Yasal dopamin kaynağı ‘anne’

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemden tecrübelerini ve uyuşturucu ile mücadelede öncelikli gereken önlemleri anlattı.

Yasal dopamin kaynağı ‘anne’
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar:

“Sevgi, takdir, iltifat, şefkat gibi unsurlar, dopamin maddesini doğal yoldan yükseltiyor ve insanlar ekstradan sigara, uyuşturucu ve alkol gibi bir maddelere ihtiyaç hissetmiyor. Çocuklardaki dopaminin en temel, yasal ve meşru kaynağı da annedir.”

İçişleri Bakanlığı ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, uyuşturucuyla mücadelede farkındalık için geçtiğimiz günlerde “En İyi Narkotik Polisi; Anne” temalı bir panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, annelere, “Haydi hep birlikte işbaşına” diye seslendi.

“NOBEL VERİLSE YERİDİR”

Bağımlılık ve uyuşturucu sorununa karşı açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye’nin 2006’dan beri Avrupa Birliği ülkelerinin toplamının iki katından daha fazla uyuşturucu yakaladığını belirterek, “Dolayısıyla, insanlığı ve gençleri kurtaran bir ülke konumundayız. Sadece bu sebepten Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Nobel Barış Ödülü verilse yeridir” dedi. Bağımlılıkla mücadelede herkesin üzerine düşen görev bulunduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ünüvar, “Bir politikanın başarıya ulaşması için ‘anneyi’ odak noktasına almak lazım. Yani ‘annenin’ kalbine girmeyen hiçbir politika başarılı olamaz” diye konuştu.

“HIZ VE HAZ ÇAĞINDAYIZ”

Rektör Prof. Dr. Ünüvar şunları söyledi:

“Aile, iyi işleyen bir sistem gibidir, madde bu sistemi bozuyor. Bu sebepten uyuşturucuyu bir aile hastalığı olarak görmek mümkün. Şunu ifade etmem gerekiyor ki “hız ve haz” çağındayız. Hazzı belirleyen; beyinde, vücudun doğal olarak ürettiği dopamin maddesi var. Dopamin maddesi azalınca haz isteği ortaya çıkıyor. Sevgi, takdir, iltifat, şefkat gibi unsurlar, vücuttaki bu dopamin maddesini doğal yoldan yükseltiyor ve o insanlar ekstradan bir madde alma ihtiyacı hissetmiyor. Ancak ne zaman ki bu duygusal unsurlar azalıyor, insanlarda dopamin maddesi alma ihtiyacı doğuyor.

ZİNCİRLEME KAZAYI KESMELİYİZ

Peki, insanlar dopamini nereden almaya çalışıyor? Ya teknoloji, ya sigara, ya alkol ya da uyuşturucuyla almaya çalışıyor. Duruma baktığımızda bağımlılığın aslında zincirleme bir kaza gibi olduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söz konusu sebeplerden dolayı yoğun mücadele ettiği sigara ile başlayan bu süreç, art arda bir kazaya dönüşerek kendini gösteriyor. O zincirleme kazayı bir yerden kesmek ve burada bir odak nokta belirlemek gerekiyor. İşte o odak nokta ‘anne’ unsurudur.

MEŞRU KAYNAK ‘ANNE’

Anne, aile içerisinde problemleri gören, ortaya koyan ve problemlerle baş etme cesareti ve becerisi gösteren bir unsurdur. Dolayısıyla annenin burada çok kritik rolde olduğunu, çocuklardaki dopaminin en temel, yasal ve meşru kaynağının anne olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Bir annenin nitelikli zaman geçirerek çocuğuna karşı gösterdiği sevgisi, ilgisi, takdiri, iltifatı ve şefkati, çocuğu için en büyük güç, dirayet ve motivasyon kaynağıdır. Annesi tarafından anlaşılan, sevilen ve duygu bütünlüğü yaşayan bir çocuk, başka bir şeye ihtiyaç duymaz.

BOŞLUK VE YALNIZLIĞA DİKKAT

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın ‘Narkolog’ projesi kapsamında 16 bin uyuşturucu bağımlısıyla yaptığı ankette, uyuşturucu bağımlılarının yüzde 90’lık kısmının ‘Annenizin mesleği nedir?’ sorusuna ‘Ev hanımı’ yanıtını verdiğini görüyoruz. Uluslararası raporlarda boşluk ve yalnızlığın giderek arttığına işaret ediliyor. Bu yalnızlığın madde bağımlılığına yol açmada, maddenin kişiyi esir almasında yüksek etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Çözüm için başta boşluk ve yalnızlık duygusunu gidermeye yönelik politikaları öne çıkartmamız, anneleri önemsememiz ve aileyi eğitmemiz gerekiyor.

Kaynak:Basın Bülteni

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.