Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe: Madımak katliamı ve adalet arayışını anlattı

Sivas Madımak katliamının üzerinden otuz bir yıl geçti. Bu süre içerisinde ne failler gereken cezayı aldı ne de Madımak Oteli, Utanç müzesi yapıldı. 18 Mayıs'ta gerçekleşen Madımak Belgeseli'nin ışığında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, süreci anadolugazete.com.tr'ye değerlendirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe: Madımak katliamı ve adalet arayışını anlattı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

2 Temmuz 1993 yılında gerçekleşen Madımak Katliamı'nın hâlâ ilk günkü gibi taze olduğunu aktaran Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, "31 yıldır murad ettiğimiz adalete bir türlü kavuşamadık. Katliamın arka planı bizim açımızdan aydın olmasına rağmen, topluma bir türlü bu gerçeği aktaramadık. Gerçek sorumlular toplum nezdinde adalet önüne çıkarılmadı. Aksine, içeride olan bazı katillerin serbest bırakılmaya başlandığı ve devam eden davanın zaman aşımına uğradığı bir dönemden geçiyoruz." dedi.

erce.jpg

"UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ..."

18 Mayıs'ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Madımak Katliamı'na dair Utanç Müzesi ve Belgesel tanıtımı yapıldı. Bu gösterim ve belgeselin içeriği ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız şiarımızın gereği olarak çok önemli beş projeye imza atıldı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonunun öncülüğünde Madımak Hafıza Merkezi oluşturuldu. Bu merkezin tüm giderleri, herhangi bir sponsor kabul edilmeden tamamen Alevi canlarımızın katkıları ile sağlandı. Öncelikle bir sanal müze çalışması yapıldı. Sivas'ta bir türlü hayata geçiremediğimiz utanç müzesi talebimizden vazgeçmeden, sanal alanda bir müze oluşturuldu. Bu çok önemli bir müze.

Diğer projeler nelerdir?

Binlerce dokümanın yer aldığı bir dijital kütüphane oluşturuldu ve herkesin ziyaretine açıldı. Ayrıca dünyada ve Türkiye'de çok az sayıda olan bir web belgeseli oluşturuldu. Bu belgesel, madimak.org sitesinde herkesin izlemesine açıldı. Bunun dışında çok önemli bir belgesel gerçekleştirildi. Bu belgeselde 130 civarında canımız dinlendi. Sivas Madımak Katliamı bütün yönleriyle bu belgeselde açığa çıkarılmış oldu. İlk gösterim 18 Mayıs'ta Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapıldı. Dünyada ilk gösterim bu. Sonra sırasıyla İzmir, Adana, Samsun, İstanbul ve Balıkesir gibi farklı bölgelerde gösterimler gerçekleştirilecek. 2 Temmuz'da da Avrupa'da sinemalara geçecek ve ardından film festivallerine gönderilecek. Festivallerden sonra yaygın gösterime başlayacak.

pirsultan.jpg

"BİR GÜN MUTLAKA ORASI BİR UTANÇ MÜZESİNE, BİR ANITA DÖNÜŞECEK"

Türkiye'de sinemalarda gösterimler yapılacak mı?

Tabii ki. Ancak, festivaller öncesinde yaygın gösterime sokarsak, festivallerde gösterilemiyor. Bu nedenle önce festivallerde, sonra yaygın gösterimde olacak.

Son olarak Sivas'taki Madımak Oteli'nin "utanç müzesi" olma girişimleri ne durumda? Bu talebinizden vazgeçtiniz mi?

Asla vazgeçmeyeceğiz. Bir gün mutlaka orası bir utanç müzesine, bir anıta dönüşecek. Çünkü tarihiyle yüzleşemeyen toplumlar ve devletler çökerler, çürürler. Bugün yaşadığımız çürümenin sebeplerinden en başta geleni, tarihiyle yüzleşememektir. Bu anlamıyla tarih ile yüzleşebilen toplumlar daha demokratik olurlar ve ekonomik olarak daha güçlü olurlar.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum