Hüseyin Kahya anılacak

Merkezi Ankara’da bulunan ve Başkanlığını Aytekin Araç’ın yaptığı Kırıkkaleliler Vakfı anlamlı bir etkinliğe katılmaya hazırlanıyor.

Hüseyin Kahya anılacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Merkezi Ankara’da bulunan ve Başkanlığını Aytekin Araç’ın yaptığı Kırıkkaleliler Vakfı anlamlı bir etkinliğe katılmaya hazırlanıyor. Vakıf Başkanı Araç ve yönetim kurulu üyelerinin de katılacağı Hüseyin Kahya etkinliği hafta sonu Kırıkkale’de yapılacak. Şahsına ait arazileri devlete bağışlayarak “Param ve topraklarım vatanıma feda olsun” diyen ve böylece MKEK Fabrikalarının kurulmasına vesile olan bir vatansever olan 22 Eylül 1936’da vefat eden Hüseyin Kahya için ölümünün 83. Yıldönümünde adının verildiği parkta saat 14.00'da, anıt mezarda da saat 16.00'da bir anma töreni düzenlenecek.

ADINA ÖDÜL TÖRENİ ÇALIŞMASI

Hüseyin Kahya’nın en büyük oğlu Halil Hiçyılmaz’ın kızı Hamide Ataman ve oğlu Cenk Ataman’ın girişimleri ile 22 Eylül Pazar günü Hüseyin Kahya Parkı’nda, Hüseyin Kahya’nın ölümünün 83. Yıldönümü münasebetiyle bir anma programı yapılacak. MKE fabrikaları için devlete bağışladığı araziler vesilesiyle Kırıkkale’nin kuruluşunda büyük rol oynayan vatansever Hiçyılmaz ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Cenk Ataman, Hüseyin Kahya’nın kendilerinin değil Kırıkkale’nin dedesi olduğuna dikkat çekerek “Sayın Cumhurbaşkanımıza Hüseyin Kahya adına savunma sanayi ödülleri verilmesi için bir talepde bulunduk. Bunun üzerine MKEK yönetimi bizimle irtibata geçti. Görüşmeler devam ediyor. Olumlu sonuçlanacağı inancındayız” ifadelerini kullandı. 

“HİÇYILMAYAN ADAM” FİLMİ ÇEKİLECEK

Cenk Ataman, “Kurum kararı ile yeni yapılacak Silah Organize Savunma Sanayii Bölgesi'ne Hüseyin Kâhya ismi verilmesinin gündeme alındığını, bunun yanı sıra ailesi olarak 22.09.1936 tarihinde vefat eden dedesi adına her yıl dua günü etkinliği düzenleyeceklerini belirtti. Ataman ayrıca Hüseyin Kahya’nın hayatını konu alan “Hiçyılmayan Adam” adında bir film çektireceklerini belirterek “Burada amacımız Hüseyin Kahya gibi bir değeri herkesin tanımasıdır. Filimde Hüseyin Kahya rolünü Kenan İmirzalioğlu yada Sadettin Saran’ın oynamasını istiyoruz. Filmden elde edilecek gelirle filmin tüm Anadoluda izlenmesi için açık hava sinemacılığı organizasyonu yapacağız. Hüseyin Kahya bu ülkenin bir değeridir. Özellikle Kırıkkale için önemli bir yeri vardır. Tüm Kırıkkalelileri de anma programımıza bekliyoruz” çağrısında bulundu.

ÇOCUKLARIMIZ GERÇEK VATANSEVERLERİ TANISIN

Ataman konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bu milletin, yeni nesillerin televizyon dizilerde oluşturulan değerlerimizi yerle bir etmek için kurgulanmış senaryolar, oluşturulan sahte kahramanlar yerine; gerçek vatanseverleri, örnek şahsiyetleri tanımaya ihtiyacı var. Umarım daha Vecihi Hürkuş gibi gerçek anlamda tanımadığımız nicelerini hakkıyla tanıtmak nasip olur” ifadelerini kullandı. Ataman, “Dedem Hüseyin Kahya Hiçyılnaz’a Allah rahmet eylesin. Vatana, millete samimi duygularla katkı sunan herkesten Allah razı olsun. İnşallah böylesine ülkesinin kurtuluşu ve istiklali için çalışan kişileri tanımak, tanıtmak mümkün olur. Yakın zamanda Sayın Kırıkkale Valimiz Yunus Sezer’e yaptığım ziyarette dedem için vizyon filimi yapılması çalışmaları başlatma talimatı vermesi bizleri mutlu etmiştir” dedi.

DUA GÜNÜ YAPACAĞIZ

“Dedemiz Hüseyin Kahya’da tıpkı Yavuz Sultan Selim Han gibi Kırım Han ailesinden evlenmiştir” diyen Ataman, “Aynı aileye damat Yavuz Sultan Selim Han’da ve Hüseyin Kahya ilginçtir 22 Eylül günü hakka yürümüştür. Kırımlı olan Ayşe Havsa Valide Sultan için “Kanuni Sultan Süleyman Hanın validesi” 19 Mart tarihlerinde dua günü yapmaktayız. Dedemiz Hüseyin Kahya’nın büyük dedesinin Dostu Hasan Dede ile olan un helvası olayını yad etmek için “1. Viyana Kuşatmasına Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Duazeni olarak katılmıştır. Anıt mezarda bakır helke ile un helvası yiyerek bu büyüklerimizi saygı ile hatırlarız” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN KÂHYA HİÇYILMAZ (1883-1936)

1924 yılında, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, yeni bir sanayi şehri plânlanmaktaydı. Stratejik ve jeopolitik konumundan dolayı Orta Anadolu Bölgesi’nde kurulması kararlaştırılmıştı. Bir kişi vardı ki Kırıkkale‘yi şehir adayları içerisine dâhil etmeyi, köyünü il yapmayı başaracaktı. İlerleyen tarihte o Kırıkkale şehrinin kurucusu olacaktı.

Asım Paşa başkanlığındaki heyet bölgede keşif gezisi yaptığı sırada kendilerini köyün muhtarı Hüseyin Kâhya karşılar. Der ki; "Şu gördüğünüz dağa kadar araziler benimdir, gelin fabrikaları buraya kurun, hatta dağın öbür tarafı da benimdir, lâzım olursa oraları da alın" der. Asım Paşa ve heyeti Ankara'ya döner ve durumu Mustafa Kemal Atatürk'e bildirir. 1 yıl sonra müjdeli haber gelir. Fabrikalar o arazilerde kurulacaktır.

Yerli ve milli diyerek atılıyordu makina kimya fabrikalarının ilk temelleri onun şahsına ait arazilerinde... Yapılan ilk fabrikanın temelleri çökünce müteahhit firma iflâs ediyor, O fabrika inşaatı gecikmesin diye kefil olduğu müteahhitin zararını cebinden veriyordu. "Şu arazi de benim, orda devam edelim" diyordu. O günlerde ona Ankara'da "bu adam hiç pes etmeyecek, soyadı HİÇYILMAZ olsun" denecekti. Ankara’ya davet ediliyordu 5 kişilik bir köy Heyeti ile. "Madem arazilerini bağış ediyorsun o zaman size hisse verelim ağa" denecekti. Devletin ortaklık teklifine ise “Hâşâ, devletle ortaklık olur mu hiç?” diyen bir vatansever vardı karşılarında ... "O zaman bizden bir şey isteyin" sorusuna cevabı hazırdı. Parasını kendisi karşılamak kaydı ile Ankara’dan Kırıkkale’ye 1. Sınıf dönüş bileti istiyordu. Odada bir kahkaha kopar, şaka sananlara ise şu cevabı verir. "Paşam biz köylüyüz, kıyafetimiz uygun olmazmış bizi almazlar, merak ederiz içini" diyordu Hüseyin Kâhya. Hiçyılmayan adamın memleketine Yıllar sonra Kırıkkaleliler bir heykelini yapmak istediler. Ailesi "dedemiz devlete yük olmak değil devletin yükünü almak ister, bizim kendi arazimizde olsun bu park" diyeceklerdir. Yıllar sonra da Cumhuriyetimizin minnet borçlu olduğu isimlerden olmayı başarmıştır.

800-001.jpg

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.