Gazi Üniversitesi'nde "Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” düzenlendi

31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü nedeniyle “Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” programında Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, "Azerbaycan coğrafyası, tarih boyunca birçok katliama, işgale, soykırıma uğramış bir coğrafyadır" dedi.

Gazi Üniversitesi'nde "Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” düzenlendi
Yayınlanma:

Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasında, 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü nedeniyle “Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” ve “İşgalden Zafere Uzanan Yolda Gazi Üniversitesinde Karabağ ve Hocalı” belgesel filminin ilk gösterimi gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi'nde, 26 Şubat 1992'de gerçekleştirilen "Hocalı Katliamı"nda hayatını kaybeden vatandaşların anılması ve 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü olması nedeniyle “Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” düzenlendi. Program çerçevesinde ayrıca “İşgalden Zafere Uzanan Yolda Gazi Üniversitesinde Karabağ ve Hocalı” belgesel filminin ilk gösterimi yapıldı. Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından icra edilen programa rektörlük binasında yer alan Mimar Kemalettin Salonu ev sahipliği yaptı.

"1920-1950 yılları arasında Azerbaycan’da toplam 400 bin kişi öldürülmüş"

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, törende yaptığı konuşmada "Azerbaycan coğrafyası, tarih boyunca birçok katliama, işgale, soykırıma uğramış bir coğrafyadır."dedi.

Prof. Dr. Yıldız, 1920-1950 yılları arasında Azerbeycan'da yaşananlara değinerek, bu konuya ilişkin şunları söyledi:

"1920-1950 yılları arasında Azerbaycan’da toplam 400 bin kişi öldürülmüş; yarım milyondan fazla kişi sürgüne, kamplara gönderilmiş ve cezalandırılmıştır. Birçok kişi Türkiye ajanı olmakla ve milliyetçi olmakla suçlanmış, bu sebeple öldürülmüştür. Bu suçlamalara maruz kalanlar genellikle fikir adamları, yazarlar ve kanaat önderlerdir. Aydın kesimin bu şekilde katledilmesiyle toplumun müşterek hafızasının yok edilmeye çalışıldığını tekrardan görüyoruz. Bu soykırımlarda, Hocalı’da, Karabağ’da öldürülen insanlarımıza ne tür işkenceler yapıldığını burada anlatmaya yüreğim el vermez. Hepimizin bildiği üzere Türkiye ve Azerbaycan toprakları, Ermenilerin işkence sonucu şehit ettiği ecdatlarımızın kanlarıyla doludur."

"31 Mart günü, Ermenilerin yapmış olduğu bu soykırım, 'Azerbaycanlıların Soykırımı Günü' olarak anılmaktadır"

Soykırımın dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mücadelesiyle duyurulduğunu altını çizen Rektör Yıldız, şöyle konuştu:

"O tarihlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev’in gayretleri neticesinde dosyalar yeniden açılmış ve yapılan tarafsız araştırmalar neticesinde 31 Mart-4 Nisan 1918’de, Bakü’de, Azerbaycan Türklerine bilinçli soykırım yapıldığı duyurulmuştur. Haydar Aliyev’in aldığı kararla her yıl 31 Mart günü, Ermenilerin yapmış olduğu bu soykırım, 'Azerbaycanlıların Soykırımı Günü' olarak anılmaktadır. Haydar Aliyev’i saygıyla anıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor ve bundan sonra ölümlerle değil zaferlerle yürüyeceğimiz bir gelecek temenni ediyorum."

Program çerçevesinde çalışmalarda ve belgesellerde emeği geçenlere plaketleri ile belgeleri takdim edildi.Programa; Rektör Yıldız’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ve Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru gibi önemli isimler yer aldı.

İlgili Haberler

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.