Dursun Erkılıç

Dursun Erkılıç

KOSGEB’in başarısı Özdebir’in icadı…

KOSGEB’in başarısı Özdebir’in icadı…

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi KOSGEB’in Türkiye açısından ne büyük bir kurum olduğunu bir kez daha gözümle gördüm, yüreğimle tescilledim.

26 Aralık 2019 Perşembe günü “6. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri” töreni vardı, oradaydım.

Törendeki konuşmalarda bu güzel ülkenin girişimcileri, yatırımcıları, üreticileri adına sevincim ve umudum arttı.

Tören sonrası yemekli sohbette ise çok ilginç anılar, notlar, anekdotlar dinledim. Anlatacağım…

ÖDÜL ALAN ŞİRKETLER

Törende ödül alan ve üretimleri, ihracatları ile Türkiye’ye çok şey kazandıran, başarıları ile yeni girişimcilere ilham veren şu 7 şirketin adını anmak onları kutlamak öncelik olmalı.

İhracatçı KOBİ ödülü, Taleworlds Entertainment İkisoft Yazılım Bilgi ve İletişim Eğitim Tekno. ve Hiz. Elekt. San. ve Tic. Ltd. Şti'ye, İnovatif KOBİ ödülü Sentes-BIR Metalurji Kimya Enerji Üretim ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketine, İş Birliği-Güç Birliği yapan KOBİ ödülü Asis Elektronik ve Bilişim Sistemleri AŞ'ye, Dijital KOBİ ödülü Emko Elektronik. San. Tic. AŞ'ye, Genç girişimci ödülü Merger Ayakkabı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine, kadın girişimci ödülü Gülsha Kozmetik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye, inovatif girişimci ödülü Pergo Medikal ve İlaç Sanayi AŞ'ye ve jüri özel ödülü Hidromek AŞ'ye verildi.

MUSTAFA VARANK VE KOSGEB BAŞKANI

CEVAHİR UZKURT’UN KONUŞMALARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada, KOSGEB’in başarılına, yeni girişimcilere duyulan ihtiyaca ve bu konuda hayati önemde hizmet sunan KOSGEB’in hizmetlerine, başarılarına değindi. Varank, ödüle layık görülen şirketleri de kutladı.

Günün gururlu ismi KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt idi şüphesiz. Uzkurt, “Güçlü KOBİ’lere sahip olmak, ekonomiyi sağlam temellere dayandırmak için verilen destekleri artıracağız” diyerek, bu güzel günde müjde verdi.

“Devletin KOSGEB'e ayırdığı kaynağın, her bir kuruşunu milletin emaneti olarak görüp bu imkanları Türkiye'nin istiklal ve istikbal mücadelesinde katma değere dönüştürmeye devam edeceğiz.” demesi de çok anlamlıydı.

Dikkatlice dinledim denilenler çok doğru

Kurallara uymazsan gittiğin yer çok eğri

KOSGEB’den girişimci olana güzel çağrı

Sayısız destek, teşvik, kredi söz konusu

OTURDUĞUM MASA ŞANSIM OLDU…

Ödül töreninin heyecanı bitince emir/komuta mideye geçti! İstikamet yemekhane…

Nazik bir davet ve güzel bir tesadüf ile en ‘fiyakalı’ masaya oturdum. Sağımda KOSGEB Başkanı (Sonra aramıza bir güzel insan girdi), solumda bir İzmir firması olan SENTESBİR’in Kalite Sistem ve Ar-Ge Merkezi Müdürü Esma Ercengiz vardı. Onun yanında Makine İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Sefa Sadık Aytekin ve devamında HİDROMEK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bozkurt oturuyordu. Tam karşımda ise Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, onun yanında da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcılarından Hasan Büyükdede yer alıyordu. Bir başka Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise yan masadaydı…

Böylesine şanslı bir konuma sahip olunca konuşulanları daha bir dikkatle dinledim. Girişim, yatırım, ihracat, dijital dönüşüm gibi çok önemli konuların arasına sıkışan insan hikayeleri de çarpıcıydı.

İCAT ÇIKARAN ÇOCUK İHTİYACI VE

MUCİT ÇOCUK NURETTİN ÖZDEBİR…

Ödül töreninde KOSGEBİ tanıtan kısa filmin içine atılmış ‘icat çıkaran çok’ çağrısı ile örtüşen sohbetler de oldu masamızda. Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin çocukluğuna dair anlattığı ‘icat’ı ses düzeyi sebebiyle tam anlayamadım ama gürültülü projelerin peşinde olduğu anlaşılıyordu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in anlattıklarıysa masadakileri gülmekten kırıp geçirdi.

Biz o anda güldük ama olay gülünecek türden değil.

Çocukluğunda meraklarından biri de uzay olan ve o dönemlerde bazı diziler, yayınlar, haberlerle dönem çocuklarını derinden etkileyen uzay maceraları, o maceraların parçası olan uzay araçları buna bağlı hobilerin artmasını sağlıyordu.

Bu etki alanına girenlerden biri de Nurettin Özdebir olmuş.

Anlattığına ve anladığıma göre: Bir uçan daire yapıyor!

Evet yanlış okumadınız, çocukluğunda bir uçan daire yapıyor…

Eee! Yapabilir…

Adı üstünde ‘uçan daire’. Yani uçması gerekiyor.

Yaklaşık iki kilogram ağırlığındaki nesneyi uçurmaya karar veren küçük Nurettin, bunu için bir fırlatma rampası hazırlamaya koyuluyor.

Onu da hazırladıktan sonra, uçan daireyi fırlatacak sisteme yakıt ilave ediyor.

Sonra çakıyor çakmağı…

Uçan daire biraz yükseldikten sonra öyle bir patlama oluyor ki civar binaların hiçbirinde cam kalmıyor.

Anlayacağınız, Nurettin Özdebir icadını biraz daha geliştirmiş olsaymış Aydınlıkevleri yerle biri edebilirmiş!

Bunu anlatınca hepimiz güldük ama bir büyük faciadan dönüldüğü de gerçek. Eğer uçan daire uçmadan yerinde patlasaymış Nurettin Özdebir ve arkadaşları büyük zarar görebilirmiş.

Küçük, genç mucitlerin kulağına küpe olması gereken bir anıydı. Paylaşmak istedim.

SONUÇ

Nurettin Özdebir’in ilk icadı patlamış

Aydınlıkevler’deki cam çerçeve çatlamış

Özdebir girişimci ruhla level atlamış

KOBİ için cesaret ve KOSGEB gerekiyor

dursun-erkilic-kosgeb-odul-nurettin-ozdebir-ucan-daire-bakan-yrd-hasan-buyukdede--(1).jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursun Erkılıç Arşivi