Bekir Akdeniz

Bekir Akdeniz

Kin

Kin

Hiddetlenen insan o anda kızgınlığını yenemeyince hiddetini içe döndürmekte ve orada karar kılınca bu kin adını almaktadır. Sürekli kin tutan kimseye ise kindar denir. Kin kalpte bulunan bir hastalıktır. Bu hastalık zamanla vücudun tümüne sirayet eder bir hale gelir. İnsan bu hastalığa yakalanınca kolay kolay ondan kurtulamaz. Bunun için insan daha baştan önlemini almalı ve kendini bu hastalığa karşı dirençli hale getirmelidir. Şu dünyada bizi en çok yoran, yıpratan nedir? "KİN" tutmak. İnsanı Allah aşk ile yaratmışken.

Dünyaya gelişi de sevgi ve aşk ile olduğu halde insan kin tutar. Nikola Tesla şöyle der; Eğer nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi, tüm dünyayı aydınlatabilirdi. İşte kardeşlerim bu kadar güçlü bir duygu kin ve nefret. Kin ve nefret duygularını elektriğe değil ama sevgiye dönüştürebiliriz Allah'ın izniyle. Mesela nefret ettiğimiz, hatta kin beslediğimiz biri var.

Bu kişiye nasıl dostane hisler duyup da içimizi bir kurt gibi kemiren kin duygusundan kurtulabiliriz? İşte cevap hem de sevgili Peygamberimizin (sav) tavsiyesi: Bu kişiye tüm iyi niyetinizle her namazdan sonra veya başka vakitlerde de en güzel dualarınızla dualar edin. İçten olmasına dikkat edin. Ve onun hakkında iyi şeyler düşünün.

Kırk gün bu minval üzere devam ederseniz kırk günün sonunda o nefret ettiğiniz kişi sizin için en hakiki bir dost olur. Şüphesiz Allah en olmayacak olanı oldurandır. “Rabbimiz kalplerimizde îmân edenlere karşı hiçbir kin bırakma” (el Haşr 59/10) İkinci bir tavsiye yine Peygamberimiz (sav)'den "Hediyeleşiniz; zira hediye kalpteki kin ve nefreti giderir." İşte böylece negatif duygulardan arınmış kalpte de sevgi husule gelir.

Peygamberimiz (sav) “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız “buyuruyor. “Zandan sakının. Çünkü zan, insanın içinden geçen en yalan şeydir. İnsanların gizli yönlerini araştırmayın, ayıplarını öğrenmeye çalışmayın, birbirinize karşı üstünlük yarışına girmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize karşı kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.” Yarabbi! Bizleri kin ve nefretten arınmış bir kalple birbirini seven, iman eden ve böylece de senin yakinlik cennetine girenlerden eyle! AMİN. Selam Ve Dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Akdeniz Arşivi