Soydaş: Ücretsiz taşıma iflasın eşiğine getirdi

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Ercan Soydaş, ücretsiz ulaşım kartı uygulamasından dolayı mağdur olduklarını ve işletme maliyetleri zaten çok yüksek olan halk otobüsçü esnafı olarak iflasın eşiğine geldiklerini kaydetti.

Soydaş: Ücretsiz taşıma iflasın eşiğine getirdi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Ercan Soydaş, ücretsiz ulaşım kartı uygulamasından dolayı mağdur olduklarını ve işletme maliyetleri zaten çok yüksek olan halk otobüsçü esnafı olarak iflasın eşiğine geldiklerini kaydetti.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Ercan Soydaş, Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel halk otobüsü esnafını mağdur eden ücretsiz ulaşım hizmeti hakkında ortak sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili tespitlerini dile getirdi. Ücretsiz kamu hizmetinin hiçbir özel sektörde uygulanmadığını belirten Soydaş şunları kaydetti: "Türkiye geneli illere göre değişen 15-25 çeşit ücretsiz taşıma  kartı ve ayrıca indirimli seyahat kartları bulunmaktadır.

Mevcut durumda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından; Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren esnafımıza aylık 1.330 TL, diğer Büyükşehirlerde aylık 1.000 TL, Büyükşehir olmayan illerde ise aylık 800 TL gelir desteği ödemesi yapılmaktadır.

Tek ücretsiz hizmet yaptırılan özel sektör olan özel halk otobüslerine, aylık ödenen gelir desteği iki günlük ücretsiz taşımayı ancak karşılamaktadır ve 2018 yılından beri gelir desteği ödemelerinde artış yapılmamıştır.

Devletin sosyal sorumluluğu gereği yapılan ücretsiz taşıma, kamu kaynağı kullanmayan ve sadece yolcu gelirine dayalı çalışan esnafımızı iflasın eşiğine getirmiştir. Zaten işletmesi çok maliyetli olan sektörümüzde günlük ücretsiz taşıma yüzde 30'lara ulaşmıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nasıl ki yaşlılarımız ve engellilerimiz için diğer özel sektörlerden aldığı hizmetleri (rehabilitasyon, evde bakım, temizlik vs.) firmalara ücretsiz yaptırmıyorsa, aynı şekilde şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç ücretsiz taşınan personellerin bağlı bulunduğu ilgili Bakanlıklarla birlikte ücretsiz biniş başına belirlenecek bir bedeli de, elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre esnafımıza ödemelidir.

ajsjs.jpg

En önemlisi de, biniş başına ödeme sistemine geçilmelidir ki; bu sistem vatandaşlarımızla esnafımızın karşı karşıya gelmesini engelleyecek, adaletsiz uygulamaya son verecek ve ücretsiz taşımanın nasıl suistimal edildiğinin yetkililer tarafından net olarak görülmesini mümkün kılacaktır.

Kamu kaynağı kullanan Belediyelerin bile artık sürdürmekte zorlandığı toplu taşımada, esnafımızdan mucize beklenmektedir.

Araç bedellerinin, akaryakıt, yedek parça, personel vs. giderlerinin olağanüstü arttığı ve kamu hizmeti yaptığı için salgının da en çok etkilediği esnafımızın, bu son derece haklı talebinin bir an önce karşılanması en büyük beklentimizdir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.