Eflatun Neimetzade

Eflatun Neimetzade

Kazakistan’ın Al-Farabi Üniversitesi

Kazakistan’ın Al-Farabi Üniversitesi

“Kazakistan’dan Al-Farabi Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Balagül Abdulali kızımızdan mektup aldım. Benim Kazak müziği, operası ve şan sanatçıları hakkındaki makalelerimi okumuş bir aydın kızımızdan. Almatı Al-Farabi Üniversitesinin son yıllardaki başarılı ilmi araştırmalarından ve tarihinden söz ediyor. Türkiye Üniversitelerinin de bu önemli eğitim merkezinin tecrübelerinden faydalanacağını, oraya öğrenci göndermeleri, hocaların oradan buraya buradan da Farabi Üniversitesine tecrübe amaçlı gitmelerini umuyorum. İyi bir Üniversite olduğunu söyleye bilirim. Mektubu aynen yayınlıyorum”.

“Çağdaş dünyada insan faktörünün gelişimi, dünya ekonomisindeki yüksek gelişmeleri yakalamak içim eğitimin önemi, rolü büyüktür. Ayrıca ülkenin dünya kriterlerini yakalamak için yetenekli gençlerin önünü açmak, yüksek eğitim almaları üçün bütün imkanları seferber etmek şarttır. Bunun için Üniversitelerde çağdaş, donanımlı teknoloji merkezleri kurmak; yetenekli gençlerin ufkunu, tahayyülünü pekiştirmek maksadıyla dünya üniversitelerin üstün tecrübelerinden de yararlanmak gerekmektedir. Bu şartlar altında iyi genç kuşak yetenekli gençler sayesinde ülke ekonomisinin dünya seviyesine yükselişini temin etmek mümkündür.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in nutuklarındaki amaç da-rekabetçi ve sosyal odaklı yeni bir toplum inşa etmek olduğunu düşünmekteyiz. Ülke başçısının amacı 30 gelişmiş ülkeler arasında ülkemizin yer almasıdır. Buna ulaşmak için yüksek kaliteli eğitim sistemini yaratmak lazımdır. Dünyanın pek çok Üniversitelerinde gelişmiş teknoloji, çağdaş bilim merkezleri, yeni laboratuvarlar ve genç kuşağın gelişmesi, yeteneğinin parlaması için tüm olanakların olduğunu bilmekteyiz.

KAZAKİSTAN’IN GÖZ BEBEĞİ ÜNİVERSİTESİ

Gururla söylemeliyim ki, Kazakistan’daki Al-Farabi Üniversitesinde özellikle son dönemlerde dünya Üniversitelerindeki donanım düzeyini yakalamak namına büyük çalışmalar yapılıyordur. Kazak Milli Üniversitesi adına layıklı yerini almaya gayret gösteren Al-Farabi Üniversitesi yüksek eğitim vermeyi kendine layık görüyor. Bele ki, Üniversitemiz 15 Ocak 1934 yılında kurulmuştur. İlk açılışında sadece - biyolojik ve fizik-matematik fakülteleri vardı ve sadece 54 öğrencisi ve 25 öğretim üyesine sahipti. Toplam 5 profesörü ve 10 doçent görev yapıyordu. Şu anda, Üniversitenin 15 fakültesi mevcuttur. Devlet Başkanımız Üniversitemizle yakından ilgilenmektedir, bu nedenle yeni teknolojik donanımlı makinelerle temin ediliyor.

Üniversitemiz gelecek için yüksek donanımlı profesyonel öğretim üyeleri hazırlıyor; amaç – çağdaş bilim, yüksek teknoloji, kültür ve yükseköğrenimin gelişimine önemli katkıda bulunmaktadır.

Üniversitenin bilimsel altyapısı Ulusal Nanoteknoloji Laboratuarı, Teknopark, mühendislik profili Laboratuarı, Bilgi ve Kaynak Merkezi, NATO, Avrupa Bilgi Merkezi, Amerikan ve Demokratik Çalışmaları Kaynak Merkezi gibi birçok teknik ve sosyo-kültürel profili merkezlerini barındırıyor. Üniversitemiz 2016 sonbaharında dünyanın en iyi 800 üniversiteleri arasında 236 yerde bulunması bizleri mutlu ediyor.

Üniversite'de ayrıca askeri bölüm de bulunmaktadır. Aldıkları yüksek ihtisasın yanında KazNU mezunları askeri rütbe derecesi de alıyorlar. Onlara Kazakistan Silahlı Kuvvetleri'nde, İçişleri ve Ulusal güvenlik kurumları, Gümrük ofislerinde hizmet etme imkânları sunuluyor.

TEKNOLOJİK DONANIMLI EĞİTİM MERKEZİ

Şu anda, KazNU Uluslararası Üniversiteler Birliği üyesidir, 400'den fazla dünya Üniversiteler ile işbirliği yapıyor. Öğrencilerimiz aşağıda gösterdiğim dünya Üniversitelerine burslu eğitime gönderilir:

1.Uluslararası "Bolaşak" bursu-bursu Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından, vatandaşların yabancı ülkelerin önde gelen Üniversitelerinde tam zamanlı eğitim almaları ve ya bilimsel, eğitsel, mühendislik, teknik ve Tıp uzmanlığı, yabancı kurumlarda staj yapması için kurulmuştur.

2.Yabancı Uyruklu Öğrenciler için “Fulbright” Programı-Programın temel amacı, ABD ile Kazakistan arasındaki kültürel ve bilimsel ilişkileri güçlendirmektir. Program tamamen ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.

3. “DAAD programı"-Almanya'da öğrenci ve araştırmacıların Uluslararası değişimini sağlayan dünyanın en önemli finansman kuruluşlarından biridir.

4.Kazakistan'daki Fransa Büyükelçiliği'nin Bursu; "Erasmus" programı-modernizasyonu ve eğitim sistemlerinin gelişmesi ve teşvik edilmeyi amaçlamaktadır. Yeni bir ad altında, mevcut programların hepsini bir araya getiren, yani beş uluslararası işbirliği programların (“Erasmus”, “Mundus”, “Tempus”, “Alfa”, “Edulink” ve sanayileşmiş ülkeler ile işbirliği programı) birleştiren tek entegre program.

Bazı bölümlerin de kendi dış programları mevcuttur. Örneğin, "çift-diploma eğitimi". Bu program sadece adaylar için değil aynı zamanda Üniversite için de büyük bir önceliktir. Çünkü ilk olarak Avrupa ve Asya'nın en iyi üniversiteleri ile bir anlaşma yapılıyor ve uluslararası ilişkiler böylece gelişiyor. "İşletme ve Pazarlama" bölümünün birçok öğrencisi de çift diploma sahibi oluyor. "İşletme ve Pazarlama" bölümü 2011 yılında kurulmuştur ve son dört yıldır başarıları bizleri sevindiriyor.

Bölümün ana bilimsel faaliyetleri şunlardır:

- temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmek;

-yönetim, pazarlama ve farklı düzeylerde eğitim tropikal konularda yuvarlak masa organizasyonu ve bilimsel konferanslar organizasyonu;

-Kazakistan Cumhuriyeti kavram ve stratejilerin geliştirilmesi hükümet düzenlemeleri katılım;

-monografiler, ders kitapları, el kitapları ve bilimsel makalelerin hazırlanması ve ulusal ve uluslararası yayınlarda, etki değeri yüksek dergilerde yayınlanması;

-bölümün Kazakistan ve yabancı ülkelerin bilimsel kurumları ile dış ilişkilerin kurulumu ve uygulaması;

-öğrencilerin araştırma çalışmalarının yönetimi, işletme ve pazarlama alanlarında olimpiyatlara katılım, ulusal yarışmalara ve konferanslara öğrencilerin bilimsel çalışmalarının hazırlanması.

Bizler, Al-Farabi (Kazakça KazNU denir) Üniversitesi öğrencileri böyle yüksek donanımlı Üniversitemiz ile onur ve kıvanç duymaktayız, geleceğimize güvenle bakıyoruz. Tek isteklerimiz - Türkiye ile öğrenci değişimini yapmaktır; bunu arzu ediyoruz; öğretim Üyelerinin birikimlerinden faydalanmak ve bizlerin de Türkiye Üniversitelerine gitmemizi arzu ediyoruz”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eflatun Neimetzade Arşivi