Aysel Ayşe Aygün Özer

Aysel Ayşe Aygün Özer

Kadının kocasına karşı vazifeleri

Kadının kocasına karşı vazifeleri

Merhaba sevgili Anadolu Gazetesi okuyucuları geçenki yazımızda kadın demiştik ve erkeğin hanımına karşı olan vazifelerinden bahsetmiştik bu yazımızda da Allah'ın izniyle kadının kocasına karşı olan vazifelerinden bahsetmek istiyorum.

Bir erkekle evlenerek yuva kuran bir kadının kocasına hizmet etmesi onun rızasını kazanması bir ibadettir.

Kocanın karısı üzerinde Hakkı çoktur bu sebepten Resulullah efendimiz (eğer bana birinin diğerine secde etmesi emri olsaydı kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim çünkü kocanın hanımı üzerindeki hakkı çok büyüktür) buyurdu.

Kadının ev işlerini yapması kocasına ihsandır çok sevaptır kadın kocasına karşı bu ihsanını esirgememeli.

Erkek de buna karşılık olarak hanımına nafakadan fazla ihsanda bulunmalıdır Allahu Teala ihsan edenleri çok sever.

Kanaat. Çünkü kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir. Bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek eşini kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; Kafi gelecek miktar ile yetinmek, tamahkarlık etmemek en güzelidir.

Kocaya itaat. Peygamberimiz (a.s.m.)

"Bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer." (İbn Mace, Nikah, 4)

Buyurmuşlardır.

İslamiyet’te karı koca arasında hayat mücadelesi yani para kazanmak müşterek değildir erkek kadını tarlada fabrikada  hiçbir yerde çalışmaya zorlayamaz kadın isterse ve erkeği izin verirse yabancı erkekler arasına karışmadan kadın işi olan yerlerde çalışabilir.

Bununla beraber, bey ev işlerine de yardım edebileceği gibi, hanımın da dış işlerinde beye destek olması da caiz görülmüştür.

Fakat kazandığı kadının olur erkek ondan zorla bir şey alamaz.

Peygamber Efendimiz (asm) ev işlerinde ailesine yardım etmiş, hatta evdeki bu yardımın ümmetine de sünnet olduğunu bildirmiştir.

Nitekim hadis-i şerifte buyruldu ki (beş vakit namazını kılan malının zekatını veren Ramazan'ı Şerif orucunu tutan kocanın günah olmayan emirlerini tutan vücudunu yabancı erkeklere göstermekten koruyan kadın cennete istediği kapıdan girer)

Peygamber Efendimiz (asm) Hazretleri, kızı Fatıma (ra) ile damadı Ali (ra)’yi evlendirdiği sırada, evin iç işlerini kızı Fatıma’ya, dış işlerini de damadı Ali’ye verirken şu tavsiyede bulunmuştur:

"Çeşmeden su getirmek, hamur yoğurup ekmek yapmak, evin temizliğini yapıp iç işlerini düzenlemek Fatıma’ya aittir. Dış işleri de Ali’nin sorumluluğundadır!.dedi.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, “Kocanın malından, iyilikle sana ve çocuğuna yetecek kadar al” buyurmuşlardır.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem her şeyde olduğu gibi aile hayatında bize en güzel örnektir.

Bu günkü aile sıkıntılarımızın başında Kur'an ve sünnetten ayrılmamız gelir.

Rabbim böyle güzel sünnetlere uyan ümmetinden eylesin bizleri.

Allah'ın merhameti ve sevgisi üzerimize olsun.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aysel Ayşe Aygün Özer Arşivi