Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Merhameti elden bırakmayın

Merhameti elden bırakmayın

Yaratılanların içinde en merhametlisi insanoğludur. Rabbim bizleri birbirimizi sevelim, birbirimize yardım edelim ve birbirimizin kusurlarını, kabahatlerini örtelim diye yaratmış. Gün gelir birbirimize muhtaç olursak birbirimizin elinden tutarak yerden kalkmasına yardımcı olmak görevimiz değil mi?

Bu soğuk kış günlerinde lütfen etrafımızdaki insanlara duyarsız ve ilgisiz kalmayalım. Çünkü kimin ne derdi var bilemiyoruz. Çoğu zaman görmezden geldiğimizi, hatırını sormadan yanından geçtiğimiz insanların mutluluğu için belki bir “günaydın” belki bir “merhaba” demeniz onun yüzünün gülmesine yetip artacaktır.

Havalar soğuk elimizden geldiğince etrafımızdaki insanları ihmal etmeyelim. Yardıma en çok muhtaç olan belki komşumuz belki en yakın akrabamızdır da farkına bile varmış değiliz. Dinimizin emri değil mi yardıma önce en yakınlarınızdan başlayın diye. Onun için bu soğuk kış günü yiyecekse yiyecek yardımı kömürse kömür yardımı ne kadarı elimizden gelirse yapmaktan imtina etmeyelim.

Önce insana yardım diyorum sonra Cenab-ı Allah’ın bizlere emaneti olan sesiz ve dilsiz emaneti olan dostlarımızı unutmayalım. Biz onlara yardım edip merhamet edelim ki Rabbim’de bizlere merhamet etsin acısın.

Bir hadiste diyor ki, “Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin…”

İnsanı ne kadar derinden etkileyen bir hadis değil mi? Kış ayının başındayız daha buna rağmen hava şartları giderek ağırlaşıyor. Dondurucu soğukta insan evinden dışarı çıkmak dahi istemiyor. Biz böyle düşünürken başta sokaktaki ağızsız ve dilsiz dostlarımız ne yapsın?

İnsanoğlu belki de en zalim varlık bütün canlılar içinde. Bunu neden mi söylüyorum? Bakıyorsun etrafına en çok zararı veren kim? Kimi zaman anlamsız nedenlerle birbirini öldüren kim? Yine insanoğlu. Hal böyle olunca ağızsız dilsiz dostlarımız sadece karnını doyurmak için öldürmek zorunda değil mi?

Bu soğuk kış günlerinden lütfen duyarlı olalım merhameti elden bırakmayalım. Çünkü gün gelir o merhamet bize lazım olur. Belki onların yüzü suyu hürmetine Cenab-ı Allah bir dertten bir kederden bizi kurtarır.

Kapımızın önüne bir tas su koyalım, elimizden geldiğince ağaç diplerine onlar için yiyecek bırakalım. Bu bir insanlık görevidir unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi