Arzu Candevir

Arzu Candevir

Köpeklerde hamilelik ve doğum

Köpeklerde hamilelik ve doğum

Dişi köpekler yılda iki kez kızgınlık (östrus) dönemine girmektedir. Kanama ile başlayan bu döneme girdikten sonra 9-14 gün arası dişi köpeğiniz çiftleşmeye uygun hale gelmektedir. Bu dönem içerisinde köpeğiniz çiftleştiyse 61-70 gün(Irklara göre değişim göstermektedir.) arası doğum gerçekleşir.

Hamileliğin ilk dört haftasında köpeğinizde fiziksel bir gelişim gözle görülür bir durumda değildir. Kalan dört haftalık dönemde dişi köpeğiniz de kilo alma, karın bölgesinde sarkma ve genişleme, memelerde büyüme artık belirginleşir. Bunların yanı sıra iştah artışı ve zamanını daha çok dinlenmeye ayırması tipik bulgulardır.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de hamilelik döneminde beslenme çok önemlidir. Bu dönemde köpeğinizi yavru maması ile besleyebilir, doğumdan sonra emzirme döneminde de bu mamayı kullanabilirsiniz. Dışarıdan verilen yiyecekler köpeğinizde aşırı yağlanmaya sebep olabilir ve bu durum doğum esnasında anne ve bebeklere zorluk oluşturabilir. Bu dönemde köpeğinize doğumu rahat yapabilmesi için yumuşak bir alan, sessiz ve ışığın çok fazla olmadığı bir yer hazırlamalı ve mümkünse bebeklerin arasından çıkamayacağı minik çitlerle çevirmelisiniz.

Doğum yaklaştığında dişi köpeğinizin hareketleri yavaşlamış, memeleri gözle görülür bir şekilde süt dolmuştur. Doğumdan bir gün önce annenin vücut ısısı 1-2 oC kadar düşer. Anne de huzursuzluk, iştahsızlık, kazma ve yerinde duramama hareketleri görülür.

Doğum başladığında anne doğum için yerinde yatar ve sık aralıklarla dolaşır. Yoğun sancılarla vücudunda kasılmalar meydana gelir ve hızlı hızlı nefes alıp vermeye başlar.

İlk yavrunun su kesesi küçük bir top büyüklüğünde vulvadan çıkar, bu kese vulvayı devamlı yalayan anne tarafından yırtılır. Yavrunun başının kanaldan geçişi anında anne çok fazla güç sarf eder, başın dışarı çıkmasından sonra yavrunun geri kalan bölümü kolaylıkla gelir. İlk yavrunun çıkışı ortalama 1 saat alır. Yavruların %60’ı anterior presentasyonda (ön pozisyonda) gelir. Göbek kordonu doğum sırasında kopmaz, anne kordonu dişleri ile ezerek koparır.

İlk yavrunun doğumundan sonra ana bir süre dinlenir ve çok kısa bir süre sonra memelerini emmeye başlayacak olan yavruyu yalar. Yavru zarları 10-15 dakika sonra atılır ve hemen ana tarafından yenir. Plasenta zengin bir besleyicidir.

Kısa bir aradan sonra sancılar tekrar başlar, bu genellikle 30 dakika kadar sürer. İkinci yavru birinci için gerekenden daha kısa zamanda doğar, üçüncü yavruda kısa bir dinlenme sonu hemen doğar. Bu suretle özel bir durum olmadıkça dişi köpek yavruların tamamını 6 saat veya buna yakın bir süre içerisinde doğurur. Doğumlar küçük büyük ırklara ve özelliklerine göre değişmektedir. Ancak 6 saati geçen doğumlarda veteriner hekiminizle iletişime geçiniz.

Doğumdan sonra anne yorgun düşer ve yatar. İlk emzirmeler böylelikle başlamış olur. Bu ilk emzirme kolostrum denilen ve ilk ağız sütü diye bilinen yavruların bağışıklık sistemi için çok önemli kısımdan oluşur. Ayrıca anne köpek doğum ve emzirmesiyle annelik içgüdüsünü tamamen güçlendirmiş olur.

Yavrular, gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar, sadece sürünme ve emme refleksleri vardır.10 ila 16’ncı günler arasında önce kulak yolları sonra da gözleri açılır. Doğumdan itibaren annenin zengin besinlerle ve yüklü miktarda beslenmesi önemlidir. Yavruların kritik sosyalizasyon dönemlerini tamamlamaları ve anne sütünden istifade etmeleri açısından 60’ıncı güne kadar anne ve kardeşlerle beraber kalmaları büyük önem taşır.

Sizlerde patili dostlarınızla yaşadığınız anları paylaşmak isterseniz, hikayenizi ve köpeğinizin resmini tarafıma mail atmanız yeterlidir. [email protected]

Bol patili günlerde sevgiyle kalın, hoşçakalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arzu Candevir Arşivi