LYS başvuruları başladı

Üniversite adaylarının gireceği Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurular başladı. Başvurular, 14 Nisan'da sona erecek

LYS başvuruları başladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurabilecek.

Adayların, bugünden itibaren 14 Nisan’a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemleri, merkezden başvuru yapacak adaylar için 14 Nisan Perşembe günü mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasından bireysel yapacak adaylar için ise 14 Nisan saat 23.59’da sona erecek.

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da birden fazla oturumda yapılacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde girecek.LYS puan türleriyle öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’lere de girmeleri gerekiyor. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için adayların LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacak.

"SINAV ÜCRETİ ADAYIN GİRMEK İSTEDİĞİ HER BİR LYS İÇİN 35 TL'DİR"

LYS başvuruları süreci ve sınav ücreti bilgileri, ÖSYS kılavuzunda yer alıyor. Adaylar, ilgili bankalardan, PTT’den veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan "ödemeler" alanından kredi kartı veya banka kartıyla ücretlerini yatırabilecek.

Ödemeler, bankadan yapacak adaylar için 15 Nisan Cuma mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan "ödemeler" alanından kredi kartı/banka kartıyla yapacaklar için 15 Nisan saat 23.59’da sona erecek. Ücret ödeme süresi uzatılmayacak.

Adayların, hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra süresi içinde başvurularını yapmaları, işlemlerini internetten bireysel yapacak adayların ise "Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. Başvurular, internetten, aday işlemleri sistemi "ais.osym.gov.tr" veya herhangi bir merkezden yapılabilecek.

LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini merkezler aracılığıyla yapmaları tavsiye edildi.

Merkezler, başvuruları resmi iş günlerinde ve mesai saatlerinde alacak. Adayların başvuru için merkezlere şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportlarıyla doldurulmuş "aday başvuru formları"nı yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Merkez aracılığıyla başvuru yapan adaylar, "aday başvuru kayıt bilgileri"ndeki bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerindeki "onay kodu"nu görevliye bildirecek. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz sayılacak ve sorumluluk adaya ait olacak.

Adaylar, başvuru yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35 lira olacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina veya salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için giriş belgesi düzenlenmeyecek.

BAŞVURULAR 14 NİSAN'DA SONA ERECEK

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’ye başvurabilecek ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmesi, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden alması ve yerleştirme işlemine kadar saklaması gerekiyor.

ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. Adaylar, başvurularını yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini, süresinde (1-14 Nisan) ÖSYM’nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle değiştirebilecek. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamayacak. ÖSYM’ye gönderilen değişiklik veya düzeltme taleplerini içerir dilekçeler, işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacak.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmadığından, adayların 2016 ÖSYS kılavuzunu dikkatle incelemesi gerekiyor. LYS’ler 18-19 ve 25-26 Haziran’da gerçekleştirilecek.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.