İhsan Akça

İhsan Akça

İSTİKLAL MARŞI

İSTİKLAL MARŞI

Ey büyük insan Mehmet Akif Ersoy bu millet senin gibi bir evladı olduğu için gurur duymaktadır. Sen Mustafa Kemal Atatürk’ün kalemli silahşörüsün bunu bütün milletimiz biliyor, senin (Çanakkale) artı (istiklal Marşı) şiirlerini Allah kimselere nasip etmemiştir, sen Allah’ın bu milletimize bir lütfusun. Mehmet Akif Ersoy üstatla şair Süleyman Nazif arasında söyle bir söyleşi geçer, Süleyman Nazif üstadın 1915 yılında yazdığı ‘Çanakkale Şehitlerine Şiirini’ okuyunca öyle etkilenmiş ki hayran kalmış üstadı ilk görüşünde ellerine sarılıp üstat sen bundan sonra şiir yazma demiş bu söze üstat alınmış şiir kötü müydü beğenmedin mi? Demiş. Süleyman Nazif beğenmemek ne demek insanüstü bir şiir bundan sonra bu kadar güzel bir şiir yazamazsın diye üzülürüm demiş.

Sene 1921 yani Çanakkale Şehitlerine şiirinden altı yıl sonra üstat ‘İstiklal Marşı şiirini’ yazmış bunu da okuyan Süleyman Nazif üstada hakkını helal et. Ben hata ettim sende zirve tek sandım meğer sende zirveler bitmiyormuş Allah’ın yeryüzünde şehitleri de varmış, şairleri de. Mehmet Akif Ersoy üstat bir deha idi bu dehasını kendisine bir daha İstiklal Marşı yazmak ister misin diye sorulan bir soruya “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazmak yazmayı nasip etmesin” diyerek cevaplamıştır. İstiklal Marşının kabulünün yıl dönümü bütün yurdumuzda bütün eğitim kurumlarında çok canlı ve heyecanlı olarak kutlanmaktadır, bu şiiri okuyan oyunlarıyla canlandıran küçük büyük bütün çocuklarımızda ki o heyecanı görmemek mümkün mü o çocuklarla anne babalar bütün millet iftihar etmez mi?

Ankara’da toplu taşımacılığın içinde okulumuzun birinin öğrencilerinin İstiklal Marşını okuyarak yolcularla buluşmalarını gururla seyrettim onları seyreden dinleyen genç ve yaşlıların hepsi de duygulu gözlerle bakıyor kimisi de gözyaşlarını tutamıyordu, bu gözyaşları gurur ve gençliğe güven gözyaşlarıydı bunları milletimize yaşatan okullarına, öğretmenlerine, öğrencilerine ve onların anne ve babalarına minnettar olduğumuzu söylemek istiyorum, bu ve buna benzer çalışmalara her zamandan daha çok ihtiyacımız var onları gören asker olan abileri gurur duymaz mı? O kar üstünde nöbet tutanlar gurur duymaz mı? Çocuklar bu gururu bizlere yaşatmış olduğunuz için hepinizin gözlerinden öpüyor öğretmenlerinizi tekrar tebrik ediyorum.

Sayın Bakanım o güzel ağızlarından çıkan İstiklal Marşının şiirleri kadar o öğrencilerin çiçek gibi kıyafetleri yok mu işte özlediğimiz öğrenciler böyledir dedirttiler onlara o güzel kıyafeti uygun gören okul idarecilerini ve anne babalarını da kutluyorum. Sayın Bakanım şu kıyafet yönetmeliğini değiştirin de bütün okullarımızda çiçek açsın öğrenci öğrenciliğini bilsin onlarda kıyafetleriyle okullarını temsil etme şerefini yaşasınlar, bu başıbozukluktan vaz geçelim öğrenci öğrenciliğini, öğretmen de öğretmenliğini bilsin hepsiyle gurur duyalım, biz millet olarak kurallara uymayı disiplin olarak düşünürüz buna yönelelim. Okullarımız fiziki yönden çok iyiye gidiyor öğretmenlerimiz bilgiyle dolu bunları birde kılık kıyafetle süsleyelim her şeyin daha iyi olacağını düşünüyoruz, haddimizi aşmışsak herkesten özür dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İhsan Akça Arşivi