Fahri Uluç Özbayoğlu

Fahri Uluç Özbayoğlu

Korona virüsü kapıda

Korona virüsü kapıda

Çin’ in Vuhan kentinde başlayan salgın, tüm dünyaya yayılma sürecine girdi. Avrupa’nın değişik ülkelerinde görülen salgın, komşumuz İran’ a da sıçradı. Diğer adıyla Kovid-19 virüsü can almaya devam ediyor. İran’ın Kum şehrinde görülen ve tüm İran’na yayılan salgın , komşu ülkelere de sıçramış ve çok sayıda can almış olduğu konuşuluyor..

Dünya genelinde, bu gün itibariyle 2600 ün üzerinde ölü ve 100 bin civarında hasta hasta söz konusu oldu. Çin ‘den yapılan son açıklamalarda, koronavirus salgınına karşı geliştirilen aşıların yaklaşık nisan sonunda ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Söz konusu virüsten etkilenenlerin yaklaşık %70’ini erkekler oluşturuyor. Hastalar arasında yaşlı erkeklerin sayısının fazla olduğu belirtilmekte. Uzmanlar, kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin bu virüse karşı koruma sağladığı görüşündeler.

Bu salgının, İtalya, İran gibi yakın komşularımıza bulaştığı göz önüne alınırsa, ciddi önlemlerin bir an önce sağlanması gerektiği ortaya çıkıyor. Bilindiği gibi, İran’a sınır oluşturan Van, Ağrı, Hakkari gibi kentlerin dağlık kesimlerinde, günümüzde bir sürü Afgan, Özbek kaçakların elini kolunu sallayarak sınırı geçtiği hepimizin malumudur. Alınabilecek en radikal işlem, bu sınır illerinde ve yüksek kesimlerde son derece sıkı kontrollerle, sınırdan kaçak geçmeye çalışacak bu kişilere karşı kararlılıkla önlem alınmasıdır.

Günümüzde ortaya çıkan bu felaket senaryosuna karşı umutlu haberler de var. Yurt dışında uzun yıllar tıp alanında araştırmalar yürüten İbrahim Benter’ in 2015 te keşfettiği Angiotensin protein zinciri, şu sıralar yayılmakta olan koronavirüse çare olabilir. Bu hoca, virüslerin insan hücrelerine girişini sağlayan protein zinciri Angiotensin yöntemiyle, bu tip hastalıkların önlenebileceği veya tedavi edilebileceğini buldu.

Çin’de bir üniversitede yapılan çalışmalarda, bu virüsü saptayan hızlı test kiti geliştirdi. Nankay Üniversitesi ile ilaç şirketlerinden uzmanlar, yürüttükleri çalışmalarla, virüsü 15 dakikada saptayabilen söz konusu bu test kiti, şüphelileri kolay ve hızlı şekilde belirleyebilecek. Virüs tespit sürecini hızlandıracak bu kitin, salgının önlenebilmesi için kullanılabileceği söz konusu olacak.

Kanımca, ülkemizde er veya geç ortaya çıkması muhtemel bu salgının, en az hasarla atlatılabilmesi için ilgililerin elinden geleni yapmakta olduğunu düşünüyoruz. Dileğimiz odur ki, bu salgını fazla hasar vermeden atlatalım ve normal yaşantımıza bir an önce dönelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fahri Uluç Özbayoğlu Arşivi