulunması isteyerek, “Biz artık çocuklarımızı evlendiremez hale geldik. Gençlerimiz bekar geziyor. Köyümüzde çocuk sesi kalmadı. Çocuk sesi duyamaz olduk. Bu gençlerin evi var, işi var, ekmeği var ama eşleri yok. Buna bir çare bulunsun. Artık gençlerimiz evlensin ve köyümüz çocuk sesi ile uyansın” diye konuştu.

Konuşmaların ardından mahallenin aşığı Mustafa Doğan, sazı ve sözü ile gençlerin sorunlarını dile getirdi.

DHA

 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.