Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Oruç ve otofaji

Oruç ve otofaji

Bizleri müminler olarak gönderen Ramazan-ı Şerif’in rahmet ve mağfiret iklimine kavuşturan Yüce yaratıcımıza hamd-u senalar etmeliyiz. Camileri doldurmalı gece zikir ive ibadetleri artırmalı bayrama da her türlü günahtan arınmış olarak çıkmanın mutluluğunu tatmalıyız.

Oruç Bedenî, ruhî, sıhhî ve toplumda beşeri ilişkilerde sosyal bütün bu faydaların yanında dilin afetinden, gözün haramdan, gıybet, laf alıp götürüp getirmekten, haram ve yasaklardan uzak durma ile iffetin korunması, takvalı oruç tutma olup, insanı günahlardan uzak tutan bir maddi ve manevi bir zırhtır.

Hadisi şerifte; "Oruç sabrın yarısıdır.", “Herhangi bir kimse Allah rızası için bir gün oruç tutarsa Allah o kimsenin yüzünü Cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.”, “Kim inanarak ve sevabını da Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”, “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincirlerle bağlanır.”, ”Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek” denir. ”, ” Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir. ”, ”Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder. "Ey gençler topluluğu! Sizden kim evlenmeye güç getirip imkan bulabiliyorsa evlensin; çünkü evlenmek gözü haramdan sakınmaya, yummaya daha uygun, namus ve iffeti korumaya daha elverişlidir. Kim de evlenmeye güç getiremiyor, imkan bulamıyorsa, kendisine oruç tutmak gerekir; çünkü oruç, şehveti kesicidir." Buyurmaktadır.

Mide de Oruç, Mide asidinde azalmaya bağlı iyileşmeler ve bağırsaklar ile boşaltımı sağlayan organların, hücrelerin ve dinlenmesini vücudun sıhhatini sağlar. Aşırı kilo almayı önler, kan basıncında da azalmaya neden olur. Oruçla; açlık çeken yoksulluk içinde olan insanlara şefkat, merhamet ve anlayış duygularını oluşturur. İnsana sabrı ve tahammülü toplumsal barışı, kaynaşma ve yardımlaşmayı öğretir. Hoşa gitmeyen haller esnasında nefsi dizginleme ve hastalıklarını en iyi terbiye eden ibadettir. İlahi aşkı oluşturur. Allah c.c. sevmeyi ve onun gazabından korkmayı bunun sonuncunda da takvalı oruç tutmayı sağlar. Nimetlerden oruç sürecince uzak kalan kimse değerini daha iyi anlar. Sahip olduğu nimetlerden bir süre uzak kalmak insana, onları daha iyi korumasını, israf ayetlerinin ışığında hareket etmenin feyzinden yararlanır. Akıl bedeni sonucunda kazancının kendiliğinden değil, veren Yüce Allah’a daha çok şükretmesi infak, sadaka, zekat, öşür ile yardım etmesi, gerektiğini öğretir. Yapılan şükür ise nimetlerin çoğalmasına sebep olur. Aç gözlülük ve cimrilik hastalığından korunmuş da olur.

Oruç nefsi hastalıkları arındırır, Allah c.c. rızasını kazanmaya vesile olur. İnsanları gizli ve açık hallerde Allah'tan korkmaya, her alanda takvaya hazırlar, iradeyi sağlamlaştırır. Ramazanda şeytanların bağlanması nedeniyle şeytanın vesvesesinden uzak olunduğundan dolayı ön yargılar ve küskünlükler ortadan kalkar, toplumsal sevgi saygı dayanışma ruhu oluşturur. Alkol ve sigara gibi vücuda zarar veren madde kullanımlarının bir otuz gün hiç alınmaması sonucu vücudun bağımlı maddeye ilgisi azalacağından bırakılmasına, zorluklara katlanmayı zararlı arzuları terk etmeyi öğretir.

Ruh ve bedenimizi tamir eden toplum yaşantımızı güzelleştiren orucun önemini ayet ve hadislerde bizlere 1400 yıl önce bildirilmişken, Japon bilim adamı; Yoshinori Ohsumi Nobel Tıp ödülünü otofaji ve açlığın otofajiyi tetiklemesiyle aldı. Otofaji canlıların hepsinde mevcut olup, bu sayede hücreler ihtiyaç duymadıkları maddelerden ve hatta vücut ihtiyaç duymadığı hücrelerden temizleniyor. Hücreler aynı insanlar gibi hareket ediyor. Çöplerini özel torbalara dolduruyor (otofagozomlar), ve konteynerlere depoluyorlar (lizozomlar). En kirli olanları yok edilip sindiriliyor, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyor. 3 gün aç kalmanın, vücudun savunma mekanizmasını yenilediğini ortaya koyuyor. Oruç tutarken ya da açlık sırasında, hücre enerji üretimini kendi iç imkânlarını kullanarak yapmaya çalışıyor İlk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek başlıyor. Ohsumi’ye göre otofaji vücudu erken yaşlanmadan da koruyor. Selam ve duayla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi