İkinci el araç sektörüne Ankara damgası

OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç,Motorlu araç satıcıları meslek standartlarının belirlenmesi, yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu gibi konularda çalışmalar yaparak sektöre öncülük ediyor.

İkinci el araç sektörüne Ankara damgası
Yayınlanma:
Güncelleme:

RÖPORTAJ EYÜP KARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016’da açılışı yapılan ve faaliyete geçişiyle özellikle 2. el araç sektörüne Başkent damgası vuran OTONOMİ, getirdiği yeniliklerle çığır açtı.

Ankara Esenboğa Yolu Akyurt Kavşağı’ndaki 375 dönümlük alanda kurulan Otonomi, zengin portföyü, mükemmel işleyişi, çok yönlü ve entegre hizmetleriyle otomotivde yeni ve farklı bir dünyanın kapılarını aralarken; Ankara da özellikle ikinci elde olmak üzere sektörün de başkenti olma yolunda hızla ilerliyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ve Başkent Otomotivciler Derneği (BOD)’nin de Başkanı olan OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, özellikle 2. El’de büyük değişim yaşanan sektörü ve çalışmalarını Anadolu Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eyüp Kara’ya anlattı…

aydin-erkoc1.jpg

Eyüp Kara: Kısa zamanda büyük yol kat ettiniz. Sektörde yaşanan gelişmelerde büyük payınız olduğunu biliyoruz. Bunlara gelmeden önce biraz OTONOMİ’den bahseder misiniz?

Aydın Erkoç: Bildiğiniz gibi OTONOMİ fikri aslında bir zorunluluktan dolayı 2009’da ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında bir yayınladığı genelge ile şehir içindeki oto galerilerinin şehir dışındaki bir merkezde toplanması zorunlu hale getirildi. Biz de kolları sıvadık ve Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük Otomobil ticaret ve yaşam merkezini hayata geçirme hayaliyle yola çıktık. Çok şükür hayalimiz gerçek oldu ve ülkemize alanında örnek gösterilen, ekonomiye, istihdama, sektöre ve en önemlisi vatandaşa büyük fayda sağlayan bu kompleksi hayata geçirdik. Şimdi ne kadar iyi bir iş yaptığımızı görüyor ve bununla da haklı bir gurur yaşıyoruz. OTONOMİ bugün ülke sınırları çoktan aştı ve otomobil tutkunlarının buluşma noktası oldu.

Eyüp Kara: Yaptığınız çalışmalarla 2. El araç sektöründe sektörün sesi oldunuz, lider konumuna geldiniz diyebiliriz. Bunu nasıl gerçekleştirdiniz?

Aydın Erkoç: Aslında yaptığımız çalışmalarda amacımız devletimizin, vatandaşımızın ve meslektaşlarımızın çıkarlarını gözeterek, aksaklıkları tespit etmek çözüm yolları aramaktı. Yıllardır sektörün içerisinde olduğumuz için arkadaşlarımızla birlikte bunu yapmak bizim için zor olmadı. Zaten sorunları görüyor, aksaklıkları hep birlikte yaşıyorduk. Bunları dile getirdik, çözüm önerilerimizi ilgili mercilerle paylaştık. Onlar da sağolsunlar bizim fikirlerimizi aldılar. Sektörün içinde olan kişiler olarak bizzat yaşayan kişiler olarak fikirlerimizi paylaştık. Önemli adımlar atıldı, pek çok sorun ciddi oranda çözüme ulaştı, bir kısmı da çözüme ulaşma yolunda… İnşallah onların da çözümleneceğine inancımız tam.

Eyüp Kara: Motorlu Araç Satıcılarının nitelikli bir meslek olması adına yaptığınız çalışmalar hep kamuoyunun gündeminde oldu. Bundan biraz bahseder misiniz?

Aydın Erkoç: Öncelikle bu işi, mesleği edinmiş, ciddiyet ve dürüstlükle etik kurallar çerçevesinde icra eden, devlete vergisini ödeyen kişiler yanında merdiven altı tabir edilen, ne iş yaptığı bilinmeyen ve devleti vergi kaybına uğratan kişiler de yapıyordu maalesef. Tabii vatandaşın yaşadığı sıkıntılar ve güven kaybı da cabası… Bununla savaştık diyebiliriz. Meslektaşlarımızla birlik olduk. TOBB’daki çalışmalarımızla meslektaşlarımızın sesi olduk. Ankara Ticaret Odası (ATO)’da 50. Komite olan Motorlu Araç Satıcıları Komitesi’ni kurduk ve meslektaşlarımızı burada temsil yetkisine kavuşturduk. Ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mızla “Yetki Belgesi”, Mesleki Yeterlilik Kurumu’muzla “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu gibi konularda sıkı çalışmalara girdik. Şimdi çok şükür bunlar meyvesini verdi. Artık her önüne gelen bu işi yapamayacak. Bu mesleği kötüye kullanıp ismini kirleten kişiler bu işi yapamayacak ve dürüst tüccarın da hakkı korunmuş olacak. Elbette mesleğimiz de uluslar arası standartlarda nitelikli bir iş alanı olacak. Başkanı olduğum ve şimdiden 41 ili barındıran ve her geçen gün büyüyen MASFED, mesleki yeterlilik sınavı yapmaya ve belge vermeye yetkili tek kuruluş. Bununla da gurur duyuyor ve üzerimizdeki sorumluluğun bilinciyle daha fazla gayret gösteriyoruz.

Eyüp Kara: Sektörde şikayet edilen pek çok sorun çözüme kavuştu. Kısaca anlatır mısınız?

Aydın Erkoç: Yıllardır devam eden KDV sorunu çözüme kavuştu. Uzun yıllardır dile getirdiğimiz bu sorun Bakanlık nezdinde ele alındı. Yapılan çalıştaylara mesleğimizi temsilen katılım gösterip fikir ve önerilerimizi paylaşarak katkı sunmaya çalıştık. Çok şükür bu sorun çözüme kavuştu. Yine ithal araç sorunu da çok sayıda meslektaşımızı mağdur etti. Nihayet bu sıkıntı da çözüldü. Trafik tescil işlemleri artık noterlerde gerçekleştiriliyor. Bildiğiniz gibi plaka uygulaması vardı ve bu da çözüme kavuştu. Sektörümüzde yaşanan pek çok gelişmede katkımızın olması bizi gururlandırıyor ve bundan sonra da gayretlerimizi görev addediyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz.

Eyüp Kara: Yapılacak ATO seçimlerinde 50. Komite olan Motorlu Araç Satıcıları Meslek Komitesi’ne Başkan adayısınız?

Aydın Erkoç: Yukarıda da söylemiştim; biz nerde olursak olalım ülkemize, milletimize görevlerimizi, sorumluluklarımızı yerine getirmek için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Özellikle ülkemizin bazı şer odaklarının oyunlarıyla sıkıntılar yaşatılmaya çalışılan bu dönemde, hem içerde hem dışarıda tehditlerle mücadele ettiğimiz, askerimizin cephede büyük mücadele verdiği bu dönemde omuzlarımızdaki yük, üstümüzdeki sorumluluk daha da artmakta. Biz de en azından kendi yapabileceklerimizle bir fayda sağlayalım. Çabalarımızı, çalışmalarımızı bir adım öteye götürmek bile önemli bir katkı… Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkentimizin ticaret hayatının önemli bir STK’sı. Kendi meslek komitemiz için yapacağımız çok iş var. Kısmet olursa sonuca yaklaşan devam eden çalışmalarımızı sürdürecek, daha da ileri götüreceğiz. Tüm Türkiye’deki sektör temsilcilerini Ankara merkezli MASFED olarak nasıl aynı çatı altında bir araya getirdiysek, tüm ülkede sektörümüze, ticaretimize yön vererek, Ankara’mızın Başkent damgasını vurarak, markalaşma sürecine de katkı vermiş oluruz.

aydin-erkoc2.jpg

Eyüp Kara: Yakın dönemde ajandanızda neler var?

Aydın Erkoç: Çok fazla konu var. Mesela meslektaşlarımızın araç tedariği sıkıntısı var. Bunu giderecek tedbirlerimizi hayata geçireceğiz. Noterlerin hafta sonları da faaliyet göstermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın öncülük ettiği yerli, milli otomobil çalışmalarına biz de katkı vermek, özellikle satış ağı konusunda çalışma yapmak için başlattığımız girişimi sürdüreceğiz. Tüm motorlu araç satıcılarının sahibi olduğu otonomi.com web sitesini Türkiye’nin en büyük araç pazar yeri haline getireceğiz. Ucuz, kolay erişilebilir ve herkesin güvenle ve rahatlıkla kullanabileceği bir platform olacak. Yanı sıra otonomi.com ihale platformu kullanıma sunulacak ve meslektaşlarımız kendi aralarında kolaylıkla araç alıp satabilecek. Bunların yanında Otonomi bünyesinde araç filo firması kurularak meslektaşlarımızın uygun ve güvenli şekilde araçlara ulaşımı sağlanacak. KOSGEB ile ortak çalışmalarla yurt dışı fuar ve iş gezileri planlıyoruz. Kalkınma Ajansı ile ortak çalışmalar yapılarak mesleğimiz ile ilgili üniversitelerde uygulamalı eğitim verilmesi gibi planlamalarımız var. Bunlar kısa vade planlamalarımızın bazıları. Uzun vadede ise ajandamız yine dolu. Ülkemize daha fazla hizmet için projelerin ardı arkası kesilmeyecek.

Başkanım yoğun temponuz içerisinde bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Yapılacak ATO seçimlerinde 50. Komite olan Motorlu Araç Satıcıları Meslek Komitesi’ne Başkan adaylığınızda da başarılar diliyor ve inşallah bu göreve seçileceğinize inanıyor iyi günler diliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.