Mecliste anahtar MHP’de

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçiminde AK Parti ve MHP’nin yaptığı ittifak başarı getirdi.

Mecliste anahtar MHP’de
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçiminde AK Parti ve MHP’nin yaptığı ittifak başarı getirdi. AK Parti’nin 293 milletvekilliğiyle çoğunluğu sağlayamadığı Meclis’te ittifak ortağı MHP 49 sandalye kazandı. Bu başarı MHP’yi Meclis’te anahtar parti konumuna getirdi.

Türkiye’nin tarihini ilgilendirecek bir seçimin sonuna daha geldik. Acısıyla tatlısıyla geçen uzun soluk bir maratonun ardından vatandaş tercihini Cumhur’un İttifakından yani Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullandı. Anadolu Gazetesi olarak partilerin ve cumhurbaşkanı adayların 24 Haziran seçimlerinde artılarını eksilerini sizin için araştırdık. İşte o araştırmamız.

İKİ AYRI İTTİFAKIN OY ORANLARI

Biliyorsunuz ki 24 Haziran seçimlerinde partiler iki grup ittifak halinde seçime girerken HDP tek başına seçimlere girdi. Cumhurun İttifakı olarak AK Parti ve MHP cumhurbaşkanı oylarında yüzde 52.45 oy alırken milletvekili seçimlerinde AK Parti yüzde 42.61 MHP ise 11.14 oy aldı. Toplam 53.75 oy aldığı görünüyor. Buna göre AK Parti ve MHP’nin toplam oyu cumhurbaşkanı oylarına göre yüzde 1 oy oranında Millet İttifakına kaymış oldu.

Millet ittifakında ise durum biraz daha karışık. Cumhurbaşkanı oylarında CHP’de başarılı bir performans göstererek Muharrem İnce yüzde 30.33 aldı. İYİ Parti Cumhurbaşkanı Meral Akşener ise 7.38 alırken, Saadet Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu ise 0,9 oy aldı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adaylarının toplam oyu 38.61 oldu. Milletvekili seçimindeki oy oranlarına bakıldığında ise Millet İttifakında oyların çoğunluğu Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye kaydığı görülüyor. Milletvekili oy oranlarına baktığımızda CHP 22.88, İYİ Parti 9,73 ve Saadet Partisi’nin 1,27 toplam oy oranı 33.88 oldu. Bu duruma göre Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adaylarına oy veren yüzde 4,73’lük kesimin milletvekilliği seçiminde kendi partilerine oy vermediği gözlerden kaçmadı.

AK PARTİ’DE GEÇEN SEÇİMLERE GÖRE OY ORANINDA DÜŞÜŞ VAR

AK Parti 24 Haziran seçimlerinde MHP’yle yaptığı Cumhur İttifakı ile birlikte adeta destan yazdı. Ama duruma oy oranlarına göre bakıldığında 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ülke genelinde tek başına 49,49 alırken 24 Haziran seçimlerinde ise ittifaksız girdiği düşünülürse milletvekili seçimlerinde yüzde 42.61 oy aldı. Geçtiğimiz seçime göre oy oranında azalma olan AK Parti’de yüzlerin gülmesinin sebebi MHP ile yapılan ittifakta. Eğer AK Parti’nin MHP ile yaptığı ittifak olmasıydı şuan ki sonuçlara göre AK Parti’nin bu başarısı gerçekleşmeyecekti. Cumhurbaşkanlığı oylarında ise Recep Tayyip Erdoğan’a MHP tabanından büyük bir teveccühün olduğu görülüyor. Yani Cumhur ittifakından toplam yüzde 1,5’lik bir oy kayması olarak diğer partilere gittiği görülüyor. Bu durumda da AK Parti ve MHP’nin başarılı bir seçim çalışması yaptığı doğrulanıyor.

MHP 24 HAZİRAN’IN KADERİNİ DEĞİŞTİREN PARTİ

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası tutumuyla adeta seçime yön veren parti oldu. Siyasetin yol haritasını çizen Bahçeli’ye MHP tabanı gerçekleşen Cumhur ittifakında onu yalnız bırakmayarak ne kadar doğru bir karar verdiğini gösterdi. MHP milletvekili seçimlerinde barajı geçerek yüzde 11.14 oy alırken, Cumhurbaşkanı seçimlerinde de Recep Tayyip Erdoğan’a tam destek verdi. Seçim öncesi İYİ Parti’ye oyların kayacağı düşünülerken sadece yüzde 1,5 oy kayması oldu. Buda MHP tabanının Bahçeli’ye olan güvenini gösterdi.

CHP ÇAKILDI MUHARREM İNCE OYLARI TOPLADI

24 Haziran seçimlerinde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce başarılı bir seçim geçirse de CHP’nin oy oranlarında çakılma oldu. Geçtiğimiz 1 Kasım seçimlerinde yüzde 25,31 oy alan CHP, milletvekili seçimlerinde tek başına 22.88 oy aldı. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise yüzde 30,33 alarak partisinden yaklaşık yüzde 7 oy fazla almış oldu. Bu durumda CHP’nin ana tabanının dışından da Muharrem İnce’ye destek olduğu görülürken, geçtiğimiz, 1 Kasım seçimlerine göre oy oranında düşme olan CHP’nin ana tabanının milletvekili oylarında başka partilere özellikle HDP’ye yöneldiği görüldü.

İYİ PARTİ SEÇİMLERDE BAŞARILI AMA BEKLENENİ ALAMADI

İlk kez seçime giren İYİ Parti mecliste 46 vekille temsil edilmeye hak kazandı. Akşener’in kurmayları dışında istediği milletvekili sayısına ulaşamazken oyu partisinin oyunun gerisinde kaldı. İYİ Parti, MHP’de yaşanan kongre krizinin ardından Meral Akşener yönetiminde kurulmasının üzerinden 8 ay geçmesine rağmen yüzde 10 barajını aşarak Meclis’te grup kuracak milletvekili sayısını aştı. Seçimin kesinleşmemiş sonuçlarına göre İYİ Parti 46 vekil ile TBMM’de temsil edilecek. Seçimden günler önce 100 vekil beklediğini belirten Akşener’in partisi, seçimlerin gayrı resmi sonuçlarına göre beklentinin yarısına ancak ulaşabildi. CHP ve MHP tabanından oy alan Akşener, kişisel oylarında partisinin de gerisinde kaldı.

SAADET PARTİSİ 11 YIL SONRA MECLİSTE

Saadet Partisi, CHP ve İYİ Parti ile birlikte olduğu Millet İttifakı sayesinde 11 yıl aradan sonra TBMM’de 3 milletvekili ile temsil edilecek. Saadet Partisi seçimlere yönelik CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti ile oluşturduğu Millet İttifakı'nda istediği sonucu elde edemedi. CHP, ittifak sayesinde 11 ilde yıllar sonra vekil çıkarırken Saadet, ana muhalefetin kontenjanından 3 vekili Meclis'e gönderdi. Bu durum üzerine “CHP 3 verdi, 11 aldı” şeklinde yorumlar yapıldı.

110 BİN TOPLAYAN DOĞU PERİNÇEK SEÇİMDE 98 BİN OY ALDI

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için CHP’nin de desteğini alarak 110 bin 30 imza toplayıp Cumhurbaşkanı adayı olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in resmi olmayan seçim sonuçlarına göre aldığı oy, topladığı imzanın gerisinde kaldı. Cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza başvurusu yapan Perinçek, 110 bin 30 imza toplamıştı. Topladığı yeterli imza ile seçime giden Perinçek, aldığı oy ile çok şaşırttı. 110 bin 30 imza toplayan Doğu Perinçek, cumhurbaşkanlığı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre 98 bin 25 oy aldı.

HDP’Yİ GÜNEYDOĞU BARAJ ALTI BIRAKTI, CHP MECLİSE TAŞIDI

24 Haziran seçimleri milletvekilliği sonuçlarına göre, Halkların Demokratik Partisi yüzde 10 barajının üzerine çıktı. HDP’nin barajı aşması ile Meclis'teki sandalye sayısı da değişirken HDP yüzde 11 oy oranıyla meclisteki yerini aldı. 600 vekilli Meclis'te HDP eğer barajı geçmeseydi Cumhur İttifakı'nın 404 milletvekili, Millet İttifakı'nın ise 196 milletvekili olacaktı. HDP'nin barajı geçmesinin en önemli özelliği CHP seçmeninin Güneydoğu’da HDP oy vermesi olarak gösteriliyor. CHP’nin izlediği bu politikayla AK Partili vekil sayılarında düşüş yaşanırken HDP’nin mecliste yeri sağlamlaştı. HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş 8,73 ile barajın altında kalmasına karşın batıdaki AK Parti karşıtları CHP’lilerden gelen oylarla oy oranını 11.66 yaparak Meclise giren dördündü parti oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.