Kene kabusu geri döndü! Sivas'ta keneden bir kişi öldü

Türkiye'nin kabusu olan kene yine hortladı. Sivas’ın Kangal ilçesinde bir kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetti.

Kene kabusu geri döndü! Sivas'ta keneden bir kişi öldü
Yayınlanma:
Güncelleme:

Edinilen bilgiye göre, Sivas’ın Kangal ilçesi Koru köyünde ikamet eden 54 yaşındaki Müslüm Topdağ’ı iki gün önce kene ısırdı. Rahatsızlanan Topdağ Kangal Devlet Hastanesi’ne gitti.

Burada Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesi ile Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Topdağ burada iki gün süren tedavi sürecine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 

KENE NEDİR?

Keneler, örümcekgiller ailesinden olup, büyüklükleri 1mm ile 5mm arasındadır. Daha çok bahar ve yaz aylarında aktif haldedirler. Kırmızı-kahverengi, yassı ve oval, kan emici parazitlerdir . Genellikle insan ve hayvan kanından beslenirler.

·İnsanlara ve hayvanlara hastalık yayarlar. Kan emme potansiyeli vücutlarının 100 ila 200 katı arasında olabilir.Yavrularında altı bacak, yetişkinlerinde 8 bacak vardır.

·Kenelerin kafalarında delme ve emme organları bulunmaktadır. Kenenin ilk iki bacagında duyu organları bulunur. Bu bacaklarla kurbanlarına tutunurlar. Solunumlarını son iki bacaklarla yaparlar. Üreme organları alt karın bölgesinde bulunur.

NEREDE YAŞARLAR?

Keneler genellikle, uzun çalılıklarda, ormanlarda, dere kenarlarındaki otlarda, ormandaki odun kalıntıları arasında yaşarlar. Ayrıca hayvanların barındıgı yerlerde bulunurlar. Yağmurlardan sonra daha çok ortaya çıkarlar. İddia edildigi gibi ağaçlarda bulunmaz veya ağaca çıkmazlar. Yaprak üzerinde durup kurbanlarının yanlarından geçmesini beklerler. Temas ettiği anda yapışırlar. Keneler uçamaz zıplayamaz yürüyemez ve yüzemez. Bitkilerin üzerine uzanarak ve bitkilerin etrafında veya dallarında hareket ederek konakçıyı arar , yakınındaki titreşimlere veya karbondiyoksite yanıt verir.

KENE ISIRDIKTAN SONRA NELER YAPILMALIDIR?

Kene fark edildiĞi anda hiç vakit kaybedİlmeden uzaklaştırılmalıdır. Ancak keneyi elimizle çekip çıkarmak yada bir cımbızla çekmek, kenenin kafasının kopmasına yol açabilir. çünkü kene, cilt dokusuna sıkıca kenetlenmis durumdadır. çeşitli metotlarla (yağla, cımbızla, elle, iple...) çıkarılmaya çalışılırken stres ve baskı altında bulunan kene, hızla salgıladığı sıvı ile çok tehlikeli bakteri ve virüsler aktarmaktadır. Geçirilen her bir dakika hastalığı kapma acısından riski arttırmaktadır. Piyasaya sürülen çesitli kene çıkarma cihazları bulunmaktadır. Ancak kullanılan tüm bu cihazlarda kafanın kopma riski mevcuttur.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.