Nasıl Nesiller Geliyor

Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, nişasta bazlı şeker içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin giderek arttığını söyledi.

Nasıl Nesiller Geliyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Günlük hayatta tüketilen sayısız gıdanın içinde nişasta bazlı şeker var. Söz konusu gıdaları ağırlıklı olarak çocuklar ve gençler tüketiyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Bu tüketim çılgınlığı devam ederse, çok sağlıksız nesiller geliyor” diyor.

Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, nişasta bazlı şeker içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin giderek arttığını söyledi. “Abur cubur” diye tabir edilen ve çocukların en sevdiği, neredeyse her gün tükettiği gıdaların, sağlığı tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, şunları söyledi:

Fruktoz Doyma Hissi Oluşturmuyor

“Sadece abur cuburlarda değil, günlük hayatta yiyip içtiğimiz sayısız ürünün içinde nişasta bazlı şeker var. Dondurmadan pastaya, meyve suyundan gazoza, mayanozdan ketcaba, helvadan baklavaya kadar çok geniş ürün yelpazesi bu şekeri ihtiva ediyor. Bunların tamamı toplum için büyük tehdit. Çünkü nişasta bazlı şeker, mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesi sonucu elde ediliyor. Nişasta parçalanarak önce glükoza, sonra da fruktoza dönüştürülüyor. Fruktoz ise doyma hissi oluşturmuyor, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yol açıyor.”Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, çikolata ve şeker ürünleri başta olmak üzere binlerce kalem üründe kullanılan bu şekerlerin, özellikle çocuklar tarafından neredeyse her gün tüketildiğini anımsattı.

Fruktoz Yerine Şeker Pancarı

Uzun süreli tüketimde obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskinin büyük oranda arttığını bildiren Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti:

“Obezite de kanser başta olmak üzere önemli birçok hastalığın nedeni. Uzun vadede karaciğer yağlanması, karaciğer fonksiyonlarının kaybolması, siroz, insülin direncinin tetiklenmesi sonucu şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve hatta alzheimer hastalığı, bunlardan birkaçı. Nişasta bazlı şekerin belli ölçünün üstünde olması zaten sağlık için çok zararlı fakat belli ölçüler içinde de fruktoz yerine şeker pancarının tercih edilmesi yerinde olacaktır. Aksi halde maalesef çok sağlıksız bir nesil geliyor.”

bugra-hoca-005.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.