Ünlü bizantolog ve sanat tarihçi Semavi Eyice ebediyete uğurlandı

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Bizantolog ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü bizantolog ve sanat tarihçi Semavi  Eyice ebediyete uğurlandı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Bizantolog ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, 96 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Semavi Eyice’nin vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajında “Sanat tarihi alanında ülkemizin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Prof. Dr. Semavi Eyice hocamızın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Kıymetli hocamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve akademi dünyasına başsağlığı diliyorum” dedi. 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Semavi Eyice, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde organ yetmezliği dolayısıyla önceki gün hayatını kaybetmişti. Eyice’nin cenazesi kılınan öğle namazının ardından Fatih Camisi Haziresi'ne defnedildi.

İSTANBUL ve BİZANS TARİHİ UZMANIYDI

İstanbul ve Osmanlı mimarisinin Türkiye’deki en önemli ismi olan Eyice İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yükseköğrenimini tamamladı. 1948 yılında aynı üniversitenin Sanat tarihi kürsüsünde asistanlığa başladı. 1952’de doktorasını tamamladı. 1955 yılında doçentliğe yükseldi. Türk sanat ve kültür tarihçisi olarak araştırmalarını daha çok Bizans üzerine yoğunlaştırdı. Bizans sanat üzerine araştırmalar yapıp sayısız makale yazdı. Eyice’nin 400’ü aşkın bilimsel makalesi bulunmaktadır.

SEMAVİ EYİCE KİTAPLIĞI

İstanbul Araştırmalar Enstitüsü’nün üçüncü katta bulunan ‘Bizans Araştırmaları Bölümü’nün kitaplığını Prof.Dr. Semavi Eyice’nin kitapları oluşturmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nde Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı’nı da kuran Eyice’nin 30.bine aşkın kitapları burada araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.