Sağlıkta Türkiye’nin dünyadaki yeri tartışıldı

Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Gazi Üniversitesi’nde toplanarak hem eğitim değerlendirmesinde bulundular hem de sağlık eğitiminde gelinen son noktayı tartıştılar.

Sağlıkta Türkiye’nin dünyadaki yeri tartışıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Gazi Üniversitesi’nde toplanarak hem eğitim değerlendirmesinde bulundular hem de sağlık eğitiminde gelinen son noktayı tartıştılar.

ÜST DÜZEY KATILIM

31. Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Toplantısı Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Gazi Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Uslan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Yüksek Öğretim Kalite Kurulu Başkanı Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, 64 farklı üniversiteden toplam 195 kişi katıldı.

gazi3.gif

MUTLULUK DUYDUM

Sağlık Bilimleri alanında Türkiye’nin dünyadaki yeri, lisansüstü eğitimde dünya standartları ve akreditasyon gibi konuların değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Uslan konuşmasında lisans ve lisansüstü öğrenciler hakkında bilgi vererek “Gazi Üniversitesi olarak Sağlık Bilimleri Enstitüsünde şu anda lisansüstü öğrencilerimizin yüzde 13’ünü bünyemizde barındırıyoruz. Lisansta 27 bin, lisansüstünde 10 Bin 500’e yakın öğrencimiz var, bunlarında 3350’si doktora düzeyinde eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmekte” dedi.

gazi2.gif

GAZİ 4 ORTAKTAN BİRİSİ

Gazi Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi olarak ilan edilmesinin ardından, bunun bilinciyle hareket ettiklerine dikkat çeken Rektör Uslan, “Odaklandığımız alanlardan biri de yaşam bilimleri ve immünobiyoteknoloji alanı, diğer alanımız fotonik, üçüncüsü ise üç boyutlu yazıcılar dediğimiz eklemeli imalat alanı. Nörobilim ve noroteknoloji alanında da Gazi Üniversitesi’nin yürütücülüğünde Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile birlikte bir ulusal merkez kurulması adına bir araya geldik ve altyapı projemizi sunduk. Yeni bir Teknoparkın da 4 kurucu ortağından biriyiz ve sermayedarları arasında yer alıyoruz. TUSAŞ’ın hemen yanında Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin içinde bulunan 200 dönümlük bir alan, TeknoHAB adıyla yeni bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edildi.  Bu bölgede TUSAŞ tarafından inşaa edilecek olan 5500 m² kapalı alana sahip Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKTAM) binası, TeknoHAB’ın ilk binası olarak kısa süre içerisinde yapılacak” dedi.

gazi1.gif

EKOSİSTEMİ YETERİNCE ORGANİZE EDEMİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin en büyük probleminin parçalı yapı olduğunu bir türlü yeteri kadar ekosistemin organize edilemediğini belirterek” şunları söyledi; “Yeni dönemde özellikle kalkınma ajanslarını çok daha etkin kullanmak ve bu tür etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Teknolojik ürün üretemiyoruz. Teknoparkları, Ar-Ge’leri Üniversitelerle çok daha fazla biraraya getirmemiz lazım. Tıp alanındaki, eczacılık alanındaki öğrencileri mühendislik alanındaki öğrencilerle buluşturmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin bir başka problemi de üretimin ve sanayinin finansmanı. Ekosistemi geliştirmede birinci etmen iletişim, paydaşların birbirlerini tanımaları birbirlerinin ne yaptıklarından haberdar olmaları. İkincisi ise finansman, finansman konusunda bugüne kadar Türkiye’nin bir sıkıntısı bankacılık sistemine güvenmesidir. Yeni dönemde yatırım bankacılığı çok önemli. Finansman konusunda devletin kaynakları var bunlar; TUBİTAK, KOSGEB hibeleri ve geri dönüşlü krediler” dedi.

AR-GE’Yİ DESTEKLİYORUZ

Dönmez, Bakanlık olarak Teknoparkları Ar-Ge merkezlerini desteklediklerini ve Gazi Üniversitesi Teknoparkına da bakanlık bütçesinden destekte bulunduklarını, buralarda yapılan çalışmalardan gurur duyduklarını belirtti. Bakanlık olarak üniversite tezlerinde sanayinin ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için bir çalışma yaptıkları konusunda bilgi veren Dönmez, “Üniversite tezlerini sanayinin ihtiyaçlarına göre yönlendirmek istiyoruz. Tez konusu seçerken Türkiye’nin ihtiyaçları konusu dikkate alınmalı ve bu tezlerin sahada karşılığının bulunması lazım. Bu bizim için önemli konulardan birisi” şeklinde konuştu.

SORUNLAR KONUŞULDU

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz konuşmasında, Türkiye Sağlık Bilimleri Enstitüleri 30. Toplantısından sonra bugüne kadar yapılmış olan güncellemeler ve gelişmeler konusunda açıklamalar yaptı. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Aslan ise toplantının devam eden oturumlarında hangi konuların yer alacağı hakkında bilgi verdi.

BELGELERİ VERİLDİ

Her oturumu farklı moderatörlerin yönettiği ve dört paralel oturumda tamamlanan panelde farklı Üniversitelerin Enstitü Müdürleri, YÖK ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin sunumlarıyla, sağlık bilimleri alanındaki araştırmalarda öncelikli alanlar ve destek programlarının yanı sıra güncel sorunlar tartışıldı. Toplantının sonunda katılımcılara teşekkür Belgesi verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.