Uğur Böceği

Uğur Böceği

Korona virüs (Covid-19)

Korona virüs (Covid-19)

Korona virüs ( Covid - 19), Menşei ülke Çin olmakla beraber komşu ülkeleri ve de Avrupa’yı saran ölümcül etkileri olan virüstür bu. Sayısal verilerle kafanızı karıştırmak istemiyorum. Ancak diğer ülkelere nazaran ülkemizde çok daha etkin bir biçimde mücadele ettiğimizi görüyorum.

Bu virüs ortam sıcaklığı 26-27 dereceyi aşan durumlarda etkinliğini kaybediyor. Kısacası yakın zamanda havalar ısınınca virüsün yayılma hızı yavaşlayacak daha sonra etkinliğini tamamen kaybedecek. Ancak insan vücudu 36,5–37 derece neden ölmüyor diyebilirsiniz. Onu da şöyle açıklayım. Dış ortamda kendine bir koruma kalkanı (zarflı virüs) hazırlıyor onun içinde yaşıyor. Ancak vücuda giren virüs o kalkandan arınıp insan vücuduna yapışıyor. Tamda burada en önemli olan şey, o virüsün yayılmasını önlemek. Hatta hasta olanların tespiti bu sebeple önemlidir. Hastalar karantina bölgesine alınmasının sebebi ise karantina ağının dışındaki insanlara geçişin önüne geçmektir. Yayılmayı önlemektir. İkinci önemli husus ise hijyene dikkat ediniz. Nefes yolumuzu, ağzımızı sık sık temizlemekle önüne geçmektir. Bunun içinde yarım litre suya 3 çay kaşığı tuz ilave ederek 3-4 saatte bir gargara yaparak ağız ve burun temizlemektir. Kısacası nefes yolunda virüs var ise onu diskalifiye etmektir. Ellerinizi en az 20 saniye olmak üzere sık sık yıkayın. Özellikle dışarıdan geldikten sonra yıkayınız. Günde üç kere dişinizi fırçalayın.

Hasta olan insanların derhal doktora gitmeleri gerekir. Her hastalıkta Korona virüs değil ama tedbiri elden bırakmayalım. Bu süreç sırasında kendinden ortama yayılabilecek her türlü riske karşı dikkatli olmaları başka insanlara geçmesinin önüne geçmek gerekir. Aslında sağlıklı insandan çok hastanın maske kullanması en önemli şarttır. Çünkü ondan dışarı virüs yayılmazsa hastalık başka insanlara geçemez. Zaten karantinanın yani tecrit etmenin önemi de budur.

Virüsün ıslak geçiş dediğimiz sistemle geçtiğini uzmanlar belirtti. Bu da hapşırma, öksürme, salya vb. şekillerde olabilir. O sebeple hasta kesinlikle hijyenine dikkat etmeli maske, kolonya, ıslak mendil, peçete, kâğıt mendil kullanımına özellikle dikkat etmelidir. Ayrıca havadan bulaşan bir virüs olmadığı yerlerin riskli olduğu söylenmektedir. O zaman yerleri temizlik maddeleri ile temizlemek çok önemli. Özellikle temizleme suyuna az bir çamaşır suyu kullanmak yeterli olacaktır.

Bilgisayarınızı, telefonunuzu, masanızın üzerini, kapı kollarını, musluk başlıklarını el değen her yerlerin özellikle temizliğine dikkat ediniz.

Resmi açıklamaların haricinde şişirme haber kulaktan dolma anlatımlara itibar etmeyiniz. Temizliğinize dikkat edin, yeter. Yaşlılar ve risk gurubu hastalığı olanlar özellikle toplumdan uzak durun. Tokalaşmak, öpüşmeyi bir müddet askıya alın. Paniğe gerek yok.

Lütfen şunu unutmayınız. Ne panik yapın, nede işi umursamazlığa vurun. Ne ifrat ne de tefrit. Tedbirinizi mutlaka alın kalanını yüce Allah’ımıza bırakın.

Temizlik ve hijyen ürünlerini fahiş fiyatla satanları da ihbar ediniz.

Sağlıcakla kalın, mutlu kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Böceği Arşivi