Ali Aydemir

Ali Aydemir

Meyve ağaçlarını neden kesiyorlar?

Meyve ağaçlarını neden kesiyorlar?

Yararlarını saymakla bitiremediğimiz ağaçların rant uğruna acımasızca kesilmelerinin yanında son günlerde meyve yetiştiricilerinin meyvelerinin para etmediğini düşünerek yüz binlerce, milyonlarca ağaçları kesmelerine şahit oluyoruz. "Bir ağaç yetiştirmek, bir evlat yetiştirmek kadar sevaptır." Hadisini hiçe sayanlar, vicdansızca, sorumsuzca ağaçları, ormanları yok etmekten çekinmiyorlar.

Çok zengin olma, çok para kazanma sevdasında olanlar, ormanları yakmaktan, binlerce ağacı kesmekten ar duymuyorlar.  Türkiye genelinde gerek kaza ile, gerekse kasten yakılan ormanların yerine azda olsa tekrar ağaç dikildiği gibi çoğu zamanda yakılan ormanlıklara villaların yapıldığına şahit oluyoruz. Para kazanmanın kolay yollarını bulanlar, bazı siyasilerin ve bürokratların da yardımlarıyla trilyonlarca para kazanmaktadırlar. Ormanlar, bir ülkenin en büyük zenginlik kaynaklarında biri olması, yararlarının saymakla bitirilemeyeceği akıldan çıkarmamalıdır.

Gün geçtikçe Türkiye'de ormanların azalması medeni bir ülkeye yakışmamaktadır. Ülkemize zarar vermek isteyen o kadar çok hain var ki; çoğu zamanlarda da kasıtlı olarak ormanlarımızı ateşe vermektedirler. Yakılan ormanların söndürülmesinde çoğu zaman yetersiz kalınmaktadır. Söndürme araçların yetersizliği ortaya çıkmaktadır. İsraf açısından ön sıralarda olan ülkemizde lükse, saraylara, makam araçlarına ödenen paralarla söndürme uçaklarının çoğaltılması düşünülmüyor mu?

Ülkemizin çeşitli yörelerinde geçimlerini meyve ağaçlarından sağlayan vatandaşlarımızın feryatları yürekleri kanatmaktadır. Geçimleri sırf zeytin, kayısı, nar, şeftali gibi çeşitli meyve yetiştiricilerinin ürünlerinin para etmemesi, o yetiştiricilere hak ettikleri verilmemesi sonucu medya önünde binlerce, milyonlarca ağaçlarını nasıl kestiklerini görüyoruz.

Devletten beklenen fiyatların verilmemesi, aracıların esas paraları kazanmaları aşikârdır. Haksız kazanç sağlayanların üstüne gidilmedikçe, alın teri dökerek kazançlarının ciddiye alınmayarak verilmesi gereken fiyatlar verilmedikçe, ülkede sıkıntı, huzursuzluk ve adaletsizlik bitmez. Kendi koltuklarını, kazançlarını ve çevresindeki yakınlarını memnun etmek için görev başında olanlar bu olaylara sessiz kalmaktadırlar.

Ormanlar sağlığımız için son derece önemli olan, oksijeni üretirler ve Allah’ın biz insanlar için yarattığı sayısız faydası bulunan, bakmaya doyamadığımız yemyeşil alanlardır. İklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerin olduğunu unutmamalıyız.  Bugün dünya üzerinde bir kişi için yaklaşık olarak 7 ağaç kesilir ki bu da 49 milyar ağaç demektir. Sadece sigara için yılda 100 milyon ağaç kesildiğini söylesek, abartı yapmış olmayız.

Yılda ülkemizde ise son 10 yılda 3,5 milyon metre küp ağacında kesildiği,  her yıl, Dünya’da yaklaşık 15 milyar ağacın, tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok edildiği, ülkemize zararların bilançosunun yükseldiğini biliyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde orman alanlarında, madencilik faaliyetleri, taş ocakları, enerji hizmetleri için ağaçlar kesiliyor.

Geçmişte bir eşek yükü odun toplayana hapis cezası verilirdi, şimdi yüzlerce, binlerce, milyonlarca ağaç kesiliyor ama ceza yerine ödüllendirme yoluna gidiliyor. Kaçak ağaç kesme işlerinde hiç bir kurum üzerine düşen görevleri yapmamaktadır. Asırlık ağaçlar, ormanlar yok ediliyor. Doğal yapı altüst ediliyor. Küresel ısınma ve su sıkıntıları hızla artmaktadır. Doğal denge bozulduğunda onu geri getirmek mümkün değildir. Türkiye kaynaklarını çok iyi kullanmalıdır. Ağaç sevgisi olmayan insanlardan bu topluma zarardan başka bir şey düşünülemez. Ağacı, yeşili, ormanı sevelim, koruyalım, çoğaltalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydemir Arşivi