İlhami Şahin

İlhami Şahin

Online eğitim

Online eğitim

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde kendisini gösteren ve kısa zaman içinde dünyanın dört bir yanına yayılan ve dünyayı etkisi altına alan “corona virüsü” yaşamımızı baştan sona etkiledi. Ülke sınırlarını tanımayan ve alınan önlemler ile etkisi azaltılabilen fakat kesin bir tedavi yöntemi bulunamayan corona virüsü hayatı tehdit ederken, devletleri de bazı tedbirler almaya zorladı. Çin ve İtalya gibi ülkeler virüsü kontrol altına alabilmek adına, sokağa çıkma yasağı, bazı bölgelerin karantina altına alınması, toplu yaşam alanları olarak bilinen ibadet alanlarının, sosyal ve kültürel alanlarının, AVM’lerin cafelerin kapatılması, günlük yaşamda sosyal izolasyonların görülmesi ile birlikte tüm eğitim kademelerinde eğitim öğretime ara verildiği görülmektedir. Ülkemizde de eğitim öğretim kurumlarında benzer önlemler alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kendi bünyesinde bulunan kurumlar için alacakları önlemleri medya aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı. Kreş ve anaokulu ile birlikte, ilkokul, ortaokul, lise kademesinde ki öğrencilerin, dolaylı olarak velilerin, toplumun olumsuz etkilenmemesi amacıyla bazı eğitim tedbirleri alındı. Nisan ayının planlanan ara tatil dönemi önce çekildiği gibi MEB corona virüsüne önlem olarak öğretim yöntemini, çağa uygun olarak stratejisini değiştirdi. Yüzyüze eğitimden belli bir süreliğine interaktif eğitime, uzaktan eğitime geçildi. Öğrencilere uzaktan ulaşmak amacıyla TRT kanalları oluşturulacağı ve özelikle “EBA” sistemin etkili kullanılacağı hakkında bilgilendirme yapıldı. Tüm öğrenciler belli bir süre derslerini EBA (Eğitim Bilişim Ağı), "eba.gov.tr" sitesi üzerinden çağımıza gayet uygun, dijital öğretim, online eğitim, online ders, etkileşimli ders ortamında alacaklar. Bir eğitim danışmanı olarak eğitim öğretimin aksamadan interaktif olarak devam etmesinin ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirtmeliyim.  EBA ilk olarak okul sonrasında eğitim ve öğretim desteklenmesi, okul dışında da devam etmesi amacıyla düşünülüp tasarlanmıştı. Daha sonrasında öğrencilerin derslerden, okuldan kopmamaları ve öğrencilerin eğitim öğretim materyallerini yanında taşımalarını minimize etmek, belki de en önemlisi bilgiye her yerden ulaşmayı teşvik etmek amacı ile her yıl EBA güncellendi. EBA’nın ana sayfasında öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ( rehber öğretmen , branş öğretmeni) kullanıcı adı ve kişisel şifreleri ile giriş yapacakları bölümler var. EBA kendi içinde öğrenciye öğretmene online hizmet vermekte , öğrenci öğretmen arasında soru sorma, cevap alma, karşılıklı görüşme, ev ödevleri verme, anlık dönüt ve etkileşim imkanı sağlamaktadır. Ayrıca EBA’ya okul türü ve kademelerine uygun olarak düzenlenmiş ders anlatımlarının yer aldığı videolar yüklenmiştir

Öğrenciler internet bağlantısı olan her yerden EBA’ya mobil cihazları veya bilgisayarlarından derslerine aktif olarak katılıp derslerini takip edebilecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlhami Şahin Arşivi