Ali Aydemir

Ali Aydemir

Obezite tehlikesini bilmeliyiz

Obezite tehlikesini bilmeliyiz

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık problemlerinden birisidir. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Beslenme; anne karnında başlayarak insan ömrünün sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.

Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, hayatı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, hayat kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." ,"İşleyen demir pas tutmaz. "sözlerini atalarımız boşuna söylememişler.

Toplum olarak tabi yiyecek ve gıdalardan çok nasıl üretildiği, vücuda zararı var mı, yok mu? Araştırmadan yediklerimiz ve bu yediklerimizin vücudumuzda yakılamaması sonucunda kilo alınması, şişmanlık, OBEZİTE gün geçtikçe çoğalmaktadır.

Aşırı şişmanlığa çözüm bulmak için bazı yöntemlere başvuranlar, ekmekten uzak durup, az yemek yemek ve bol yürüyüşle kilo vermeyi başarmaktadırlar. Bazı vatandaşlarda yüklü miktarda paralar ödeyerek, midelerini ameliyatlarla küçültme yolunu seçmektedirler. Çoğu zaman etkili olan bu yöntemin bazen de ters tepkisi olmakta ve o vatandaşların canlarına mal olmaktadır.

Başta İsrail olmak üzere genetiği değiştirilmiş gıda maddeleri ürünlerin, iştah açıcı içeceklerin verdiği zararları bilmemiz ve gereken önlemleri almamız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydemir Arşivi