Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

İslam’da haksız kazanç

İslam’da haksız kazanç

Ben bir müslümanım. İslâm’da ise mülk, Allâh’ındır. Kul sadece bir emanetçidir. Ayrıca İslâm’da haksız menfaat, fâiz, istismar, gabn-i fâhiş (kandırmak sûretiyle değerinin çok üstünde satış yapmak) ve toplumun zararına olan bütün alışverişler yasaktır. Bu alışverişte ise müşterinin bana hakkı geçmişti. Dolayısıyla kazancıma haram karışmıştı. Ben sadece bir yanlışı düzelttim.” cevâbını verir. Bunun üzerine kral: “İslâm nedir? Müslüman olmak neyi gerektirir?” gibi soruları peş peşe sıralamaya başlar. Tüccar da soruları birer birer, tatlı bir dil ve zarif bir üslûp ile cevaplandırır. Böyle bir dînin varlığını bu hasbihâl vesîlesiyle ilk defa duyan kral, fazla vakit geçirmeden İslâm ile şereflenir. Kısa bir müddet içinde halk da müslüman olur.

Hz. Peygamber'in "Doğru ve güvenilir tüccar, kıyamet gününde peygamberler, sıddıklar (doğrular) ve şehitlerle beraberdir" hadisiyle, onurlu davranışı sergileyen tüccarın 5 akçelik hassasiyeti, peygamber ahlakıyla sergilediği tutum bugün 200 milyonu aşkın sayıda bir Müslüman nüfusun yaşadığı Endonezya'nın kaderini değiştirir. Gerçek bir müslüman şahsiyetiyle İslâm’ın güler yüzünü ve rûhânî dokusunu fiilen sergilemekten ibârettir.

Peygamber ahlakıyla ahlaklanan Müslüman tüccarın ardından hızla İslamlaşan Endonezya artık Hz. Peygamber'in aziz hatırasını yaşatmak için asırların birikimiyle kendine has gelenekler oluşturmuş bir ülkedir. Adını ancak yakın zamanda meydana gelen deprem felaketiyle duyduğumuz Açe'de Mevlid kutlamalarının tam 100 gün boyunca sürdüğünü duymak pek çoğumuzu şaşırtacaktır.

Bugün bizler de, güç ve imkânımız ölçüsünde üzerimize düşen vazifeleri en güzel bir üslûpla îfâ etmeliyiz. Bilhassa İslâmʼın tebliğ ve temsili hususundaki mesûliyetlerimize son derece îtinâ göstermeliyiz. Dünyanın her tarafındaki hidâyet mahrumlarına ve zulme mâruz kalan din kardeşlerimize karşı vazifelerimizi unutmamalıyız. Bu husustaki ihmal ve gafletin, Hak katında büyük bir vebâl olacağını, hatırımızdan çıkarmamalıyız.

Bu bilimsel çalışmalar sonunda elde edilen verileri tayin eden gücü anlamıyoruz istekleri doğrultusunda kendimizi ona rabıtayla bağlamıyoruz ama; bilim adamlarının yaptıklarını da övgüyle anlatıyoruz, hatta tespit edenlere ödüllerde veriliyor. Her insan yaşamı boyunca 22 kilogram deri kaybediyor. Her bin bebekten biri tek dişle doğuyor. İnsanın kromozom sayısı 46, İnsan vücudundaki damarların uzunluğu yaklaşık 96 bin kilometre. Bu uzunluk Ekvator'un çevresinde 2.5 tur atabilir. Her 20 kişiden birinin ve çoğunlukla da erkeklerin kaburga sayısı 1 fazla. İnsanın saç teli sayısı yaklaşık 100 bin. Kalp günde ortalama 100 bin kez atıyor. Tek bir hücrede 6 milyar DNA bulunur. Ceninler rock müziğine ve yüksek sese tekme atarak tepki gösteriyor. 300 kemikle doğan insanoğlunun yetişkinliğinde bu sayı 206'ya düşüyor. Sağlıklı bir insanın tırnağının tam olarak gelişmesi 4-6 ay. Diş minesi insan vücudundaki en sert madde. (Bu sert maddeyi de asitli alkolli, kolalı maddeler en kısa zamanda parçalıyor. Bunu tuvalet taşına bir hafta boyunca kolayı döktüğünüzde taşı parçaladığını da görmeniz olur) Böbrekler kanı günde 300 keze kadar filtreliyor. Parmaklar ortalama bir hayat boyunca yaklaşık 25 milyon kez kıvrılıp açılıyor. Bir çok bebek mavi gözlü olarak doğar. UV ışınlarına maruz kaldıklarında kendi renkleri ortaya çıkar. Gözlerini kontrol eden kaslar günde 100,000 kez kasılır. Bu, 30 km civarında yürüyüş yapmaya eşit kas çalışmasıdır. Beyniniz, vücudunuzun oksijen oranının %20’sini kullanır. Uyanık olduğunda beyniniz bir ampulü yakmaya yetecek kadar elektrik üretir. Her kişinin kendisine has bir kokusu vardır ancak ikiz kişiler aynı kokabilir. Vücudunuzda yarım milyona yakın salgı bezi bulunur ve günde yarım litre ter salgılarlar. İnsanların görsel hafızaları çok kuvvetlidir. Genellikle hafızalarının 90%’ı gördükleri dolayısıyla oluşur. Kendi kendinizi gıdıklayamazsınız. Kemikleriniz, betondan 4 kat daha dayanıklıdır. Deriniz, en geniş organınızdır. Yetişkin bir insanın derisi yaklaşık 140 cm’ye kadar genişleyebilir. Bir şeyin tadını alabilmeniz için tükürüğün tadı çözümlemesi gerekir. (Diliniz kuruyken tad almaya çalışmayı deneyin) dakika içinde, vücudunuz yarım litre suyu ısıtacak kadar ısı üretir. Yüksek IQ seviyesine sahip olan insanlar daha sık rüya görürler. Mide asidi o kadar güçlüdür ki vücudunuz her 3-4 günde bir midenizin iç katmanını baştan aşağı yeniler. İNSAN AÇLIKTAN ÖNCE UYKUSUZLUKTAN ÖLÜYOR! Uyku, insanlık tarihi kadar eski, hala birçok bilinmeyen yönü olan bir olaydır. İnsan burnu 50.000 kokuyu tanır ve hatırlar. Bir insan ömrü boyunca 25.000 metreküp hacminde iki yüzme havuzunu dolduracak kadar tükürük üretir. Vücudunuz saatte 180 milyon kırmızı kan hücresi üretir. Bir adım atmak için 200 kas çalışır

Bir insan hiç yemek yemeden 2 ay yaşayabilir. Hafızanıza yeni bir şey kaydettiğinizde beyindeki nöronlar arasında yeni bir fiziki bağ oluşturulur. Her yeni kayıt ile beyninizde fiziki bir değişim yaşanır. Beyin hücreleriniz ölmeye başlamadan önce oksijensiz 5-10 dakika hayatta kalabilirsiniz. Beyninizin %60'ı yağdan oluşur. Uzun süreli açlık durumunda insan beyni son bir kurtuluş çaresi olarak kendi kendini yiyecektir. Beyniniz kendisini aşırı yüklenmeden ve duygusal çöküntülerden korumak için bildiklerini unutur, bu yeni bilgileri daha kolay ve hızlı öğrenmenizde size yardımcı olur. Yüz kılları tüm vücuttaki en hızlı uzayan kıllardır. Hapşırık hızı 160 km/saat’i geçebilir. Kadınlar gözlerini erkeklerden 2 kat daha fazla açıp kaparlar. Kadınlar hem doğuştan itibaren, hem de yetişkinlikte erkeklerden daha iyi tat alır. Kalp krizi geçirme riskinin en yüksek olduğu gün Pazartesidir. İnsan başı vücudundan ayrılırsa 15-20 saniye kadar bilinç açık kalmaktadır. Dişler, vücudun kendi kendini tamir edemeyen tek parçasıdır. Korktuğunuzda kulaklarınız daha fazla kir üretir. Hâl ve davranışlarımız itibâriyle, ne kadar Allah Rasûlüyle beraberiz? Ne kadar O’na yakın olma arzusundayız?..

Cenâb-ı Hak cümlemizi; Yüce Zâtına ve Sevgili Rasûlüne duyduğu îman muhabbetini samimî fedakârlıklarla ispat edebilen sâlih kulları arasına, lûtf u keremiyle kabul buyursun. Âmîn!..

Selam ve duayla.!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi