İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı

Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı, yazar, mütefekkir D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı “İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı” kitabı Yazar Yayınları arasından çıktı.

İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı, yazar, mütefekkir D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı “İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı” kitabı Yazar Yayınları arasından çıktı.

2021 yılının İstiklal Marşı Yılı olarak kutlanmasında büyük çabası ve girişimleri olan ve “Camideki Şair”, “İslâm Şairi İstiklâl Şairi” ve “Çanakkaleden Sakarya’ya” kitapları yayınlanan D. Mehmet Doğan’ın son kitabı İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı, İstiklal Marşı’nın yazılma süreci, önemi ve günümüze kadar süren etkisini anlatıyor.

 Son yıllarda Mehmet Âkif'le ilgili çok sayıda yayın ortaya çıktı, oyunlar sahneye kondu, konferanslar verildi, TV için diziler çekildi ancak; İstiklâl Marşı’nın müstakil olarak ele alındığı ciddi bir çalışma yayınlanmadı.

111 sayfadan oluşan kitabın tanıtım metninde yazarın şu ifadeleri yer alıyor, “İstiklâl Marşı’nın mânası, mahiyeti, muhtevası, ortaya çıkışı, şairi, milletimiz açısından kıymeti ve Türkiye’nin yakın tarihindeki bir türlü gerçek zemine oturtulamayan kırılmadan ötürü zaman zaman tartışılması ve değiştirilmek istenmesi gibi hususları bir bütün içinde ele alınması ihtiyacı bu kitabı ortaya çıkardı.

Bu kitapta toplanan yazılar, bir çırpıda ortaya çıkmadı, fakat önemli bir kısmı yeni yazıldı ve hiçbir yerde yayınlanmadı. Çeşitli açılardan konuya yaklaşırken bazı tekrarların olması işin tabiatı icabı olarak görüldü. Ayrıca, daha önce konuyla ilgili olarak kaleme aldığımız bazı yazılardan parçalar da çerçeve yazı mahiyetinde kitaba eklendi.

Bu kitapta İstiklâl Marşı nedir, hangi şartlarda ve nasıl ortaya çıkmıştır, şairi üzerinde nasıl ittifak sağlanmıştır, daha sonra neden değiştirilmeye teşebbüs edilmiştir ve buna rağmen neden değiştirilememiştirden, bestesi üzerindeki tartışmalara kadar birçok husus ele alınmaktadır.”

“Bin Yılın Destanı, Adım Adım İstiklal Marşı’na, Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın, Mehmeh Âkif’ten Sonra İstiklal Marşı ve İstiklal Marşı’nı kurtarmak” başlıkları halinde beş bölümden oluşan eserde İstiklal Marşı’nın geniş bir tahlili de yapılmış.

Âkif’in hayatı, eserleri ve düşünce dünyasına ait kitaplar yazan, konferanslar veren, bilgi şölenleri düzenlenmesine önderlik eden D. Mehmet Doğan’ın “İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı” eseri, İstiklal Marşı konusunda araştırma yapanlara kaynak olabilecek özellikleri taşıyor.

whatsapp-image-2021-03-12-at-10.27.03.jpeg

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.