Selami Mutlu

Selami Mutlu

Kayyum ile gelip kayyum ile gitmek!

Kayyum ile gelip kayyum ile gitmek!

Sözüm ona AB’ye girecek ülkemizin demokrasisini, İnsan haklarının, adaletin ve ileri toplum olmanın gururunu yaşayacaktık. Gelip geçen 50 yılı aşkın bir zamandır uğruna çaba harcadığımız ne AB hedefi kaldı ne adalet ne demokrasi ne de insan hakları. Seçim ile gelenin yine seçim ile gitmesi gerekirken, suçlunun yargı tarafından cezalandırılması ve hüküm altına alınması gerekirken, işin içerisine siyasi muktedirin girerek “seni görevden aldım” diyerek hüküm vermesi doğru olmadığı gibi, seçmenini de hiçe saymak olur.

Amacımız suçluyu korumak değil, varsa tespiti yapılmış ve belgelenen bir suç onu yargıya gönderip hükmünün de yargı tarafından verilmesini beklemek gerekir. Yoksa yapılan keyfilik olur. Yargıyı da hiçe saymak olur. Karara siyasi muktedir hüküm giydiremez. Yerine kayyum diye gönderilenin de geçmişinin araştırılması gerekir. Kuruyemiş masrafını bile halkın verdiği vergilerle karşılayandan kayyum atanmamalıdır. Bu tür atamalara teamüllere uygun bir yaklaşım sergilemek gerekir. O da seçilmiş olan il genel meclisindeki başkan yardımcılarını atamakla sağlanabilirdi. Varsa yoksa siyasi yakınlığı olan bir yandaşı atamak etik değildir.

Görevden alınan her üç başkanda seçime girmeden önce, savcılıktan temiz kâğıdı almadılar mı? YSK bunlara seçime girebilir diye olur vermedi mi? Verdi. Öğleyse neden böyle bir siyasi karar almaktasın? İşi yargıya teslim edip varsa bir usulsüzlük-yolsuzluk- teröre destek gibi suçlamalar yargı tarafından verilsin. Sen hâkim de savcıda değilsin. Ver tespit ettiğin belgelediğin delilleri savcıya sonucunu bekle. Sonra kayyumunu atarsın etik olan saygın kişilerden o işi bilenlerden atamanı yap. Zaten bu tür yanlışları yaparak bu günlere gelindi. Hem ülkenin demokratik hukuk yapısına hem de kendi partine zarar veriyorsun. Sıktığın kurşun kendi ayağını vuruyor.

Ülkenin düştüğü yalnızlığın temelinde siyasi muktedirlerin aldığı yanlış kararlar var. Ülke yangın yerine dönmüş çöpü-samanı ithal eder duruma düşmüş, ormanları yanıyor rantiyeciler seyredip seviniyor, ekonomi dibe vurmuş, işsizler feryat içersinde siyasetin çözmesi gereken yığınla ülke sorunu varken şu terörist bu terörist diyerek zaman harcıyorsun. Bu ülke siyasi maceracılara kurban edilmemelidir. Teröre destek veren her kim olursa olsun elbette ki cezasını görmelidir. Terörün yarattığı ateşte ölen şehitlerimize rahmet, ailelerine de sabır diliyorum. Ancak terörün çözümünün hukukun-demokrasinin-barış ve uzlaşma ile son bulacağına inanıyorum. Terörü kamçılayan siyasi kararlarla çözüm sağlanamaz.

Görevden almalar her ne kadar yetki alanınızda olsa da ve hukuka uygun düşse de sorun demokrasimizin zaafı olarak görülebilir. Demokrasiyi ve hukuku da zedelemeden terörle mücadele dengeli olarak yürütülmelidir. Terörle uğraşıyorum bunu önleyeceğim diye demokrasi yara almamalıdır. Bölge halkının iradesi yok edilmemelidir. Bu tür oldu- bitti yaratmalar ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesinin ekmeğine yağ sürer. Yöre halkının bıkkınlığına ve projeye sıcak bakmasına yarar. Bilindiği gibi ABD’nin oluşturmak istediği Türkiye-İran-Suriye-Irak bölgelerinde oluşabilecek Kürt devleti için çaba budur.

Madem bu kadar kararlılıkla terör mücadelesi veriyordunuz, hendekler kazılırken nerelerdeydiniz? Abdullah Öcalan’ın mesajını neden devletin televizyonunda okutulmasına neden müsaade ettiniz? Kırmızı bültenle aranan teröristin TRT’de yayına girmesine ne demeli? AK Parti dışında kalan herkesi nerdeyse terörist sayacaksınız. Halkın iradesi tek kişinin iki dudağı arsına bırakılmamalıdır. Görevden alınan belediye başkanları iddia edildiği gibi terör örgütlerine kaynak oluşturdukları söz konusuysa bu iddialar somut delillerle güçlendirilip yargıya verilmelidir siyasi kararlarla sonuç almak doğru değil.

Madem hukukun ve demokrasinin en temel görevi, milletin verdiği temiz oyları teröre teslim etmemekse, kayyum diye atadığın kişinin daha önceki görevinde halkın verdiği vergilerle yaptığı kadayıf-fıstık-banyo masraflarını da soruşturmalısınız. HDP terörle bağlantılı ise kapat o zaman o partiyi aynı kişilerce de başka ad ile açılmasını engelle. Kapatamıyorsunuz çünkü işinize gelmiyor. İşinize gelirse terörist bile terörist olmayabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Selami Mutlu Arşivi