Uzkurt: Birinci önceliğimiz yerli ve milli üretim

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, başkanlık bünyesinde faaliyet gösteren temsilcilere seslendi.

Uzkurt: Birinci önceliğimiz yerli ve milli üretim
Yayınlanma:
Güncelleme:

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, başkanlık bünyesinde faaliyet gösteren temsilcilere seslendi. Temsilcilere yönelik olarak düzenlenen eğitim programının açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, devletin üst politika dokümanları çerçevesinde kendilerine bir yol haritası belirlediklerini vurgulayarak, “KOSGEB olarak birinci önceliğimiz yerli ve milli üretimi desteklemek olacak.” dedi. KOSGEB Başkanı Uzkurt, burada bir noktanın önemli olduğunun altını çizerek, “KOSGEB olarak belli sektörlere yönelmek gibi bir önceliğimiz olsa da bütün KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere üstlendiğimiz misyonun gereğini yerine getiremeyiz. Geleneksek sektörlerimizdeki üretimlerin orta düşük, düşük sektörlerdeki üretim yapan KOBİ’lerimizi de destekleyeceğiz.” diye konuştu.

ÜÇ GÜN SÜRECEK

Türkiye genelinde faaliyet gösteren KOSGEB Temsilcilik Ofisi personellerine yönelik 3 gün sürecek olan eğitim programı KOSGEB binasında başladı. Eğitim programı kapsamında, KOSGEB Temsilcilik Ofisi personellerine KOSGEB’in yapısı, destek programları, başvuru süreçleri ve bu desteklerden nasıl faydalanabilecekleri konularında bilgilendirme yapıldı. Eğitim programının açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOSGEB Temsilcilik Ofislerinin, KOBİ’ler ile KOSGEB müdürlükleri arasındaki köprü vazifesini yürüterek çok önemli bir görevi icra ettiklerini belirterek, temsilcilik ofislerinin KOSGEB Müdürlükleri kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Prof. Uzkurt, konuşmasında özetle şunları söyledi;

YENİ ŞEKİL KAZANDIRDIK

KOSGEB olarak KOBİ’leri güçlendirmek, geliştirmek, desteklemek üzere birçok kıymetli çalışmalar yaptık. Bu çalışmaların önemli bir kısmına bundan sonra da devam edeceğiz. Beş yıl, on yıl önce kurgulanmış destek programları, o günkü şartlara göre tasarlandığı için, önemli misyonlar icra etmesiyle birlikte, günümüzdeki ekonomik şartların değişmesine orantılı olarak bu destek programlarının bazılarının işlevsel olmadığını gördük. Dolayısıyla bir kısım programlarımızı günün şartlarına göre revize ettik. Kiminde küçük revizyonlar yaptık, kiminde adı aynı kalmak kaydıyla nerdeyse sil baştan yazdık. Bir taraftan yeni programlar, diğer taraftan yerlileşme ve teknoloji üretimine dönük yeni programlar hazırladık. Aslında KOSGEB’e yeni bir şekil kazandırmaya çalıştık.

HERKESİN BEKLENTİSİ VAR

KOSGEB denildiğinde hangi sektör olursa olsun, hangi ölçek olursa olsun ister tek kişi çalıştıran işletme, isterse 249 kişi çalıştıran işletme olsun ister ihracat yapan, ister yerel iç piyasa ile çalışan bir işletme olsun. Herkesin KOSGEB’den bir beklentisinin olduğunu görüyoruz. Bu beklenti paydaş tarafından haklı mı? Haklı. Eğer siz küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirmek ve desteklemek üzere kurulmuş bir kurumsanız o zaman bu misyonunuzun gereği bütün bu KOBİ’leri kapsayacak ve bütün KOBİ’lerin derdine derman olmak durumundasınız. Ancak, işin başka bir realitesi var. Karşınızda üç buçuk milyona yakın KOBİ dediğimiz bir kitle var, sizin de kurum olarak elinizde kısıtlı bir bütçe var.

SINIRLI BÜTÇE

Meclisten geçen bütçemizde arttırım yapılmasına rağmen üç buçuk milyonun hepsine destek verecek kadar büyüklükte olmadığını hepimiz biliyoruz. Ekonominin birtakım öncelikleri var. Dolayısıyla biz de KOSGEB olarak ne yapmak durumundaydık? Bu ekonomik realiteyi paydaşlarımızdaki, KOBİ’lerdeki sıkıntıları, ihtiyaçları öncelikleri de dikkate alarak bize tahsis edilen kamu kaynağını mümkün olduğu kadar en verimli, ekonomik geri dönüşü en çok olacak şekilde paydaşlarımıza aktarmak üzere kendimizi konumlandırmak durumundayız.

YOL HARİTASI

Devletimizin üst politika dokümanlarındaki bize verilen görevleri de dikkate alarak kendimize bir yol haritası belirledik. KOSGEB olarak birinci önceliğimiz bundan sonra yerli ve milli üretimi desteklemek olacak. Yani ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de yerli bir KOBİ tarafından üretilebilmesi durumunda biz öncelikli olarak onları destekleyelim. Yine burada da karşımıza çok büyük bir yapı çıkıyor, yani ithal edilen ürünlerin listesini şöyle bir sıraladığımızda çok fazla bir ürün gurubu ortaya çıkıyor. Hepsini desteklemek durumunda kaldığınızda sizin 10 yıllık bütçeniz bile yetmeyecek dolayısıyla burada da bir odak noktası belirlenmesi gerekiyordu. Bunu da bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz.

MİSYONUN GEREĞİ

Yine yerli ve milli üretim önceliği ile birlikte diğer taraftan özellikle ülkemizin teknolojik olarak seviyesini yükseltmek, orta ve orta düşük teknolojili alanlardan, orta yüksek ve yüksek teknolojili alanlara ekonomimizdeki bu alanların bu sektörlerin payını arttırmak üzere bir öncelik belirledik. Demek ki KOBİ’lerimizin mümkün olduğu kadar hem teknoloji düzeyini yükseltip, hem de yeni destekleri verirken, bu alanda ürün geliştirmek, yatırım yapmak, üretim yapmak isteyen KOBİ’lerimizi öncelikle destekleyelim. Ancak burada bir şey kaçırmayalım, biz KOSGEB olarak belli sektörlere, belli alanlara yönelmek gibi bir önceliğimiz olsa da, sadece bu alanlara yönelerek az önce de bahsettiğim bütün KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere üstlendiğimiz misyonun gereğini yerine getiremeyiz. Biz bunlar öncelikli olmakla birlikte başka bir önceliğimiz geleneksek sektörlerimizdeki katma değerli üretimleri de destekleyeceğiz.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER

Bunları desteklerken de her önümüze gelen projeyi desteklemek gibi âfâki bir anlayışla, ya da rasyonel olmayan bir anlayışla bunları desteklemeyeceğiz. Bize geleneksel sektörlerimizden bir proje geldiği zaman, ya da bir firmamızda makine teçhizat alımı için geldiği zaman biz önce şunu diyeceğiz. Sen bu desteği aldığında mevcut ürününden, mevcut üretiminden, hizmetinden, katma değeri ne kadar arttırıyorsun? Yani firmalarımıza katma değerli ürünlerini arttırmak üzere destek vereceğiz. Yani bir tarafta yerli üretim dedik, diğer taraftan teknoloji düzeyi yüksek ürünler dedik, diğer taraftan da katma değerli ürünler dedik. Dolayısıyla bu üç alan bizim için çok kritik. Yatırımı arttırmaya dönük bir odaklanma diğer taraftan KOBİ’lerimizin ihracata dönük faaliyetlerine, ihracat yapmak istek duyduğu alanlarda birtakım destekler de kurguladık. Bunları da vereceğiz” şeklinde konuştu. Toplantı hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.