Kalecikli kadın girişimci solucan gübresi üretiyor

Solucan deyip de geçmeyin.

Kalecikli kadın girişimci solucan gübresi üretiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

İlk bakışta birçok insanın ürktüğüi bu hayvanın gübresi hem yetiştiricilerine oldukça iyi bir gelir sağlıyor, hem de verimi sayesinde giderek daha fazla tercih ediliyor. Kalecikli kadın girişimci Esma Ünal, “Türkiye’de solucan gübresi üretiminin 17 yıldır büyük bir hızla arttığını ve son 4-5 yıldır da sektörde çok önemli bir ilerleme kaydedildiğini” ifade etti.

 

Ankara Kalecik’te solucan gübresi üretim çalışmalarına başlayan Kalecikli kadın girişimci Esma Ünal, son olarak Kırıkkale Sanayi Bölgesi'nde kurduğu tesiste ayda tonlarca organik gübre üretiyor. Solucan ile isminin ilk hecesinin birleştiği SOLES Solucan Gübresi Üretim Tesisi işletmecisi Ünal ile solucan gübresi üretimi konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu. Ünal ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları ise şöyle;

Alihan Yalpi: Solucan gübresi üretim işine olan ilginiz nerden geliyor?

Esma Ünsal: 2011 yılında Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nde Organik Tarım bölümünde solucan gübresi dersler de gördüğüm bir konuydu. Benim de ilgimi çekti ve araştırmaya başladım. Sonrasında da bu işi yapmaya karar vererek önemli çalışmalar yaptım. 1 yıl boyunca solucan gübresi üzerine okumalar yaptım ve seminerlere katıldım. Sürekli bir yerlere gittim ve neyin nasıl yapılacağını, solucan gübresinin faydasının ne olduğunu araştırdım.

roportaj1.jpeg

Alihan Yalpi: Bu sektöre ne zaman başladınız?

Esma Ünsal: Solucan gübresi üretimine ilk olarak Mersin’de kurduğum ofis ile başladım. Daha sonra ise organik gübrenin kendi memleketim olan Kırıkkale ve İç Anadolu Bölgesi için gerekli olduğunu düşünerek önce Ankara-Kalecik, daha sonra ise Kırıkkale'ye gelerek burada gübre üretim tesisini faaliyete geçirdim. Sektörde 7'in yılımı tamamlamak üzere olduğum bu dönemde memleketim olan Kırıkkale'de solucan gübresi üretmeye ve yeni girişimci ya da kendi gübresini kendi üretmek isteyen çiftçilere solucan satış ve gübre üretim danışmanlığı hizmeti sunmaktayım.

Alihan Yalpi: Türkiye’de solucan gübresinin geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Esma Ünsal: Türkiye’de solucan gübresi üretimi 17 yıldır üretiliyor olsa da özellikle son 4-5 yıldır sektörde çok önemli bir ilerleme kaydedildi. Organik meyve ve sebzeye olan talebin artması, solucan gübresine olan talebi de büyük ölçüde arttırmıştır.

Solucan gübresi hem bitkinin çabuk olgunlaşmasını sağlıyor hem de verim artışı sağlıyor. Toprağı canlandırdığı gibi bitkideki aromayı da kaliteli hale getiriyor. En çok fayda sağladığı bitki olarak da domatesi gözlemledik. Domateste yüzde 90’a verim artışı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca üreticiyi kimyasal gübreden uzaklaştırarak topraklarımızın ve yeraltı sularımızı koruyoruz. Türkiye’de iyi toprak pek fazla kalmadı maalesef…

roportaj-007.jpg

Alihan Yalpi: Her solucan ile gübre üretilir mi?

Esma Ünsal: Her solucan gübre üretimi yapar ama bizim kullandığımız solucan türü Kırmızı Kaliforniya solucanı. Çok hızlı yiyorlar ve hızlı gübre üretiyorlar. Üzerlerindeki Solem sıvısı da çok yoğun olduğu için toprağa ayrı bir katma değer sağlıyor

Alihan Yalpi: Esma Hanım son olarak, bu işe başlamak isteyenler için tavsiyeleriniz nelerdir?

Esma Ünsal: Solucan gübresi üretim sektörü Türkiye tarımının geleceği için çok büyük öneme sahip olmakla birlikte bu işi yapan girişimcilere de çok ciddi kazançlar getirebilmektedir. Bu işe başlarken önemli olan ise aldıkları solucanların gerçek Kırmızı Kaliforniya Solucanı olması ve uzman danışmanlık hizmeti alarak bu işe başlamalarıdır.

roportaj111.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.