İlk ateş emri Adana’dan verilmiş

Araştırmacı Tarihci Kurtuluş Savaşı'nda verilen ilk ateş emrinin Adana'dan verildiğini açıkladı

İlk ateş emri Adana’dan verilmiş
Yayınlanma:
Güncelleme:

 Araştırmacı tarihçi Cezmi Yurtsever, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı'nda ilk ateş emrini vermesinin belgelerini bulduğunu açıkladı. Yurtsever, “İlk ateş emri 5 Kasım tarihinde Adana’dan verilmiş. Kurtuluş Savaşı'nın tarihinin yeniden yazılması gerekir” dedi. 
Kurtuluş Savaşı'nda ilk ateş emrinin Adana’dan verildiği ortaya çıktı. Araştırmacı tarihçi Cezmi Yurtsever, Genelkurmay Başkanlığının arşivinden edindiği imzalı belgeleri Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları ve Turizm Şube Müdürü Yusuf Delikoca ve Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde açıkladı. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları ve Turizm Şube Müdürü Delikoca, “Mustafa Kemal Atatürk, 1918 yılının Ekim ayının son haftası, Türk ordusunun savaştığı Afrin Katma bölgesinde son zaferini İngilizlere karşı kazanarak 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla Katma’dan Adana’ya gelmiştir. Adana’da 31 Ekim 1918 gününden 10 Kasım 1938 gecesine kadar kalmıştır. Burada Kurtuluş Savaşı’nın ilk hazırlıklarını yapmış ve 5 Kasım 1918 günüde Adana’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk emrini vermiştir” diye konuştu.

“Atatürk işgalcilere izin vermedi”
Doç.Dr. Süleyman Hatipoğlu ise, “İlk kurşun emri burada verilmiştir. İngilizler İskenderun Körfezi’nden çıkmak istiyorlar amaç Adana’yı, Osmaniye’yi, Güneydoğu’yu işgal edip 7. Ordu ve Yıldırım Ordularını esir alacaklardı. Mustafa Kemal Atatürk buna izin vermedi. 5 Kasım 1918’de 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa’ya da emir vererek, İskenderun Körfezi’ne çıkacak İngiliz ve Fransızlara karşı ilk ateş emrini Adana’da verdi” ifadelerini kullandı.

“Emperyalist güçlere ilk karşı koyma olayı”
Araştırmacı tarihçi Cezmi Yurtsever ise imzalı belgeleri gösterip Kurtuluş Savaşı tarihinin yeniden yazılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu belgeyi okuduğumuzda Ekim ayının sonunda Mustafa Kemal Atatürk Afrin’de askeri kuvveti denetliyor ve işgalci İngilizlere karşı orada mücadele veriyor. 3 Kasım tarihinde İngiliz ve Fransız işgal askerlerinin İskenderun’a çıkacağını haber aldı ve 5 Kasım 1918’de İngiliz gemisine ateş açılıp batırıldı. Atatürk, ‘Ben işgal edecek düşman komutanlarına karşı ateş emrini verdim’ diyor. Mustafa Kemal Atatürk, Adana’dan Anadolu’yu işgal etmek isteyenlere karşı ateş emrini vermiş ve işgal etmek isteyenlerin bir vapuru batırılmıştır. Bu olayın yaşanmasının sebebi Afrin yöresinde Türk ordusunu teslim almak isteyen emperyalist güçlere karşı milli mücadelenin ilk karşı koyma olayıdır. Bu belge ışığında Kurtuluş Savaşı'nın tarihinin yeniden yazılması gerekir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.