Hüseyin Taklacı: Üretici esnaf kan ağlıyor

Siteler esnafı hammadde ürünlerine gelen zamlar nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirtti. Bazı kalemlerde son iki yılda %100 ün üzerinde artış olduğunu ve bir çok imalatçının kepenk kapatma noktasına geldiği görüldü.

Hüseyin Taklacı: Üretici esnaf kan ağlıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Siteler esnafı hammadde ürünlerine gelen zamlar nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirtti. Bazı kalemlerde son iki yılda %100 ün üzerinde artış olduğunu ve bir çok imalatçının kepenk kapatma noktasına geldiği görüldü.

Türkiye’de mobilya üretiminin kalbi olarak nitelendirilen Siteler’de mobilya üreticileri, hammadde ürünlerindeki zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Geçen yılın Ağustos ayı ile bu yılın aynı ayında Yonga Levha (Sunta, Suntalam), Lif Levha (Mdf, Mdf-Lam.Osb kontraplak), Mobilya Boyası, Tiner, Sünger ve diğer ahşap ürünlerinde yüzde 100 ün üzerinde artış olduğuna dikkat çeken Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, devletin zamlara müdahale etmesini beklediklerini söyledi.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Büyük çaptaki tedarikçilerin de fırsatçılık yaptığını savunan Başkan Taklacı şöyle konuştu, “Mobilya hammaddelerine yıl boyu gelen zamlara, KDV indiriminin sona ermesi ve Kuzey Irak pazarının kapanması gibi konular da eklenince üretici sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Suntaya gelen zam 2017 ocak ayından bu yana toplamda yüzde 40’ı geçti. Türkiye’de petrokimya tesisleri bulunmadığı için poliüretan ve TDI üretiminin olmaması, ayrıca Çin’in Türkiye’de üretilen işlenmiş orman ürünlerine aşırı talep göstermesi aşırı zamlara sebep oldu. Üreticiler çok sıkıntılı günler geçiriyor.

KEPENK İNDİRECEĞİZ

Burada fırsatçılık yapmak isteyen büyük çaplı tedarikçilerin de getirdiği şişirme fiyatları göz önünde bulundurmak lazım. Fabrikalar kendi aralarında dernekler kurarak stokçuluk yapıyor. Esnafın halini düşünen yok. Piyasadaki durgunluğun üzerine zaten satışları durma noktasına gelen mobilyacı esnafı ürünlerine zam yansıtamadığından birçok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi. Özellikle el işçiliği mobilyada piyasanın rahatlaması için devletimizin destek olması gerekli. Tomruk, poliüretan ve TDI başta olmak üzere yeni pazarların bulunması, devletler arasında ticaret anlaşmalarının yapılması şart. Tomruk ve işlenmiş kereste satışlarının düzenlenmesi, zaten yetersiz olan kereste stok satışlarının düzenlenmesi ve planlanması gerekiyor. Ülkemiz de el işçiliği ürünler ayrı kategoride sınıflandırılmalı ve vergi düzenlemeleri farklı olmalı.

ZAMLARA YETİŞİLMİYOR

El işçiliği mobilyanın katma değeri yüksek olduğundan, alınan vergilerle fabrikalar ve imalatçılar yarıştırılıyor, bu yarışın galibi belli. İmalatçılarımız devletten destek bekliyor. Devlet gereken desteği yapmazsa, üreticiler gereken zamları tüketiciye yansıtmak zorunda kalacak. Durmaksızın gelen zamlarla üreticilerimizin beli iyice büküldü, zamlar sadece sunta süngerle sınırlı da değil hırdavattan nakliyeye her şey zamlandı. Bu gidişata dur denmezse bizim suntamızı, bizden daha ucuza alan Çin, kendi ülkemizde pazarın lideri konumuna gelecek.” Zamlara yetişemiyoruz. Maliyet hesaplayamıyoruz. Zamlar bizi çok zor duruma soktu. Gerekli düzenlemeler olmazsa esnafı daha zor günler bekliyor” dedi.

DURUMUN DÖVİZLE ALAKASI YOKTUR

Ankara Mobilyacılar Odası olarak gerekli birim ve kuruluşlara esnaf adına sorunlarını ileten Başkan Taklacı, oda üyeleriyle toplantılar yaparak imza kampanyası başlattı ve gereken çalışmaları sonuna kadar yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızdan konuyu görüşmek için randevu taleplerini ilettiklerini söyledi. Ham madde fiyatlarındaki aşırı artışı fabrikalar dolara bağlasalar da, durumun dövizle alakası olmadığını biliyoruz. 2017 Ağustos ayı 2018 Ağustos ayı 12 aylık verilere baktığımızda dolar %35 civarında artış göstermişken suntalam 85 TL den 160 TL’ ye %93, ham MDF 100 TL den 178 TL’ye %78, Boya malzemeleri yine %100 civarında artış göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.