Nevzat Ceylan'ın ağaç katliamına isyanı

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Nallıhan Sarıçalı Dağı'nda yaşları 500 ile 1200 olan 50'ye yakın anıt ağaç Orman İşletmesi tarafından kesildiğini belirterek “Ormanları sadece odun olarak görerek bu katliamı yapanlardan hesap sorulacaktır” dedi

Nevzat Ceylan'ın ağaç katliamına isyanı
Yayınlanma:
Güncelleme:

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Nallıhan Sarıçalı Dağı'nda yaşları 500 ile 1200 olan 50'ye yakın anıt ağaç Orman İşletmesi tarafından kesildiğini belirterek “Ormanları sadece odun olarak görerek bu katliamı yapanlardan hesap sorulacaktır” dedi. 

AK Parti Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Twitter ve Facebook hesaplarında fotoğraflar paylaşarak Nallıhan Sarıçalı Dağı'ndaki ağaç katliamını duyurdu. Ceylan, çapları 70 ile 140 santimetre arasında yaşları ise 500 ile 1200 olan 50'ye yakın anıt ağacın kesildiğini belirtti. Ceylan şunları yazdı, “Anıt Ağaç Müzesi olarak bilinen ve ülkemizde bir daha örneği olmayan Nallıhan Sarıçalı Dağı’nda çapları 70 ile 140 cm arasında, yaşları 500 ile 1200 olan 50 ye yakın anıt ağaç Orman İşletmesi tarafından kesilmiştir.
Ormanları sadece odun olarak görerek bu katliamı yapan ve katliamı meslek taasubu içinde örtbas etmeye çalışan zihniyeti Allah a havale ediyorum ve suç duyurusunda bulunuyorum. Elbette bu katliamı yapanlardan hesap sorulacaktır” ifadelerine yer verdi.

BİTKİ TÜRLERİ İLE ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞE SAHİPTİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Nevzat Ceylan, “Ankara’nın Nallıhan ilçesinin coğrafi yapısı ülkemiz coğrafyasının özeti gibidir. Bu bölge İç Anadolu’dan Karadeniz’e geçiş zonunda bulunmaktadır. Ama en önemlisi de ülkemizdeki 3 Bitki Coğrafyası’nın (Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz) tam kesiştiği noktası Nallıhan Sarıçalı Dağı’dır. Bundan dolayı da bu bitki coğrafyalarına ait bitki türleri ile çok zengin biyoçeşitliliğe sahiptir. 

0606dc9c-d8d5-4d4c-9782-b3f18c6ff533.jpeg

CUMHURBAŞKANIMIZ ANIT AĞAÇ MÜZESİNİ MİLLİ PARK YAPTI

Bu özelliğinden dolayı Sarıçalı Dağı; 46. Milli Park olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 21 Ekim 2021 tarihinde koruma statüsüne kavuşturulmuştur. 1740 rakımlı bu bölgede 600 civarında anıt özelliği taşıyan 70 ile 180 cm çapında 500 ile 1200 yaş aralığında karaçam, kasnak meşesi, ardıç ve fındık ağaçları bulunmaktadır.

Burada ayrıca 936 tür ve tür altı takson bitki çeşitliliği ile 119 endemik tür mevcuttur. Bu haliyle Sarıçalı Dağı ve etekleri ANIT AĞAÇ MÜZESİ özelliği taşıyan ülkemizde eşi bulunmayan tek ekosistemdir. Sarıçalı Dağı’nda sadece anıt ağaçlar bulunmamaktadır. Burası yüzyıllardır civar köylerin ortak “HACET BAYRAMI” yaptığı, sosyal ve kültürel özellikleri olan kutsal bir dağ olarak kabul edilmektedir. Sarıçalı Dağı Milli Parkı’nın kuzey eteklerinde çok sayıda anıt ağaç olmasına ve mutlak korunması gereken ekosistem olmasına rağmen Orman Genel Müdürlüğü bölgenin milli park sınırına dahil edilmesine, üretim yapmak amacıyla, tüm ısrarlarımıza rağmen izin vermemiştir. 

Bölgenin hassas bir ekosistem olmasından dolayı ormancılığın anayasası olarak kabul edilen Amenajman Planı’nda bu alanın büyük bölümü; meyilin fazla, toprağın sığ, taşlık ve kayalık olmasından ve erozyon riski taşıdığı için bu bölgede ekonomik anlamda işletmecilik yapmanın, yani ağaç kesmenin ormana ve doğaya olumsuz etkiler yapması söz konusu olduğunu belirterek, Doğa Koruma Fonksiyonlu Orman Alanı olarak öngörülmüştür. Bu ormanlarda ve eğimi yüzde 60 üzerinde olan ormanlarda silvikültürel müdahaleler yapılamaz. Aslında ana amaç bu ormanların doğal haliyle olduğu gibi korunmasıdır. 

Amenajman Planındaki bu açık öngörüye rağmen, plana aykırı olarak bakım yapmak bahanesiyle bu alanda yüzlerce ağaç kesilmiş bulunmaktadır. Bu kesilen ağaçlardan 50 civarındaki ağaç ise anıt ağaç özelliği taşımaktadır. Nallıhanlı olmam ve bölgede geçmişte Orman İşletme Şefliği yapmamdan dolayı, ayrıca Milli Parklar ve Av – Yaban Hayatı Genel Müdür görevinde bulunan birisi olarak; yapılan ağaç kesimlerini yerinde görmek üzere bölgede bizzat konu uzmanlarıyla teknik incelemelerde bulunduk. 

 

asds-005.jpg

NALLIHAN ORMAN İŞLETMESİNİN ANIT AĞAÇLARI KESMESİ TELAFİ EDİLEMEZ

Yaptığımız incelemeler neticesinde yapılan ağaç kesimlerinin bilimden, teknikten uzak Amenajman Planı’na aykırı olduğuna bizzat şahit olduk. Kesilen 50 civarındaki anıt ağcın 80- 140 cm çapında, yaklaşık 50-1100 yaşlarında olduğu anlaşılmış olup, bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk. Kesilen ağaçların bulunduğu alanda meyil %70-80 civarında olup, toprağı sığ ve ana kaya ile kaplıdır. Kesilen ağaçların kökleri incelendiğinde 3-4 ağaçta çok az çürük bulunduğu, tamamına yakını çok sağlıklı olduğu, ayrıca sadece bir-iki devrik ağaca rastlandığı gözlemlenmiştir.  

Kesilen anıt ağaçların etrafında genç ağaçlar bulunmadığı için, alan açık hale gelmiş ve erozyonu tetikleyecek boyuta ulaşmıştır. Toprağın sığ ve kayalık olmasından dolayı genç bireylerin yetişmesi ve gelişmesi küresel iklim değişikliği de göz önüne alındığında mümkün görülmemektedir. Bu kesilen ağaçları taşımak için 40-50 metre aralıklarla yol şebeke planı olmadan, yangın yolu olarak kullanılması da mümkün olmayan sürütme yolları açılmıştır. Bu yollar açılırken ağaçlar ve orman tahrip edilmiştir. 

anitlar.jpg

ANIT AĞAÇLAR ÜLKEMİZİN ORTAK MİRASI 

Böylesine özellikleri olan bir ekosistem ve anıt ağaçların bulunduğu doğal yaşlı ormanlar ülkemizde artık maalesef kalmamıştır. Benim de görev yaptığım ve yetişmemde büyük katkıları olan Orman Teşkilatı büyük ve güçlü bir teşkilattır. Mühendisinden işçisine kadar çalışanları son derece fedakardır. Ormanları korumak ve yangınlarla mücadele etmek için gece gündüz cansiperhane görev yapmaktadır. Ülkemizin bu önemli kuruluşu artık statükocu odun ormancılığından, ekosistem ormancılığına geçmelidir. Bütün sorun bu geleneksel anlayıştan kaynaklanmaktadır. Bu vahim hatalara ülkemizin her tarafında maalesef rastlanmaktadır.

Ormanlardaki aşırı ağaç kesiminden çok rahatsız olan orman köylüleri, orman teşkilatından artık ormanları korumak için mücadele etmektedir. Bu vahim hata meslek taassubu çerçevesinde düşünülerek konunun kapatılmasına müsaade edilmemelidir. Konu meslek taassubu dışında değerlendirilerek tarafsız bir şekilde incelenerek bu vahim hatanın sorumluları bu yaptıkları yanlışlığı görmelidir ve bütün orman teşkilatı bu yanlış uygulamadan ders almalıdır. Bütün dünyayı tehdit eden ve varlığını her gün yaşayarak hissettiğimiz küresel ısınmayı önleyecek olan, en çok karbon tutan doğal yaşlı ormanlar ve anıt ağaçlardır.

anitlarr.jpg

ANIT AĞAÇLAR TESCİL EDİLMELİDİR


Bu tür anıt ağaçlar eğer şimdiye kadar tescil edilmemişse bu başta orman teşkilatı olmak üzere ilgili kuruluşların ihmal ve kusurudur. Ülkemizde tüm anıt ağaçların tespit ve tescili için seferberlik başlatılmalıdır. Bu anıt ağaçlar ve doğal yaşlı ormanlar dünyanın ve ülkemizin ortak değeridir. Nasıl tarihi ve arkeolojik yapılar koruyarak gelecek kuşaklara miras bırakıyorsak, bu anıt ağaçlara da bu gözle gözümüz gibi bakarak korumalıyız.
Bu nedenle sebebi ne olursa olsun ormancılık tabiriyle (ister bakım ister gençleştirme) bu ağaçları kesmeden önce bir kere değil bin kere düşünmeliyiz. Ormandaki anıt ağaçlar, ölü ağaçlar, ağaç kovukları, kurumuş dallar ormandaki biyolojik çeşitliğin ve genetik geleceğin devamını sağlayan orman ekosisteminin en önemli unsurları olduğu göz önüne alınarak uygulama yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
 

whatsapp-image-2022-07-04-at-10-54-54-1.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.