Ali Aydemir

Ali Aydemir

Kumarlar, şans oyunları felaketler getiriyor

Kumarlar, şans oyunları felaketler getiriyor

(Ey inananlar, içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.) [Maide 90] (Şeytan, içki ile ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Siz[zararları bilinirken] bunlardan hâlâ sakınmaz mısınız?) [Maide 91]

Yukarda ki iki ayeti kerimeden de haramlığı net bir şekilde anlaşıldığı halde piyango kumarının başına MİLLİ ibaresi konulduğu ve devlet tarafından desteklendiği için normal zamanda kumardan kaçanların bile bu kumar tuzağına düştüğüne şahit oluyoruz. Unutulmasın ki bir harama devlet destek verdi diye haram olmaktan çıkmaz. Eğer böyle olsaydı bugün devlet zinayı da yasa ile serbestleştirmiştir.

Şimdi zina fiili hâşâ haram olmaktan çıktı mı? Gerek piyango biletleri olsun gerekse diğer kumar çeşitleri olsun ferdi, ailevi ve toplumsal pek çok zararları vardır. Kumarın fert hayatındaki zararları: Allah insanoğluna akıl, sağlık, zaman gibi paha biçilmez nimetler vermiştir. Kişi bu nimetleri yerli yerinde kullanarak kendisine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma faydalı olması gerekirken yanlış yollarda kullanarak enerjisini, aklını ve zamanını yanlış yerde kullanarak hem kendisini tembelliğe alıştırır sağlığına zarar verir içinde yaşadığı ailesine ve topluma yük olur. Hatta çoğu zaman kumarda kaybeden kişi psikolojik bunalımlara girerek canına kıyar.

Ailevi zararları: Kişi kumar hastalığı neticesinde düzenli, huzurlu. Mutlu ailesini düzensiz, huzursuz ve mutsuz bir hale getirir. Aile ocağını yıkar dağıtır. Aile fertleri içindeki itibarını ve sevgisini kaybeder hatta eşinin çocuklarının ve anne babasının nefretini kazanır. Çocuklarına kötü örnek olur. Toplumun temel taşı olan ailesini darmadağın eder. Bu yüzden eşini boşayan çocuklarını annesiz bırakan hatta cinnet geçirip tüm ailesini katleden kumar müptelasıyla çokça karşılaşmışızdır.

Toplumsal zararlarına gelince; sosyal hayatı kökünden sarsar. Çalışma ve üretme ve helal kazanç elde etme yollarını kapatır. Toplumda dürüst olma, çalışkan olma, faydalı olma gibi güzel vasıfları ortadan kaldırır. Tembelliği, miskinliği ve yük olmayı özendirir. Üretici olmayı değil tüketici, hazıra konmayı özendirir. Asıl görevi vatandaşlarının huzur ve saadetini temin etmek olan devletin bütün bu zararlarına rağmen yılbaşı bahanesi veya her ne sebeple olursa olsun kumara izin vermesi hatta başına milli ibaresini koyarak toplumu buna teşvik etmesi büyük bir vebal ve sorumsuzluktur. Bugün spor toto, loto, milli piyango gibi isimler altında ve devlet güvencesi ile bu felaket yollarına toplumu sürüklemek başta devletin suçudur.

Bununla beraber toplumu bu manada aydınlatmayan âlimler kanaat önderleri ve İslami tüm skimler kumar sebebi ile yaşanan bu felaketlerden sorumludurlar. İktidar olmadan kumar çeşitlerinin haram olduğundan, milli piyango biletlerinin alınmaması gerektiğinden bahseden politikacılar; kumar çeşitlerinin ülkede 8 kat daha arttığını izah edebilirler mi? Milli piyango çekilişlerinde ki hileleri hala örmeyip biletlerle şanslarını deneyenler vazgeçsinler bu hayalden.

İstedikleri kişilere piyango vurdurulan bir ülkede, kumar çeşitlerinin hızla arttığı bir yerde felaketler, yoksulluklar devam eder. 31 Aralık tarihinde milli piyango çekilişinde 70 milyonun devlete kaldığı haberleri medyadan yayınlanmaktadır. Halkı aldatmanın sonu ne zaman gelecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydemir Arşivi