Asım Atabey

Asım Atabey

Keneviri bilenler diyor ki!

Keneviri bilenler diyor ki!

İnsanlık adına yaratılan en önemli nimetlerden biri de kenevirdir. Her yerde yetişen, az suya ihtiyacı olan bir bitkidir. Yararları sayılamayacak kadar çoktur. Kullanım alanları geniştir. Ne yazıktır ki kenevir üretimi, 1930’lardan beri Ülkemizde ekimi yasaktır. Kenevir kâğıt yapımında kullanıyormuş. Uzmanları diyor ki bir dönüm kenevirden, dört dönümlük bir ağaç ormanından üretilen kâğıda bedeldir. Bir ağaç yirmi-otuz yılda yetişir. Oysa kenevir dört ayda yetişen bir bitkidir. Keneviri ek. Bir daha ek. Ağaçtan elde edilen kâğıt üç kere geri dönüşümle kâğıt elde edilebilir. Oysa kenevirden elde edilen kâğıttan sekiz kere geri dönüşümle kâğıt elde ediliyor diyor.

Kenevir bitkisi üretim sırasında ilaç kullanımı istemiyor. Kendine zarar verecek börtü böceğe karşı dayanıklıdır. Üstelik kenevirden üretilen tekstil ürünleri bile kendi kendini koruyor diyor. Sözün burasında kenevirin kullanıldığı alanları sayalım. Başta kâğıt yapımı olmak üzere, ilaç, kumaş, yakıt, otomotiv sektörü ve petro-kimya ürünlerin her çeşidini, kenevirden de üretilebiliyor. Kozmetik sanayinde, sabun üretiminde kullanılıyor.

AIDS tedavisinde, kanser tedavisinde, kemoterapinin ve radyasyonun etkisinin azaltılmasında da kenevir kullanılıyor diyorlar. Göz tansiyonunu düşürülmesinde, romatizma ağrılarının giderilmesinde, Kalp hastalıkları, sara hastalığı, astım, mide, uykusuzluk gibi durumlarda kenevir kullanılabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklarda, omurga hastalıklarının giderilmesinde kenevir kullanılabilmektedir diyorlar. Bataklık kurutmada, radyasyon temizleyicilikte ve olağanüstü oksijen üretmede birincidir. Bir dönümlük ekili kenevir tarlasının ürettiği oksijen, yirmi beş dönümlük orman alanının ürettiği oksijene bedeldir diyorlar. İlk kot pantolon kenevirden üretilmiştir.

Sicim, ip, halat, çuval, çanta, halı, torba, döşeme, ayakkabı, şapka gibi ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır diyorlar. Tohumunun besin değeri yüksektir. Kolesterolü dengede tutmaktadır. Omega 3-6-9 yağlarına sahiptir. Soyadan daha ucuza kenevir üretilebilmektedir. Hayvan beslemede çok faydalı bir maddedir. Kenevir ile beslenen hayvanların hormon verilmesine ihtiyaç yoktur. Kenevirden elde edilen ürünler, doğada çabuk yok olabiliyor. Oysa plastikten üretilen ürünler toprakta ancak sekiz yüz senede yok oluyor.

Plastikten üretilen ürünler suda dört yüz senede ancak yok oluyor diyorlar. Hatta kenevir kullanılarak yapılan otomobiller, çelikten yapılan otomobillere göre on kat daha dayanıklıdır diyorlar. Kenevir bazlı yapılan asfalt yollar, yıllarca bozulmadan kalabiliyor. Binaların yalıtımında kullanıldığında son derece dayanıklı olduğunu, hem ucuz hem esnek hem verimli olduğunu söylüyorlar. Baya üretiminde, vernik üretiminden kenevir kullanılıyor.

Kozmetik sanayinde ve sabun üretiminde kullanıldığında doğa dostu olarak biliniyor. Suları kirletmiyor. Bu bilgiler bana hükümetimizin bu yıldan itibaren on dört ilimizde üretimin yapılmaya başlaması kararını heyecanla alkışlıyorum. Bu on dört ilde sınırlı kalmamasını, tüm illerimizde üretimine geçilmesi kararının da bir an evvel verilmesini bekliyorum. Hatta bu ön dört il yanında Kırıkkale’nin ve Kırşehir’in ilkler arasına alınmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Atabey Arşivi