Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Hobi bahçelerimize yazık etmeyelim

Hobi bahçelerimize yazık etmeyelim

Hobi bahçeleri, şehirlerde yaşayanların serbest ve boş zamanlarında genellikle sebze ve meyve üretimi için kullandıkları küçük tarım parselleri olarak tanımlanmaktadır.

Hobi bahçeleri kentli bireye, doğa ve yeşil alan ile birlikte bütünleşebileceği, bu sayede dinlenebileceği, kentleşmenin olumsuz etkilerinden korunup olumlu duyguları yansıtabileceği, sevdikleri ile beraber vakit geçirebileceği adeta ruhsal yönden terapi almışçasına rahatlayabileceği bir alan oluşturma gayretiyle ortaya çıkmıştır. Hobi bahçeciliği aslında bireyin kendini sosyal olarak rehabilite etme yaklaşımıdır. Hobi bahçelerinin insanlara fiziksel aktivite, zihinsel rahatlama ile sosyal iletişim imkânları sağladığı, yaşam sevincini arttırdığı yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.

Olumsuz etkilerini gün geçtikçe daha da fazla hissetmeye başladığımız pandemi sürecinde de insanlar için daha emin ve güvenilir yaşam alanları sunduğu içinde her geçen gün hobi bahçelerinin sayıları artmaktadır. Bakımsız olanlar veya terk edilenler yeniden bakımlı hale getirilmektedir.

Hobi bahçelerinin geçmişi eskiye dayanmaktadır. Batı ülkelerinde 18. Yüzyılda başladığı bilinmektedir. Türkiye’de ise 20. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmaktadır. Bu günküne benzer hobi bahçelerini ilk İngiltere’de kurulurken, Türkiye’de ise Bursa’da kurulmuştur.

Hobi bahçeleri ile ilgili yeni düzenleme;  “torba yasa” olarak adlandırılan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında çıkan Kanunun, 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanmasıyla yürürlüğe girdi. Uygulamaya giren düzenleme tarım arazileri üzerinde bulunan imarsız ve ya imar barışından yararlanmayan tüm hobi bahçelerinin yıkılmasını bundan sonraki süreçte yapılmasının engellenmesini hedefliyor. 
Tarım arazisine hobi bahçesi kurulması durumunda valiliklerce resen tespit yaptırılarak sorumlulara; 1000 Türk Lirasından az olmamak kaydıyla bozulan tarım arazinin her metrekaresi için 10 Türk Lirası idarî para cezası uygulanacak. Hobi bahçesi büyük ova koruma alanların da ise bu cezalar iki katı olarak uygulanacak.

Hobi bahçesi sahiplerine yapılan yapıları yıkmaları ve araziyi eski haline getirmeleri için azami 2 ay süre verilecek. Bu sürenin sonunda aykırı kullanımların devam etmesi durumunda; valilikçe faaliyet durdurulacak ve belirtilen idarî para cezası üç katı olarak uygulanacak. Hobi bahçesi sahibi imar affından yararlandıysa evi yıkılmayacak bahçesi olduğu gibi kalacak. Aynı parseldeki bahçe sahiplerinin bir kısmı imar affından yararlanmış bir kısmı da yararlanmamış. Bu durumda bu arazi nasıl hobi bahçeleri kurulmadan önceki haline dönüştürülecek. Bu durum yasanın uygulanmasını zorlaştırmakta hatta imkânsızlaştırmaktadır

Kanun hükümlerine göre; İzinsiz bütün yapılar, masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmak kaydıyla, bir ay içinde belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkılacak. Arazi yeniden tarımsal üretime uygun hale getirilecek. Arazinin tarımsal üretime uygun hale getirilmesi için yıkım ve temizleme masrafları sorumlulardan Bakanlıkça genel hükümlere göre tahsil edilecek. Hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen bir ay içinde belediye veya il özel idarelerince yıkılmayan yapılar, yıkım masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere Bakanlıkça yıkılabilir veya yıktırılabilir. Yıkım masrafları %100 fazlası ile ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilecek. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde belediyelerin veya il özel idarelerinin Hazine veya İller Bankası ödeneklerinden kesilecek. Tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp fiili taksim yapılması suretiyle üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Genelde Ülkemizde hobi bahçesi olarak seçilen yerler, ucuz, şehir ve köy yerleşimlerinden uzak, arpa ve buğdayın bile iyi yetiştirilemediği, çoğu zaman suyu, yolu ve elektriği olmayan kırsal alanlarda kurulmaktadır. Söz konusu bu alanlara alt yapı hizmetleri yine bahçe sahipleri tarafından getirilmekte, toprak şartları uygun olmasa bile ciddi masaralar yapılarak sebze ve meyve üretimine uygun hale getirilmektedir. Yani tarımsal üretime katkı yapabilecek hale gelmesi sağlanmaktadır.

Bazı araştırmalar, hobi bahçeciliği yapanların, bahçelerinde ürün yetiştirmek için harcadıkları fiziksel aktivitenin obeziteyi azaltıcı etkiye sahip olduğunu ve daha fazla sebze ve meyve tükettiklerini ortaya koymuştur. İnsanlardaki bu meşguliyet aynı zamanda stres azaltıcı etki yaparken, yardımlaşma duygusuna olumlu katkı yapar. Bu yüzden toplum fertleri arasında sosyal ilişkiler artar ve şiddet azalır.

Daha önceki yazılarımda (14.8. 2017 tarihli yazım) ekilebilir olup ta ekilmeyen 2.7 milyon hektar tarım arazisinin olduğunu yazmıştım. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli bu rakamı daha sonra 3 milyon hektar olarak açıkladı. Öncelikle 3 milyon hektar boş tarım arazisini ekilebilir hale getirip ülkemiz gıda güvenliği ve gıda arzına katkı yapabilir hale getirmeliyiz. Daha sonrada eğer varsa verimli haldeyken hobi bahçesi yapılarak verimsiz gale getirilen arazileri bu kapsamda değerlendirip verimli hale getirmeliyiz.

Devlet büyüklerimizden bu kanunu tekrar gözden geçirmelerini bekliyoruz. Kanun yapıcıların sahada neler yapılıyor, insanlar neden hobi bahçesi yapma ihtiyacı duyuyorlar, hangi arazilere hobi bahçeleri tesis ediliyor, bu araziler hobi bahçesi kurulmadan önce nasıldı, kurulduktan sonra hangi hale dönüştüğü gibi hususları yerinde incelemelerini, konunun muhataplarını dinlemelerini önemle istirham ediyorum. Aksi takdirde büyük bir kargaşa yaşanacak. Çoğu insanımız bu durumdan maddi ve manevi çok büyük zarar görecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi