Ötanazi yaptırmak dinimizde caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, ötanazi yaptırmak dinimizde caiz midir sorusunu yanıtladı.

Ötanazi yaptırmak dinimizde caiz midir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, ötanazi yaptırmak dinimizde caiz midir sorusunu yanıtladı.

Soru: Ötanazi yaptırmak dinimizde caiz midir?

Cevap: İntihar dinimizde kesinlikle haramdır. Ölümcül bir hastalıktan veya acı ve ızdıraptan dolayı kişinin kendi dünya hayatına son verilmesini talep etmesi caiz değildir.Bu bir intihardır. İntihar büyük günahlardandır. Bu talebi yerine getiren kimse katil olur. Allah Teala kendi verdiği can emanetini yine dilediğinde kendisi alır. Dinimize göre ölüm hariç bütün hastalıkların şifası vardır. Ağrılara sabredersek günahlarımıza kefaret olur.Bundan dolayı ötanazi kesinlikle caiz değildir.

Soru: Boy abdesti gereken birinin, boy abdesti alıp yıkanmadan yiyip-içmesi caiz midir?

Cevap: Boy abdesti (gusül) gereken birinin bir namaz vaktini geçirecek kadar  yıkanmayı geciktirmesi haramdır.  Namazın geçmesine sebep olmamak şartıyla avret mahallinin  temizliğini yaptıktan sonra namaz abdesti alarak veya el ve ağzını yıkayarak biraz uyuyabilir  veya herhangi bir şey yiyip içebilir. Bunu yapmadan yeme/ içme mekruhtur. Bu sebeple zaruri bir durum yoksa ( ki erkekler biraz boy abdestini  geciktirebilir ) bir an önce  boy abdesti (gusül) alınması daha doğru olur.

Soru: Yemin ettim. Daha sonra yeminimi bozdum. Yemin kefaretimi ödemem gerektiğini biliyorum. Maddi durumum iyi değil. Hastayım oruç da tutamıyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Yemin keffareti; 10 fakiri yedirmek veya giydirmek ya da bir köle azad etmektir. Buna güç yetiremeyen üç gün peş peşe oruç tutmalıdır. Bu vaciptir.  Yeminini bozan birisi keffareti yerine getirmekten aciz ise ilerde maddi imkan bulduğu zaman yerine getirmesi vaciptir. Eğer maddi imkan bulamazsa ve sağlığı müsait ise hemen üç gün peş peşe oruç tutar.  Keffaret borcunu yerine getiremeden vefat eden kimse vasiyet etmişse kefaret borcu bıraktığı maldan ödenir. Vasiyet etmemişse varislerin tercihine bağlıdır. Öderlerse sevap işlemiş olurlar.

Soru: Seferde kazaya kalan dört rekatlık namaz mukimlik halinde kaç rekat olarak kılınır?

Cevap: Seferde kazaya kalan dört rekatlı namaz, ister seferilik halinde ,ister mukimlik halinde kaza edilsin iki rekat olarak kılınır.Bunun tersi mukimlik halinde kazaya kalan dört rekatlı namaz, ister seferilik halinde, ister mukimlik halinde olsun dört rekat olarak kaza edilmesi gerekir.  Mazeret olmaksızın bir namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Bu namaz kaza edilmekle yerine getirilmiş olur. Fakat geciktirilmesinden dolayı işlenilen günahların af edilmesi için tevbe ve İstiğfar etmek gerekir.

Selam ve hürmetlerimle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.