Nevzat Ceylan: Ankara’nın başkent olması tesadüf değildir

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın Ankara’nın Başkent oluşunun 95.yılı sebebiyle bir basın açıklaması yaptı.

Nevzat Ceylan: Ankara’nın başkent olması tesadüf değildir
Yayınlanma:
Güncelleme:

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın Ankara’nın Başkent oluşunun 95.yılı sebebiyle bir basın açıklaması yaptı. Ceylan açıklamasında Başkent Ankara’nın tarihte son derece büyük hizmetlere sahne olmuş, ülkemizin geleceğinde de tarihinde de sahne olmaya devam eden önemli şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Ceylan, “Özellikle, 1071'de Anadolu'nun fethinden, Malazgirt zaferinden iki yıl sonra Ankara'mız Türklerin eline geçmiş, ondan sonra Türklerin elinde günümüze kadar başkent olmasıyla beraber de büyümeye devam etmiştir” dedi.

TESADÜF DEĞİLDİR

Ankara’nın başkent olarak seçilmesinin tesadüf eseri olmadığını söyleyen Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü, “Ankara Cumhuriyetin ilanından önce 4 kez başkentlik yapmıştır. Ankara tarihte İlk önce Galatya'nın bir kolu olan Tektosagların başkentliğini yapmış, daha sonra Galatya'nın başkentliğini yapmış ve daha sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nun bir kolunun da yine başkentliğini yapmıştır ama en önemli başkentliğini de Ahi Cumhuriyeti'ni kurmak suretiyle yapmıştır” dedi.

ANKARA’DA BEYLİK KURAMADILAR

Kösedağ Savaşı’nda Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğollar tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından Anadolu'da 16 beylik kurulduğunu, sadece Ankara'da beylik kurulmadığını belirten Ceylan;’’ Ankara'da beylik kurulmamasının sebebi de çok köklü bir ahi geleneğinin olması ve ahilerin aynı şekilde kendi kendini idare etmesiyle kendini baş göstermiştir. Nitekim, 1292 ve 1363 yılları arasında yaklaşık yetmiş bir yıl boyunca ahiler cumhuriyet şeklinde Ankara'yı yönetmiş ve Ankara'nın gerçek manada o özgürlük anlayışını da ortaya koymuştur. Dolayısıyla, bizim başkentimiz Ankara 13 Ekim 1923 de Türkiye Cumhuriyetinin başkenti seçilerek 5'inci defa taçlanmıştır” dedi. Ankara’nın Kurtuluş Savaşı'ndaki şahlanışını 15 Temmuzda da gösterdiğini söyleyen Ceylan; Ankara, Kurtuluş Savaşı'nda nasıl kurtuluşun mihenk taşı olmuşsa, 15 Temmuzda yaşanan hain darbe girişimine karşı Ankara halkı topyekün mücadele etmiş ve darbe girişimi bastırılmıştır.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.