Zafer Çam

Zafer Çam

Kılıçdaroğlu cesaretlendi mi?

Kılıçdaroğlu cesaretlendi mi?

İstanbul mitinginden sonra. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu adayım diyecek cesareti var mı? Ne dersiniz?

Gittiği her yerde Kılıçdaroğlu “aday olmalı mı”, “aday olmamalı mı” tartışmaları yapılıyor. Adayım demese de İstanbul mitingi sanki onun sinyalini verdi.

Mitingin kalabalığı Kılıçdaroğlu nu biraz cesaretlendirdi gibi. Gerçi mitingler kalabalık olurda denense ne olur bu çok önemli.

Rahmetl Osman Bölükbaşının sözleri aklıma geldi. Osman Bölükbaşı her ile gittiğinde miting meydanlarını doldururmuş. Fakat sandıklar açıldığında oylar diğer partilere gidermiş. Bölükbaşı kalabalık seçmenlere hitap ederken "Maşallah sapınız bol, lakin deneniz hiç yok..."dermiş.

Kılıçdaroğlu kalabalık bolda dene ne durumda diyordur. CHP lideri geldiği günden beri siyasetin içinde, hep kenar, köşe dolaştı bu sefer kıyı, kenar dolaşamayacak gibi gözüküyor.

Kasetle gelince geldiğin yeri bileceksin görevli olduğunu unutmayacaksın. Kılıçdaroğlu ne kadar CHP’nin başında olsa da aday olmaya bugüne kadar muktedir gözükmedi.

Lider dediğiniz bende varım diyen olmalı. Kararı kendi veren olmalı. Birilerinin verdiği kararla yol nereye kadar dersiniz. Yol arkadaşlığı bitiğinde in aşağı derler.

Bu mitingin yapılışı, sembolleri, dili, içeriği irdelendiğinde, Kılıçdaroğlu'nun adaylık arzusunun kitleselleştirilmesine yönelik olduğu anlaşılır. 

Miting öylesine Kılıçdaroğlu vurguluydu ki ve yine öylesine adaylığını benimsenmesi gerekenlere ince göndermeler ve mesajlar içeriyordu ki, parti bayraklarının azlığının yanı sıra Atatürk fotoğrafı bile sahnede yer bulamamıştı.

Ay yıldız bayrağının yok denecek kadar meydanlarda olmayışı dikkat çekici değil mi? Atatürk’ün partisinde atalarının resimlerinin yokluğu CHP’ye uymuş mu?

Her ortamda biz Atatürkçüyüz diyen zihniyet bu miting alanlarında niye dilendirmediler dersiniz 

CHP liderinin konuşmasının içeriğinde ise her zaman yaptığı gibi genelleyici ifadeler vardı. Bütün bunlar rağmen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığına aday mı?

Her gönülde bir aslan yatar derler. Kılıçdaroğlu’nun gönlünde de cumhurbaşkanlığı yatıyordur.

Her siyasetçiden olduğu gibi bu zevki yaşama hırsı vardır. Fakat bu kazanma hırsı bir türlü bende adayıma dönüşmüyor. Bende varım bu yarışmada diyemiyor. Her zaman birilerini öne sürüyor.

Bu sefer meydanların kalabalığı cesaret verse de kenar, köşe dolanıyor. Kılıçdaroğlu için bu sıradan seçim değil kuşkusuz:

“Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday gösterdi, kazanamadı. “Muharrem İnce'yi aday gösterdi, kazanamadı. Kazanılamayan genel seçimlere veya referandumlara hiç girmeye yelim… Cumhurbaşkanı Recep Tayip karşısında hep yenildi.

Diyelim ki aday oldu. Herkes tek soruya odaklanmış durumda: “Kılıçdaroğlu kazanır mı?”

2023 seçimlerine bende adayım dedi Sandıkları açıldı. Sonuç belli oldu: Kılıçdaroğlu kazanamadı! Kılıçdaroğlu galip gelmezse ne olacak?

Bu sefer parti başkanlığı tartışılacak CHP içerisinde muhalifler ayaklanacak, yeter artık git başımızda sesleri yükselecek.

Kılıçdaroğlu CHP’de liderlik tarihi sonlanacak. Bunu gören Kılıçdaroğlu adayım diye bilecek mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zafer Çam Arşivi