Süleyman Göksu

Süleyman Göksu

KYK öğrenim ve harç kredisi borçların yapılandırılması

KYK öğrenim ve harç kredisi borçların yapılandırılması

Vatandaşların uzun süredir merakla bekledikleri, Çeşitli Borçların Yapılandırılması Kanunu geçtiğimiz aylarda TBMM’de görüşülerek kabul edildi. Kanun, 31 Ağustos 2020 tarihinden önce kesinleşmiş vergi, prim ve diğer borçları kapsıyor. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SGK, başvuruların nereye, nasıl yapılacağına dair ayrıntılara ilişkin tebliğ ve genelge yürürlüğe girdi. Kanunun uygulaması ile zamanında ödenmeyen borçların faizleri büyük ölçüde silindi. Ancak borçlarını zamanında ödeyenlere de avantajlar sağlamak gerekirdi diye düşünüyorum.

Yüksek miktardaki KYK borçlarının devam etmesi, farklı bir durum sergilemektedir. Mezunlar, bir işte çalışamadıkları ve ailelerinin gelir durumlarının düşük olduğu için kredi borçlarını ödeyememişler, neticede icralık olmuşlardır. Son yıllarda, ödeme konusundaki sıkıntılardan dolayı öğrenci kredilerine talep azalmıştır. Bu da öğrenim kredilerinin tamamen ortadan kaldırılarak, burs imkânlarının geliştirilmesini gündeme getirebilecektir.

Kanunla kredi borçlarının yapılandırılması hakkı tanındı, ödemeler ise 2 şer ay aralıklarla en fazla 18 ayda yapılabilecek. Bu da 36 ayda taksitle ödeme demektir. Yönetmelik ve tebliğle, yapılandırma için açıklanan sürede müracaat edenler ve etmeyenler oldu. Faizlerin tamamen kalkması bile ödemeleri artırmayacaktır.

Yapılandırmaya ne kadar kişi müracaat etti, geri ödemeler ne durumda gidiyor, şu anda bilgi sahibi değiliz. Mezunlar bir işte çalışmadıkları için yine ödeme yapamayacaklardır. Pandemi şartları ile oluşan ekonomik durumlar da, ödeme yapamamakta önemli bir etken olacaktır.  İki ay üst üste ödeme yapılamazsa, yapılandırma boşa gidecek yine başa dönülecektir.

Öğrenim Kredisi alanların mağduriyetlerinin giderilmesi, Kanunun amacına ulaşabilmesi için farklı çözümler düşünülebilir. Bu sebeple kredi borçlarının ödeme tarihinin, borçluların işe başlamasına göre ayarlanması elbette fayda sağlayacaktır.

KYK mağdurlarının borçlarından dolayı uykuları kaçmakta, problemlerine çözüm beklemektedirler.

Uygulamanın neticelerinin Yetkililer tarafından takip edilip, değerlendirileceği ümidindeyim.

Sağlıkla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Göksu Arşivi

Cennet

17 Kasım 2021 Çarşamba 00:03