Eflatun Neimetzade

Eflatun Neimetzade

Karakanda’nın ünlüler parkında yeni isim Prof. Düsen Kaseinov

Karakanda’nın ünlüler parkında yeni isim Prof. Düsen Kaseinov

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı, Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatının Genel Sekreteri, Prof. Düsen Kaseinov’un doğumunun 70 yılı 300 sanatçının katılmış olduğu olağanüstü Konserle yâd edildi. Karakanda Kültür Merkezi hayatının en önemli günlerini yaşamaktadır. İki büyük organizasyonuna ev sahipliği yapıyor ve şehir yurt dışından gelmiş misafirlerle dolup taşıyor: ünlü müzisyen, muhteşem organizasyon ustadı ve sanat adamı Kaseinov’un doğumunun şerefine dünyanın hemen hemen her ülkesinden gelmiş ünlülerin büyük konseri görmeğe değerdi. Karakanda’nın başka bir özelliği vardır: burada doğmuş, burada okumuş ve pervazlanarak dünyanın çeşitli şehir ve kutuplarında çalışan yıldızların şerefine Parkta isimleri yazılı hatıra anıtı yapılmıştır. Ünlü yıldızların anısına yapılan hatıra parkının yeni, sekizinci misafiri Prof. Düsen Kaseinov oldu. Kazakistan devlet Sanatçısı, tanınmış isim, Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatının Genel Sekreteri, Prof. Düsen Kaseinov’un şerefine organize olunan bu muhteşem Konser hafızalarda uzun zaman kalacaktır.

DÜNYA YILDIZLARI KARAKANDA ŞEHRİNDE

Madencilerin Kültür Merkezinde “Benim arkadaşlarım – benim manevi hazinemdir” şiarı altındaki Konser Kaseinov’un doğumunun 70. yılına ithafken yapılıyordu.  Başka bir özelliği de vardı bu gecenin. Karakanda - “Müzik şöleni Sarıarka” Festivalinin doruk noktası oldu. Yıldız sanat adamlarının isimleri Hatıra Şeref Kitabına yazıldı. Evet, Kaseinov epey zamandır Karakanda’dan ayrılmış, kuş yuvasından uçmuştur. Fakat hayırsever eli devamlı olarak ata yuvası sayılan Karakanda üzerinde olmuş, bu şehrin müzik ve sanatına büyük katkıları olmuştur Düsen Ağa’nın. Yeni kuşak yetenekli gençleri yurt dışına eğitime göndermiştir; müzik okullarına dikkatini artırmış, her türlü maddi-manevi desteğini esirgemedi hiç zaman. Aralıksız her yıl defalarca ana yuvasına geliyor, kentin sanat hayatıyla derinden ilgileniyordur. TÜRKSOY’un desteğiyle Karakanda Senfoni Orkestrası ve sanatçıları ABŞ, Malaysiya, Türkiye, Çin, Fransa, İtalya, Rusya, Azerbaycan’da turnelerde bulundular. Ayrıca Karakanda’nın genç yeteneklerine hayırsever elini uzatıyor, onları çeşitli ülkelerin müzik okullarında okumalarına yardım ediyor; dünyadaki yıldız sanat adamlarını doğma kentine Konsere getiriyor; kültür ilişkilerin gelişmesine yardım ediyor. Eh, bu az mı? Aynı ilgiyi Türk dünyası gençlerine de esirgemiyor Düsen Ağa. Hayırsever ellerini - Balkanlardan Türkistan’a, Kafkaslardan Nogaylara, Sakaya, Başkurtlara, Yakut’a, Kırgızlara, kısacası Türk soylu insanlara uzatmağı aynı sıcak ilgisiyle esirgemiyor Bozkırın cesur Kıpçağı.

MEVLANA RUHUNU TAŞIYAN DÜNYA İNSANIDIR - DÜSEN AĞA

Düsen Ağa hakiki Türk sevdalısıdır, ama kalbinin anahtarı her gerçek, hakiki insanlara da açıktır; hayırseverliğinin hudutları yoktur onun sıcak ruhunda. Ve kalbinin derinliklerinde beşeri, insani değerler sınırsızdır; ırkından asılı olmaksızın dürüst, saf, cesur dünya insanlarına da el uzatmaktan zevk alıyor. Yetenek sahibi dünya insanlarına da hizmet etmekten haz alıyor.  Keşki geniş imkâna sahip olan her Kazak çiğidi, her dünya insanı Kaseinov kadar hayırsever, cesur ve mert olsun, diyorum. Ona yakın dost olarak, mesleğim gereği sanat dostu gibi birlikte büyük Projeler gerçekleştirdiğim için camiada büyük nüfuza sahip olduğuna şahidimdir ve kendisini tanımaktan kurur ve kıvanç hisleri yaşıyorum. O fenomen şahsiyettir; müstesna insandır, evezsiz dost, kardeştir, hakiki Kıpçak’tır, karşılıksız iyilik yapmaktan mutlu oluyor.

Karakanda Vilayetinin Akimi (Valisi) Erlan Koşanov konuşmasında şöyle dedi; “19-cusunu yaptığımız  “Sarıarka Musiki Festivali’ne bu güne dek 50 ülkeden sanat adamları yüksek sanat harikalarıyla çıkış etmişler. Festival Vilayetimizin bir nevi onuru ve kıvancı sayılıyor. Bütün bunlar Düsen Kaseinov’un olağanüstü organizasyon yeteneği, başarısı, desteği ve Vilayetimize olan sevgisi sayesinde gerçekleşiyor. Bunu nasıl unuta biliriz? Onun katkıları sayesinde şehrimiz gerçek müzik merkezi haline gelmiştir. İnsanlarımız onu seviyor, kendisiyle kurur hissi yaşıyoruz. Bu gün büyük müzik bayramıdır, dünya yıldızları buraya akın etmişler adeta. Buna göre size minnettarız. Hepimiz sizinle kurur duyuyor, Düsen Ağamız”.  Sahnede müzik şöleni hızla devam ediyor, yıldız sanat dehaları sahnede harikalar yapmağa devam ediyor. Fakat konserin en pik noktası salondakileri hayran bırakıyor… 70. Doğum yılında torunları Aliya ile Amin sahneye geldiklerinde Düsen Ağa’nın gözlerinde parıltı yükselmeye başladı: kalbinin derinliklerinde hoş, hayran edici duygular içini ateşledi… Şunları düşünüyordu Düsen Ağa: “Keşki sevimli hayat yoldaşım, ruhumun gıdası, sevimli Şuram da bu sahneyi izlemiş olsaydı… Keşki bu şad günümde aramızda olsaydın, seni çok özlüyorum, Şuram, canım…”  Ve bunları düşünürken torunları dedelerine ithaf ettikleri “Düysen Ağa” eserlerini Karakanda Senfoni Orkestrası ile ifa ediyorlardı. 

GECENİN FAVORİSİ SAHNEDE SEYİRCİLERİ COŞTURDU

Bu karmaşık duygularla sahneye çıkıyor Düsen Ağa ve tüm gözler ona dikilmiştir; salondakilerin gözlerinde sevinç ve kıvanç hisleri vardı… Yüzü gülüyordu onun. “Konserin hazırlık aşamasında tek isteğim vardı, dedi Düsen Ağa, ben geceyi kendim idare edeceğim, dedim. Neden mi? Çünkü dostlarımı benden iyi bilen yoktur”, dedi ve programın akışını söyledi. Şaka yaptı, salonda gülüş sesleri yükseldi, konser daha sevimli, şen ve sıcak akışıyla devam ediyordu. Kaseinov’un yaşamı boyunca kalbi ve ruhu doğal olduğundan seviliyor her yerde; çok esprili, şen ve samimi insandır ve bulunduğu ortanda hoş ahvali-ruhiye eksik olmaz.

Rusy’nın “Şahtör” Futbol takımı öncüleri sahneye kalkıyor, üzerinde “70” yazılı topu Kaseinov’a takdim etti. Bir başka özelliği de futbola olan sıcak ilgisidir. 

Konser programı renkliydi. Aldı Kemanı ve çalmaya başlıyor Düsen Ağa. Salonu efsunladı mucize parmaklarıyla… Her türlü müzik seslenmeye başlıyor; Kazak şarkıları, çağdaş bestecilerin müzikleri salonu ateşliyor; caz müziği ise coşturuyor salonu. Arkasınca klasik müzikle devam etmeye başlıyor; programda Bach, Skryabin, Biramsa; operalardan parçalarla devam ediyor program… Yurt dışından gelmiş sanat adamları sahneyi duya gibi bezediler: Kazak sanatçıları dışında Rusya, İtalya, Amerika, İsrail, İsviçre, Albania, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın yıldız sanat adamları Konser programına renk kattılar…

Kazak halkının raşadat, hüner ve şeref sembolü sayılan Düsen Kaseinov’un doğum gününde Konser sonrası Şeref parkında ismi yazılmış “Lövhe”nin de açılışı oldu. Akim Erlan Koşanov Sertifikayı ona kadim ederken sevincini şöyle ifade etti: “Bu gün şerefli parkımızda Düsen Kaseinov’un yıldızı bu köşede parlamaya başlıyor. Bütün Karakandalıların size olan büyük sevgisinin nişanesidir bu. Sizin yıldızınız ebedi olarak parlayacaktır. Koy yıldızınız ebediyen parlasın, etrafa ışık saçsın”. Akim Koşanov Sertifikayı resmi olarak Düsen Kaseinov’a takdim etti. Kaseinov etrafında toplanan hemşerilerine, özellikle gençlere hitaben yürek sözlerini şöyle ifade etti:

“Çok mutluyum, hepinize teşekkür ediyorum. Gençlere arzum şudur, içinizdeki yıldızların ebediyen parlamasını arzu ediyorum”…

Kazakistan’ın eski Kültür Bakanı ve Devlet Sanatçısı, Prof. Düsen Kaseinov “Kürmet” ve “Parasat” Kazak devlet ödüllerini; Rusya’nın “Dostluk”, Azerbaycan’ın “Dostluk”, Türkmenistan’ın “Mahtumkulu Fragi” Ödülü ve Türkiye’nin “Yüksek Hizmet Ödüllerini almış bir dünya sanat adamıdır. Türk devlet ve Topluluklarında, dünyada tanınan isimdir.

Aziz dostum, kardeşim Düsen Ağa! Devamlı yüksek zirvelere tırmanışınıza devam edin. Unutmayın ki arkanızdayız,  sizleri çok seviyor ve kıvanç duyuyoruz. İyi ki varsınız. Tanrı sizi korusun! Ne Mutlu Türküm diyene!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eflatun Neimetzade Arşivi